Normal

Det russiske friidrettsforbundet: – Dette tar vi veldig seriøst

FRANKFURT/OSLO (NRK): Men generalsekretæren i forbundet er overrasket over anklagene mot antidopinglaboratoriet i Moskva, som nå mister lisensen etter den rystende WADA-rapporten som ble lagt frem mandag.

Generalsekretæren i det russiske friidrettsforbundet seier til NRK at Russland har gjoprt mykje for å førebygge doping.

GENERALSEKRETÆR I DET RUSSISKE FRIIDRETTSFORBUNDET: Mikhail Butov sier de tar anklagene veldig seriøst, men at noen av punktene i rapporten også var veldig overraskende.

– Enkelte av punktene var overraskende. Jeg hadde for eksempel aldri hørt at vi skulle ha noen problemer ved våre laboratorier i Moskva. Derfor er det vanskelig for meg å kommentere det fordi det er en annen historie og friidrettsforbundet har ikke noen holdning når det gjelder dette nå, sier Mikhail Butov.

NRK møter generalsekretæren i Det russiske friidrettsforbundet på et flyplasshotell i Frankfurt. Her har styret i Det europeiske friidrettsforbundet sittet i lange møter både mandag og tirsdag.

Butov har fått mye å svare for etter at en uavhengig kommisjon, nedsatt av Verdens Antidopingbyrå (WADA), mandag la frem en knusende rapport om korrupsjon og systematisk doping i russisk friidrett.

– Dette tar vi veldig seriøst. Uavhengig av hva Det internasjonale friidrettsforbundet kommer frem til så begynner vi arbeidet, forteller han.

– Vi har allerede gjort mye

Friidrettspresident Svein Arne Hansen

PRESIDENT I DET EUROPEISKE FRIIDRETTSFORBUNDET: Svein Arne Hansen. Han har sammen med Butov sittet i lange møter tirsdag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det russiske sportsdepartementet uttalte tidligere tirsdag at de er åpne for å samarbeide med WADA for å finne ut om regler er brutt ved laboratoriene.

– Hva skal dere gjøre i Det russiske friidrettsforbundet nå?

– For det første har vi allerede gjort mye. De siste månedene har vi fått nytt lederskap i forbundet og vi har tatt mange konkrete steg når det gjelder det forebyggende arbeidet, forteller Butov.

– Ett av skrittene vi har tatt er at vi for første gang i historien har utestengt enkelte trenere. Vi har gjort mye, men må fortsatt gjøre mer. Det forstår jeg helt utmerket, sier Butov ydmykt.

Kan avgjøres fredag

Russland er medlem i Det europeiske friidrettsforbundet, men styret i EAA har ennå ikke rukket å behandle de alvorlige anklagene mot russerne.

Men presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, har full tillit til den granskingen det Internasjonale forbundet har satt i gang.

– Vi kommer til å støtte det som Sebastian Coe som president foreslår. Han er en person som jeg personlig og som alle i Europa har veldig stor tillit til, sier Svein Arne Hansen til NRK.

Russernes videre skjebne kan avgjøres allerede fredag. Selv om Det russiske friidrettsforbundet har bedt om mer tid til å svare.

– Dette er et stort dokument med mange sider. Vi trenger naturlig nok tid på å svare detaljert på dette, avslutter Butov.

Siste nytt

 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Alternativ trening for Moan

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med reklamegjerdene i bunnen av hoppbakken i Planica søndag. Verst gikk det utover skulderen. Moan melder nå på sin Twitter-konto at det blir alternativ trening de kommende dagene.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Team Ingebrigtsen