– Vil heller bli vraka enn å ødelegge formen

LILLEHAMMER (NRK.no): Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt på å «kvalifisere seg i hjel» til OL, innkalte hun seg selv til en alvorsprat med sjefene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok NM-sølv på 15 km fellesstart med skibytte, men føler seg tung etter Tour de Ski-utladningen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

26-åringen har vært veldig sliten etter andreplassen i Tour de Ski. Likevel fikk hun beskjed av landslagstrenerne Egil Kristiansen og Roar Hjelmeset om at hun burde vise seg fram i opptil flere NM-renn for å trygge plassen på de ulike distanselagene i OL.

Men etter fjerdeplassen på torsdagens klassiske 10-kilometer tok Jacobsen, etter et visst press fra sin personlige trener Dag Kaas, en alvorsprat med landslagstrenerne.

Konklusjonen ble at sprintverdensmesteren fra 2007 droppet fredagens sprint, i håp om en liten formstigning inn mot lørdagens 15-kilometer – der det til slutt ble sølv.

– Det var praten med Egil og Roar som gjorde at jeg tok til vett og fant ut at jeg skulle stå over.

Risikerte OL-formen

– Var det vanskelig å ta praten?

– Ja. Men jeg var så sliten at jeg fant ut at jeg risikerte hele formen ved å gå sprinten. Og da ville jeg heller bli vraka enn å ødelegge formen, sier Jacobsen, og utdyper:

– Jeg var på et stadium der jeg tenkte at jeg heller vil gå ett løp bra i OL enn fem dårlige. Og det var det jeg risikerte.

Jacobsen ligger ikke skjul om at hun har følt et press om gå mye i NM. Men det har hun forståelse for.

– Sånn det er når vi er på et lag hvor det er veldig mange som presterer veldig bra, påpeker hun.

Knalltøff kamp

Mens Marit Bjørgen og Therese Johaug får gå det de vil i OL, kjemper Jacobsen med Heidi Weng og Kristin Størmer Steira om to plasser på både 10, 15 og 30 kilometer i Sotsji.

At hun føler seg kvalifisert hjelper ikke hvis de andre er i bedre form når lekene starter.

Nettopp derfor var det nødvendig å ikke «kvalifisere seg i hjel» i NM.

At Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det var vanskelig å droppe sprinten, handler også om hennes forhold. Derfor synes hun også det er vanskelig å bestemme seg for om hun skal gå søndagens stafett.

Fortsatt sliten

– Det er veldig kjedelig å stå over NM-løp og ikke føle seg forberedt, for jeg har alltid hatt det som et av mine toppmål i sesongen. Og jeg trodde jeg skulle klare å stille godt forberedt også, men det har jeg altså ikke klart fordi det gikk så bra i Tour de Ski, erkjenner hun.

Lørdagens løp var et lite knepp opp fra torsdagens.

– Det er bedre, men ikke som for to uker siden. Jeg er fortsatt bare sliten, men kanskje litt mindre sliten, sier Jacobsen.

Sportsnyheter

Dette skjer i fotball-EM i dag: Hva gjør Uefa med «flaskeflyttingen»?

Uefa er lei av at fotballstjernene flytter på sponsorproduktene, og i Sverige er det ny spenning før kampen mot Slovakia.

Siste nytt

 • Busquets tilbake i Spania-troppen

  Spania-kaptein Sergio Busquets (32) var fredag tilbake i troppen etter å ha testet negativt på koronaviruset.

  Busquets har vært i isolasjon siden han fikk positivt prøvesvar i oppkjøringen til mesterskapet 7. juni. Han var dermed utelukket til spanjolenes EM-åpning mot Sverige, som endte 0-0.

  Busquets har sluttet seg til resten av troppen på treningsbasen utenfor Madrid. Han blir også med laget til Sevilla og lørdagens kamp mot Polen, men det er ikke ventet at han spiller.

  Soccer EURO 2020 Spain Preview
  Foto: Alvaro Barrientos / AP
 • 32-åring med sjokktid

  Blessing Okagbare vant torsdag 100-meteren i det nigerianske OL-uttaket på fenomenale 10,63. Det er tangering av den nest beste tiden i historien på distansen, satt av Shelly-Ann Fraser-Pryce tidligere i sesongen.

  En medvind på 2,7 meter i sekundet gjør at tiden ikke blir tellende på noen lister, men det er likevel en forbløffende sterk prestasjon av 32 år gamle Okagbare som har 10,79 som offisiell personlig rekord på distansen. Den ble satt så langt tilbake som i 2013.

  – Jeg har følt meg veldig klar siden starten av sesongen. Jeg føler meg friskere, sterkere og som den virkelige Blessing Okagbare igjen, sa hun til nigerianske The Guardian etter superløpet der hun føk fra konkurrentene.

  _tRct7K209c
  Foto: Steph Chambers / AFP
 • Koronaoppblomstring i Moskva

  Russlands hovedstad Moskva stenger sin supportersone under fotball-EM og forbyr samlinger på over 1000 mennesker som følge av økt koronasmitte.

  Det opplyser byens ordfører, Sergej Sobjanin. Antallet nye koronatilfeller i Moskva har økt fra 3000 til 7000 daglig i løpet av få dager, og det er ventet at det blir over 9000 nye tilfeller fredag.

  – Jeg ønsket ikke å gjøre dette, men vi må. Fra og med i dag begrenser vi store arrangementer til maksimalt 1000 personer, uttaler han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal