NRK Meny
Normal

– Vil heller bli vraka enn å ødelegge formen

LILLEHAMMER (NRK.no): Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt på å «kvalifisere seg i hjel» til OL, innkalte hun seg selv til en alvorsprat med sjefene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok NM-sølv på 15 km fellesstart med skibytte, men føler seg tung etter Tour de Ski-utladningen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

26-åringen har vært veldig sliten etter andreplassen i Tour de Ski. Likevel fikk hun beskjed av landslagstrenerne Egil Kristiansen og Roar Hjelmeset om at hun burde vise seg fram i opptil flere NM-renn for å trygge plassen på de ulike distanselagene i OL.

Men etter fjerdeplassen på torsdagens klassiske 10-kilometer tok Jacobsen, etter et visst press fra sin personlige trener Dag Kaas, en alvorsprat med landslagstrenerne.

Konklusjonen ble at sprintverdensmesteren fra 2007 droppet fredagens sprint, i håp om en liten formstigning inn mot lørdagens 15-kilometer – der det til slutt ble sølv.

– Det var praten med Egil og Roar som gjorde at jeg tok til vett og fant ut at jeg skulle stå over.

Risikerte OL-formen

– Var det vanskelig å ta praten?

– Ja. Men jeg var så sliten at jeg fant ut at jeg risikerte hele formen ved å gå sprinten. Og da ville jeg heller bli vraka enn å ødelegge formen, sier Jacobsen, og utdyper:

– Jeg var på et stadium der jeg tenkte at jeg heller vil gå ett løp bra i OL enn fem dårlige. Og det var det jeg risikerte.

Jacobsen ligger ikke skjul om at hun har følt et press om gå mye i NM. Men det har hun forståelse for.

– Sånn det er når vi er på et lag hvor det er veldig mange som presterer veldig bra, påpeker hun.

Knalltøff kamp

Mens Marit Bjørgen og Therese Johaug får gå det de vil i OL, kjemper Jacobsen med Heidi Weng og Kristin Størmer Steira om to plasser på både 10, 15 og 30 kilometer i Sotsji.

At hun føler seg kvalifisert hjelper ikke hvis de andre er i bedre form når lekene starter.

Nettopp derfor var det nødvendig å ikke «kvalifisere seg i hjel» i NM.

At Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det var vanskelig å droppe sprinten, handler også om hennes forhold. Derfor synes hun også det er vanskelig å bestemme seg for om hun skal gå søndagens stafett.

Fortsatt sliten

– Det er veldig kjedelig å stå over NM-løp og ikke føle seg forberedt, for jeg har alltid hatt det som et av mine toppmål i sesongen. Og jeg trodde jeg skulle klare å stille godt forberedt også, men det har jeg altså ikke klart fordi det gikk så bra i Tour de Ski, erkjenner hun.

Lørdagens løp var et lite knepp opp fra torsdagens.

– Det er bedre, men ikke som for to uker siden. Jeg er fortsatt bare sliten, men kanskje litt mindre sliten, sier Jacobsen.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal