Hopp til innhold

Kilde sier nei til landslagsutvalg

Fredag ble utvalget som skal se på en modernisering av landslagsavtalen presentert. Et par timer senere kom beskjeden om at Aleksander Aamodt Kilde ikke blir en del av utvalget.

Kilde Baumann

UTVALG: Arne Baumann (venstre) skal lede utvalget. Det blir uten Aleksander Aamodt Kilde.

Foto: NTB

I en uttalelse fra alpinlandslagets utøvere sendt til NRK kommer det frem at utøverrepresesentant Kilde ikke vil stille i landslagsutvalget som Skiforbundet presenterte fredag.

– Aleksander, støttet av landslagets øvrige utøvere, har besluttet å ikke delta i utvalget slik det nå er sammensatt, skriver utøverne i uttalelsen.

Saken var oppe i Dagsnytt 18 fredag, hvor det ble presentert som at alle utøverrepresentantene fra de ulike grenene hadde trukket seg fra utvalget. Det riktige er at det kun er Kilde som har trukket seg.

Hadde ikke avklart med Kilde

Skiforbundet kom tidligere fredag med en pressemelding om utvalgets sammensetning.

Utvalget skal ledes av Baumann.

– Jeg er takknemlig for at alle som er spurt har takket ja til å være med, spesielt utøverne som nå er midt i sesongen. Med disse utvalgsmedlemmene er jeg trygg på at vi sammen skal diskutere oss frem til gode forslag som Skistyret til slutt skal ta stilling til, sa Baumann i en pressemelding.

Flere utøvere har i lang tid vært i konflikt med Skiforbundet rundt landslagskontrakten, blant dem Aleksander Aamodt Kilde. Ifølge Skiforbundet skal en ny landslagsavtale være klar til sesongen 2024/25. Den må bli godkjent av Skistyret.

Skiforbundet hevdet tidligere denne uken at Kilde har blitt invitert til å være medlem av utvalget. Kilde sa imidlertid den gang at han ikke hadde hørt noe fra ledelsen i Skiforbundet siden 28. november.

Skiforbundet skrev i pressemeldingen at Kilde, som er utøverrepresentant for alpint, var sterkt ønsket som medlem i utvalget:

«Men dette er så langt ikke avklart», skrev de.

Overfor NRK utdypet Baumann:

– Vi ønsker Aleksander inn i utvalget. Det har vi snakket om en stund. Etter skaden i Wengen så forstår jeg at han tenker gjennom saken. Jeg håper han vil prioritere dette viktige arbeidet. Som utvalgsleder ønsker jeg at han deltar i utvalget.

De øvrige medlemmene i utvalget er:

 • Johann Forfang, hopp
 • Pål Golberg, langrenn
 • Indira Liseth, paralangrenn
 • Einar Lurås Oftebro, kombinert
 • Petter Svendsen, sponsorsjef Telenor
 • Stein Bugge, sponsorsjef Sparebank 1
 • Thomas E. Darrell, leder Finnmark Skikrets
 • Erik Bruun, skistyremedlem
 • Claus Johan Ryste, sportssjef alpint
 • Ivar Stuan, sportssjef kombinert
 • Clas Brede Bråthen, sportssjef hopp
 • Cathrine Instebø, daglig leder langrenn/Espen Bjervig, tidligere langrennssjef

– I utvalget skal det være takhøyde slik at alle kan snakke åpent om problemstillingene. Alt må på bordet slik at utvalget kan levere en best mulig innstilling til Skistyret, sa Baumann om utvalget.

Skiforbundet opplyste i pressemeldingen at utvalget selv skal beslutte endelig mandat i saken.

«Utvalget skal utarbeide en felles uttalelse i forbindelse med oppstart, og vil også med jevne mellomrom orientere om arbeidet underveis, før innstillingen sendes til Skistyret», skrev Skiforbundet.

Les også Kildes oppgjør: – Om jeg skal komme tilbake, må noe endres helt øverst i Skiforbundet

Aleksander Aamodt Kilde

Kom med krass kritikk

Tidligere denne uken kom Kilde med krass kritikk av ledelsen i Skiforbundet.

– Det er en ovenfra og ned-holdning hvor de tenker at utøvere kommer og går. Til slutt, så er det jo kanskje ingen som kommer fordi det er en såpass stor arroganse at folk ikke orker å ha noe med dem å gjøre, sa alpinisten til NRK.

Sammen med Lucas Braathen og Johannes Høsflot Klæbo har han frontet en kamp for å få endringer på landslagsavtalen, etter en lengre konflikt rundt utøvernes «image rights».

Skiforbundet har ved flere anledninger denne høsten og vinteren vist til at utvalg som skal bli satt ned. Det dukket første gang opp i møteprotokollen etter styremøtet 13. oktober, hvor de henviste til et tidligere vedtak om et «bredt sammensatt landslagsutvalg».

Konflikten mellom skistjernene og Norges Skiforbund

Mandatet og medlemmene til utvalget skulle behandles på styremøtet 29. november, men behandlingen ble da utsatt.

Kilde opplyste selv i forbindelse med intervjuet tidligere i uken at han ikke har hatt kontakt med ledelsen i Skiforbundet siden 28. november.

Informasjon om landslagsutvalget har igjen vært på agendaen til styremøtene 31. januar og 7. februar.

I en uttalelse onsdag fra skipresident Tove Moe Dyrhaug og Ola Evjen, lederen av alpinkomiteen, skrev de at Kilde har blitt invitert til å være med i utvalget.

«Utøverne og våre sponsorer er viktige for Skiforbundet, og disse er godt representert i utvalget. Vi vil fortsette dialogen om dette med Aleksander direkte med han i utvalget», uttalte Dyrhaug og Evjen onsdag.

Rettelse: NRK skrev først at Baumann fikk beskjed om at Kilde hadde trukket seg i Dagsnytt 18. Det riktige er at han der fikk beskjed om at alle utøverne hadde trukket seg, mens han like i etterkant fikk vite at det kun var Kilde som hadde trukket seg.

Siste nytt

 • Lionel Messis Inter Miami vant sesongåpningen

  MLS-sesongen 2024 startet med 2-0-seier på hjemmebane for Inter Miami over Real Salt Lake og debut for Luis Suárez.

  Suárez spilte sammen med Messi og Co for første gang siden 2020.

  Tidligere Brann og Trømsø-spiller Robert Taylor scoret det første målet for Miami etter 39 minutter.

  Da det var sju minutter igjen av kampen doblet Diego Gómez Miamis ledelse etter at han fullførte et angrep ledet av Messi og Suárez.

  (NTB)

  zBS6uqOK6HE
  Foto: AP
 • Casper Ruud videre i Mexico

  Casper Ruud er kvartfinaleklar i ATP-turneringen i mexicanske Los Cabos. Han slo amerikaneren Marcos Giron i strake sett.

  Snarøya-mannen vant 2.-rundeoppgjøret på hardcourt med sifrene 6-1, 6-0.

  Med det revansjerte Ruud den tidlige exiten Giron påførte ham i Tokyo på ATP-touren i oktober i fjor. Da tapte han begge settene.

  Singleturneringen i Mexico er Ruuds første siden han for en måned siden forsvant ut i 3. runde av Australian Open. Etter det hjalp han Norge videre i Davis Cup.

  I kvartfinalen møter Ruud enten australske Max Purcell eller Nuno Borges fra Portugal.

  (NTB)

  FB0gXJTKxjs
  Foto: Reuters
 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal