Hopp til innhold

Derfor går Carlsen og Anand inn for å spille uavgjort

NRKs sjakkekspert tror VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand kan bli som fjorårets VM-kamp. Da endte 10 av 12 partier i remis.

Magnus Carlsen

Mye står på spill når Magnus Carlsen og Vishy Anand møtes i VM-kamp. Så mye at spillerne gjerne velger den trygge remis-løsningen fremfor å spille aggressivt for seier - fordi de er så redde for å tape.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De tre første partiene mellom Anand og Carlsen har alle endt med remis, altså uavgjort.

NRK har fått mange tilbakemeldinger fra seere som lurer på hvorfor duoen spiller så mye remis.

Dette er imidlertid helt vanlig i sjakk.

– Begge er på et så høyt nivå at de spiller nesten helt optimalt. Derfor er det vanskelig for dem å finne svakheter hos den andre som er stor nok til å vinne, sier NRKs sjakkekspert Askild Bryn.

– Litt kjedelig

Bryn forklarer at frykten for å tape er så stor at spillerne gjerne blir enige om å spille remis.

– Begge skjønner når en remisaktig stilling nærmer seg. Når de spiller mot en så god motstander som her, innser de da at det er urealistisk at de kan vinne om den andre har bestemt seg for remis. Da bytter de gjerne brikker for å tvinge frem uavgjort, sier han.

Under fjorårets VM-kamp mellom Anand og utfordrer Boris Gelfand ble det faktisk så mye som 10 remis i løpet av de 12 partiene.

Bryn tror årets VM-kamp fort kan ende på samme måte.

– Det er ikke usannsynlig, men jeg håper jo vi får se litt flere seiere enn det, sier han.

– Er det ikke litt kjedelig at de spiller så mye remis?

– Jo, det er jo det, men det er mange faktorer som spiller inn. VM-kamp er det største du kan oppleve som sjakkspiller, og det er forståelig at de velger det trygge og heller føler seg frem. Gjør du bare ett aggressivt trekk som er dårlig kan det koste deg hele kampen, forklarer Bryn.

Remis i 21 av 30 partier

Flere av de tidligere partiene mellom Carlsen og Anand har også endt med remis.

De to VM-rivalene har møttes 30 ganger, og 21 av disse partiene har endt med remis. Anand har imidlertid ikke slått nordmannen siden 2010.

– Historisk sett blir det veldig mange remis i VM-kampene, men jeg tror Magnus vil prøve å vinne noen av partiene han spiller med hvitt, og det samme vil jo gjelde Anand.

Remis kan oppstå på flere måter. I de to første partiene ble det remis ved såkalt trekkgjentagelse, som oppstår når spillerne flytter den samme brikken frem og tilbake tre ganger. Da kan de kreve remis.

Tirsdag ble det remis etter at Carlsen og Anand til slutt byttet alle brikkene til de bare hadde konge og løper igjen. Da blir det automatisk remis siden ingen har en teoretisk mulighet til å sette sjakk matt.

– Det tror jeg hadde litt med stolthet å gjøre, siden ingen så ut til å ville tilby remis men spilte helt ut, men det blir spekulasjon, sier Bryn.

Blir utslitt og gjør feil til slutt

Det er stort sett i de tidlige partiene sjansen for remis er størst.

– Etterhvert blir spillerne mer og mer slitne, og da er det større sjanse for at de gjør feil. En av dem kommer helt sikkert til å gjøre en tabbe før eller senere som den andre kan utnytte, spår Bryn.

Da sjakklegenden Garry Kasparov møtte Anand i 1995 ble det remis i de åtte første partiene. Han ble til slutt verdensmester den gangen.

Carlsen kvalifiserte seg til VM gjennom å vinne kandidatturneringen i London i april 2013. Anand er regjerende verdensmester.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal