NRK Meny
Normal

Derfor går Carlsen og Anand inn for å spille uavgjort

NRKs sjakkekspert tror VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand kan bli som fjorårets VM-kamp. Da endte 10 av 12 partier i remis.

Magnus Carlsen

Mye står på spill når Magnus Carlsen og Vishy Anand møtes i VM-kamp. Så mye at spillerne gjerne velger den trygge remis-løsningen fremfor å spille aggressivt for seier - fordi de er så redde for å tape.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De tre første partiene mellom Anand og Carlsen har alle endt med remis, altså uavgjort.

NRK har fått mange tilbakemeldinger fra seere som lurer på hvorfor duoen spiller så mye remis.

Dette er imidlertid helt vanlig i sjakk.

– Begge er på et så høyt nivå at de spiller nesten helt optimalt. Derfor er det vanskelig for dem å finne svakheter hos den andre som er stor nok til å vinne, sier NRKs sjakkekspert Askild Bryn.

– Litt kjedelig

Bryn forklarer at frykten for å tape er så stor at spillerne gjerne blir enige om å spille remis.

– Begge skjønner når en remisaktig stilling nærmer seg. Når de spiller mot en så god motstander som her, innser de da at det er urealistisk at de kan vinne om den andre har bestemt seg for remis. Da bytter de gjerne brikker for å tvinge frem uavgjort, sier han.

Under fjorårets VM-kamp mellom Anand og utfordrer Boris Gelfand ble det faktisk så mye som 10 remis i løpet av de 12 partiene.

Bryn tror årets VM-kamp fort kan ende på samme måte.

– Det er ikke usannsynlig, men jeg håper jo vi får se litt flere seiere enn det, sier han.

– Er det ikke litt kjedelig at de spiller så mye remis?

– Jo, det er jo det, men det er mange faktorer som spiller inn. VM-kamp er det største du kan oppleve som sjakkspiller, og det er forståelig at de velger det trygge og heller føler seg frem. Gjør du bare ett aggressivt trekk som er dårlig kan det koste deg hele kampen, forklarer Bryn.

Remis i 21 av 30 partier

Flere av de tidligere partiene mellom Carlsen og Anand har også endt med remis.

De to VM-rivalene har møttes 30 ganger, og 21 av disse partiene har endt med remis. Anand har imidlertid ikke slått nordmannen siden 2010.

– Historisk sett blir det veldig mange remis i VM-kampene, men jeg tror Magnus vil prøve å vinne noen av partiene han spiller med hvitt, og det samme vil jo gjelde Anand.

Remis kan oppstå på flere måter. I de to første partiene ble det remis ved såkalt trekkgjentagelse, som oppstår når spillerne flytter den samme brikken frem og tilbake tre ganger. Da kan de kreve remis.

Tirsdag ble det remis etter at Carlsen og Anand til slutt byttet alle brikkene til de bare hadde konge og løper igjen. Da blir det automatisk remis siden ingen har en teoretisk mulighet til å sette sjakk matt.

– Det tror jeg hadde litt med stolthet å gjøre, siden ingen så ut til å ville tilby remis men spilte helt ut, men det blir spekulasjon, sier Bryn.

Blir utslitt og gjør feil til slutt

Det er stort sett i de tidlige partiene sjansen for remis er størst.

– Etterhvert blir spillerne mer og mer slitne, og da er det større sjanse for at de gjør feil. En av dem kommer helt sikkert til å gjøre en tabbe før eller senere som den andre kan utnytte, spår Bryn.

Da sjakklegenden Garry Kasparov møtte Anand i 1995 ble det remis i de åtte første partiene. Han ble til slutt verdensmester den gangen.

Carlsen kvalifiserte seg til VM gjennom å vinne kandidatturneringen i London i april 2013. Anand er regjerende verdensmester.

Siste nytt

 • Everton sendte Grêmio til finale

  Brasilianske Grêmio er klare for finalen i VM for klubblag etter 1-0-seier over Pachuca.

  Innbytter Everton ble den store helten med sin scoring etter fem minutters spill i 1. ekstraomgang.

  I finalen venter Real Madrid eller Al-Jazira.

  Gremio Everton
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Sverige klar for semifinale

  Sverige slo Danmark 26-23, og er klar for semifinale i håndball-VM. Det er svenskenes sjette strake seier i mesterskapet.

  Sverige møter Frankrike eller Montenegro i semifinalen førstkommende fredag.

  ha
  Foto: Hendrik Schmidt / AFP
 • Veiby signerte for Skoda

  Ole Christian Veiby (21) kan starte planleggingen for neste rallysesong. 21-åringen fra Kongsvinger har nemlig signert ny fabrikkontrakt med Skoda Motorsport.

  – Det er litt vanskelig å sette ord på hvor stort dette er, sier Veiby i en pressemelding.

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.

Sendeplan

Kl. Program Kanal