Hopp til innhold

Kilde-advokat med krass kritikk: Skitopp trekker seg fra utvalg

Aleksander Aamodt Kildes advokat Pål Kleven er kritisk til Norges Skiforbunds utvalg som skal se på landslagsavtalen. Nå trekker et utvalgsmedlem seg.

Erik Bruun og Aleksander Aamodt Kilde

TREKKER SEG: Skistyremedlem Erik Bruun (til venstre) trekker seg fra utvalget som skal se på landslagsavtalen. Aleksander Aamodt Kilde (til høyre) ønsker ikke å være en del av utvalget.

Foto: NTB / NTB

– Det stemmer at jeg har bedt om å gå ut av utvalget. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere mer rundt dette, sier Erik Bruun til NRK mandag kveld.

Fredag ble det klart at Aleksander Aamodt Kilde ikke vil være en del av det nye landslagsutvalget til Skiforbundet.

Ifølge en uttalelse NRK har fått fra Kildes adovakt Pål Kleven var en del av begrunnelsen at skistyremedlem Erik Bruun ble utnevnt til utvalget.

I uttalelsen skriver Kleven at utvalget er «satt sammen av personer som har behandlet denne saken tidligere og er forutinntatte».

Bruun var leder av et landslagsmodellutvalg som i 2022 konkluderte med at det ikke var «behov for å gjøre vesentlige endringer i landslagsmodellen slik den praktiseres i dag».

Mandag kom beskjeden om at Bruun har valgt å trekke seg fra utvalget.

– Jeg tenker at det er det eneste riktige og fornuftig av ham å gjøre, sier Kleven når NRK overbringer nyheten.

Hvilke konsekvenser det får for Kildes motivasjon for å gå inn i utvalget, vil han ikke uttale seg om før de har snakket sammen. Selv har han fortsatt ting han stusser på.

– Vi tar denne informasjonen til orientering, men vi registrerer at generalsekretæren skal lede utvalget. Det er høyst spesielt. Dessuten ser vi at utvalgets sammensetning ikke følger NIFs lov hva gjelder kjønnsfordeling, sier han.

Trekker seg «for å bidra til arbeidsro»

Generalsekretær i Norges Skiforbund, Arne Baumann, bekrefter også til NRK at Bruun har valgt å trekke seg.

I en e-post videreformidlet av kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, svarer Baumann følgende:

«Vi lytter også til innspill og har diskutert kritikken mot at Skistyremedlem Erik Bruun skulle sitte i utvalget. Med sin brede kompetanse, ikke minst juridisk, er vi trygge på at han ville gjort en god jobb i utvalget. Men for å bidra til arbeidsro, har Bruun selv bedt om å tre ut av utvalget.»

I e-posten står det videre at han erstattes av styremedlem Anne Cathrine Enstad, dersom Skistyret godkjenner det.

«Enstad er også leder i Møre og Romsdal skikrets og kjenner spesielt godt til alpint med bakgrunn blant annet som medlem i Alpinkomiteen.»

9IyylefOnQY

TREKKER SEG: Skistyremedlem Erik Bruun velger nå å gå ut fra utvalget som skal se på landslagsavtalen.

Foto: NTB

Hard kritikk

I uttalelsen NRK har mottatt kommer advokaten med kritikk rundt måten Norges Skiforbund har håndtert prossessen rundt utvalget.

«Innsikt i utvalgets sammensetning har bekreftet våre mistanker om mangel på objektivitet og uavhengighet, og en prosess som virker overfladisk uten et ekte ønske om å revidere landslagsavtalen». heter det i uttalelsen fra Kleven.

Uttalelsen ble gitt på vegne av alpinlandslagets utøvere. Ifølge uttalelsen foreslo de i november medbestemmelsesrett over mandat og sammensetning av et utvalg. De mener Skiforbundet først tok grep etter at Kilde fremmet mistillit mot ledelsen i forrige uke.

Aleksander Aamodt Kilde

Kildes oppgjør: – Om jeg skal komme tilbake, må noe endres helt øverst i Skiforbundet

I en videre uttalelse fra advokat Kleven lørdag, som har jobbet for alpinutøverne og Johannes Høsflot Klæbo i den pågående saken om utøvernes image rights, fortsetter kritikken.

«Skipresidenten uttalte at Aleksander var invitert til å sitte i dette utvalget. Dette stemmer ikke. Aleksander har ikke blitt invitert til å sitte i utvalget, og for ham fremstår det som at skiledelsen nok en gang tilpasser faktum for å kamuflere egen passivitet. Det har for øvrig heller ikke vært et krav fra alpinutøverne at Aleksander oppnevnes i utvalget, men at utøverne får anledning til å oppnevne to resurspersoner inn i utvalget», skriver Kleven.

«Utøverne anser det som utenkelig at personene som har motarbeidet dem i denne saken nå ønsker et reelt samarbeid, og frykter derfor å bli bondefanget ved å delta i utvalget», skriver Kleven videre.

Se hele uttalelsen til Kleven i faktaboksen under.

Uenige i kritikken

I e-posten svarer generalsekretær Baumann følgende på kritikken:

«Vi er uenige i mye av kritikken til Pål Kleven, men ønsker at vi i fellesskap nå heller kan ha fokus på å finne løsninger. Det har også verdi for de utøverne Kleven representerer, og som ønsker endring. Dette er en omfattende sak, og det er min oppgave å ta hensyn til alle involverte, både i og utenfor Skiforbundet.»

«Som utøverrepresentant i alpint ønsket vi selvsagt å ha med Aleksander. Vi har hatt dialog om utvalget både med Pål Kleven og Kilde.»

Se hele uttalelsen til Baumann i faktaboksen under:

Gikk hardt ut

Kilde kom med krass kritikk av Skiforbundets ledelse i et intervju med NRK i forrige uke.

– Det er en ovenfra og ned-holdning hvor de tenker at utøvere kommer og går. Til slutt, så er det jo kanskje ingen som kommer fordi det er en såpass stor arroganse at folk ikke orker å ha noe med dem å gjøre, sa alpinisten til NRK.

Kilde opplyste selv i forbindelse med intervjuet i forrige uke at han ikke hadde hatt kontakt med ledelsen i Skiforbundet siden 28. november.

De reagerte derfor da skipresident Tove Moe Dyrhaug og Ola Evjen, leder av alpinkomiteen, i forbindelse med samme sak uttalte at Kilde hadde blitt invitert til å være en del av utvalget.

Konflikten mellom skistjernene og Norges Skiforbund

Siste nytt

  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

  • Ny deltakerrekord i Holmenkollstafetten – verdens største løp i 2024

    Mer enn 72.000 deltakere er påmeldt til årets Holmenkollstafett lørdag 4. mai, og arrangeren markedsfører seg som verdens største løp i 2024.

    I en pressemelding fra arrangøren Tjalve IL heter det at det igjen går mot en knusende deltakerrekord.

    Det er påmeldt rundt 72.000 deltakere fordelt på 4800 lag, og det er fortsatt mulig å melde på lag. I fjorårets stafett deltok 60.000 løpere fra 4093 lag.

    Med et deltakerantall på over 70.000 er Holmenkollstafetten verdens største løpsarrangement i 2024, ifølge arrangøren.

    (©NTB)

    3hDjhqCJX5U
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal