Hopp til innhold

Kilde-advokat med krass kritikk: Skitopp trekker seg fra utvalg

Aleksander Aamodt Kildes advokat Pål Kleven er kritisk til Norges Skiforbunds utvalg som skal se på landslagsavtalen. Nå trekker et utvalgsmedlem seg.

Erik Bruun og Aleksander Aamodt Kilde

TREKKER SEG: Skistyremedlem Erik Bruun (til venstre) trekker seg fra utvalget som skal se på landslagsavtalen. Aleksander Aamodt Kilde (til høyre) ønsker ikke å være en del av utvalget.

Foto: NTB / NTB

– Det stemmer at jeg har bedt om å gå ut av utvalget. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere mer rundt dette, sier Erik Bruun til NRK mandag kveld.

Fredag ble det klart at Aleksander Aamodt Kilde ikke vil være en del av det nye landslagsutvalget til Skiforbundet.

Ifølge en uttalelse NRK har fått fra Kildes adovakt Pål Kleven var en del av begrunnelsen at skistyremedlem Erik Bruun ble utnevnt til utvalget.

I uttalelsen skriver Kleven at utvalget er «satt sammen av personer som har behandlet denne saken tidligere og er forutinntatte».

Bruun var leder av et landslagsmodellutvalg som i 2022 konkluderte med at det ikke var «behov for å gjøre vesentlige endringer i landslagsmodellen slik den praktiseres i dag».

Mandag kom beskjeden om at Bruun har valgt å trekke seg fra utvalget.

– Jeg tenker at det er det eneste riktige og fornuftig av ham å gjøre, sier Kleven når NRK overbringer nyheten.

Hvilke konsekvenser det får for Kildes motivasjon for å gå inn i utvalget, vil han ikke uttale seg om før de har snakket sammen. Selv har han fortsatt ting han stusser på.

– Vi tar denne informasjonen til orientering, men vi registrerer at generalsekretæren skal lede utvalget. Det er høyst spesielt. Dessuten ser vi at utvalgets sammensetning ikke følger NIFs lov hva gjelder kjønnsfordeling, sier han.

Trekker seg «for å bidra til arbeidsro»

Generalsekretær i Norges Skiforbund, Arne Baumann, bekrefter også til NRK at Bruun har valgt å trekke seg.

I en e-post videreformidlet av kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, svarer Baumann følgende:

«Vi lytter også til innspill og har diskutert kritikken mot at Skistyremedlem Erik Bruun skulle sitte i utvalget. Med sin brede kompetanse, ikke minst juridisk, er vi trygge på at han ville gjort en god jobb i utvalget. Men for å bidra til arbeidsro, har Bruun selv bedt om å tre ut av utvalget.»

I e-posten står det videre at han erstattes av styremedlem Anne Cathrine Enstad, dersom Skistyret godkjenner det.

«Enstad er også leder i Møre og Romsdal skikrets og kjenner spesielt godt til alpint med bakgrunn blant annet som medlem i Alpinkomiteen.»

9IyylefOnQY

TREKKER SEG: Skistyremedlem Erik Bruun velger nå å gå ut fra utvalget som skal se på landslagsavtalen.

Foto: NTB

Hard kritikk

I uttalelsen NRK har mottatt kommer advokaten med kritikk rundt måten Norges Skiforbund har håndtert prossessen rundt utvalget.

«Innsikt i utvalgets sammensetning har bekreftet våre mistanker om mangel på objektivitet og uavhengighet, og en prosess som virker overfladisk uten et ekte ønske om å revidere landslagsavtalen». heter det i uttalelsen fra Kleven.

Uttalelsen ble gitt på vegne av alpinlandslagets utøvere. Ifølge uttalelsen foreslo de i november medbestemmelsesrett over mandat og sammensetning av et utvalg. De mener Skiforbundet først tok grep etter at Kilde fremmet mistillit mot ledelsen i forrige uke.

Aleksander Aamodt Kilde

Kildes oppgjør: – Om jeg skal komme tilbake, må noe endres helt øverst i Skiforbundet

I en videre uttalelse fra advokat Kleven lørdag, som har jobbet for alpinutøverne og Johannes Høsflot Klæbo i den pågående saken om utøvernes image rights, fortsetter kritikken.

«Skipresidenten uttalte at Aleksander var invitert til å sitte i dette utvalget. Dette stemmer ikke. Aleksander har ikke blitt invitert til å sitte i utvalget, og for ham fremstår det som at skiledelsen nok en gang tilpasser faktum for å kamuflere egen passivitet. Det har for øvrig heller ikke vært et krav fra alpinutøverne at Aleksander oppnevnes i utvalget, men at utøverne får anledning til å oppnevne to resurspersoner inn i utvalget», skriver Kleven.

«Utøverne anser det som utenkelig at personene som har motarbeidet dem i denne saken nå ønsker et reelt samarbeid, og frykter derfor å bli bondefanget ved å delta i utvalget», skriver Kleven videre.

Se hele uttalelsen til Kleven i faktaboksen under.

Uenige i kritikken

I e-posten svarer generalsekretær Baumann følgende på kritikken:

«Vi er uenige i mye av kritikken til Pål Kleven, men ønsker at vi i fellesskap nå heller kan ha fokus på å finne løsninger. Det har også verdi for de utøverne Kleven representerer, og som ønsker endring. Dette er en omfattende sak, og det er min oppgave å ta hensyn til alle involverte, både i og utenfor Skiforbundet.»

«Som utøverrepresentant i alpint ønsket vi selvsagt å ha med Aleksander. Vi har hatt dialog om utvalget både med Pål Kleven og Kilde.»

Se hele uttalelsen til Baumann i faktaboksen under:

Gikk hardt ut

Kilde kom med krass kritikk av Skiforbundets ledelse i et intervju med NRK i forrige uke.

– Det er en ovenfra og ned-holdning hvor de tenker at utøvere kommer og går. Til slutt, så er det jo kanskje ingen som kommer fordi det er en såpass stor arroganse at folk ikke orker å ha noe med dem å gjøre, sa alpinisten til NRK.

Kilde opplyste selv i forbindelse med intervjuet i forrige uke at han ikke hadde hatt kontakt med ledelsen i Skiforbundet siden 28. november.

De reagerte derfor da skipresident Tove Moe Dyrhaug og Ola Evjen, leder av alpinkomiteen, i forbindelse med samme sak uttalte at Kilde hadde blitt invitert til å være en del av utvalget.

Konflikten mellom skistjernene og Norges Skiforbund

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Semifinaletap for norsk Groningen-trio

  Det blir ingen nederlandsk cupfinale for de norske Groningen-spillerne Johan Hove, Isak Määttä og Kristian Lien. Feyenoord vendte til 2-1 i semifinalen.

  Hove og Määttä spilte fra start foran 46.000 tilskuere på De Kuip i Rotterdam, mens Lien fikk et kort innhopp på tampen av kampen.

  Groningen er på 6.-plass i 1. divisjon og med i opprykksjakten. Laget sjokkerte Feyenoord ved og ta ledelsen ved Laros Duarte etter en halvtimes spill. Samme mann hadde også et stolpetreff i første omgang.

  Feyenoord hevet seg etter pause. Dávid Hancko utlignet i det 62. minutt, og sju minutter før full tid ble innbytter Ondrej Lingr matchvinner tre minutter etter at han kom inn.

  Hove spilte hele kampen for Groningen, mens venstreback Määttä ble byttet ut i det 78. minutt.

  Feyenoord møter Nijmegen i cupfinalen 21. april. Også den kampen spilles på De Kuip. (NTB)

  Johan Hove
  Foto: JEROEN PUTMANS / AFP
 • Rashford ut mot kritikerne: – Vis litt menneskelighet

  Marcus Rashford sier at de som trekker hans lojalitet til Manchester United i tvil må vise «mer menneskelighet».

  26-åringen har scoret bare fem mål for klubben denne sesongen, og han har måttet tåle kritikk for innstillingen etter flere uheldige episoder.

  – Om min lojalitet til United trekkes i tvil, må jeg si fra, skriver Rashford i en artikkel for The Players' Tribune.

  – Det er som å trekke min identitet i tvil, alt jeg står for som menneske. Jeg vokste opp her og har spilt for klubben siden jeg var gutt.

  Rashford ble utviklet i klubbens akademi og har scoret 128 mål på 391 kamper for Manchester Uniteds førstelag. Forrige sesong scoret han karrierebeste 30 mål, men denne sesongen har det gått tyngre.

  – Jeg tåler kritikk. Jeg kan takle overskrifter, kritikk i podcaster, sosiale medier og aviser. Jeg tåler hva som helst, men om dere sår tvil om lojaliteten til klubben, min kjærlighet til fotball, og trekker familien min inn i det, så vil jeg be om at dere viser litt mer menneskelighet, skriver Rashford. (NTB)

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Supporterangrep i Bilbao: – Flere alvorlig skadd

  Et 60-talls personer skal ha vært involvert i et angrep på Atletico Madrid-supportere i Bilbao.

  Angrepet skjedde i en bar tilknyttet San Mames stadion, der Athletic Bilbao tok imot Atlético Madrid i semifinalen i den spanske cupen torsdag kveld.

  Semifinalen ble utsatt i en halvtime som følge av at Atletico Madrids lagbuss ble hindret og forstyrret i sin tur på vei til stadion.

  Flere Atlético Madrid-supportere måtte til sykehus, opplyser klubbpresident Enrique Cerezo.

  – Flere er alvorlig skadd, sier Cerezo i et TV-intervju.

  Vinneren av semifinalekampen møter Mallorca i finalen.

  Supportere av hovedstadsklubben skal ha blitt angrepet av såkalte ultras tilknyttet Athletic Bilbao. (NTB)

  Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
  Foto: Vincent West / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal