NRK Meny
Normal

Derfor kritiserte Neumannova Bjørgens teknikk

VAL DI FIEMME (NRK.no): I 2006 var Katerina Neumannova lite imponert over Marit Bjørgens skøyteteknikk. Nå er Bjørgen superfavoritt på 10 km skøyting.

Katerina Neumannova og Marit Bjørgen

Katerina Neumannova (t.h.) er imponert over sin gamle rival Marit Bjørgen. Mandag intervjuet hun den norske langrennsdronningen for tsjekkisk fjernsyn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Neumannova tok sin første VM-medalje i 1997 og den siste i 2007. Slik ble den tsjekkiske fristilspesialisten en av Marit Bjørgens første store rivaler. I Oberstdorf-VM i 2005 tok de hvert sitt individuelle gull.

LES OGSÅ: Kowalczyk dropper 10-kilometeren

Nå er Neumannova i Val di Fiemme som reporter for tsjekkisk TV. Mandag morgen var 40-åringen på plass på den norske pressekonferansen før tirsdagens 10 km fristil – for å intervjue nettopp Marit Bjørgen.

– Jeg er overrasket over at hun fortsatt er motivert for det harde arbeidet, erkjenner Neumannova overfor NRK.no etter å ha snakket med den norske superkvinnen som allerede har to gull i årets VM.

– Fantastisk

– Det var ikke overraskende at hun kom tilbake og gjorde det så bra i Vancouver i 2010. Men jeg er overrasket over at hun planlegger å gå i Falun om to år. Hun har vunnet alt, så det er fantastisk at hun hele tiden har motivasjon til å satse mot nye sesonger, sier Neumannova.

Hun tror, i likhet med de fleste andre, at Bjørgen fort kan ta sitt tredje gull på tirsdagens 10 km fristil.

Det er en distanse Neumannova vant i VM både i 2005 og 2007, og som hun for noen år siden kanskje ikke hadde all verdens tro på at Bjørgen noen gang kom til å vinne.

For i sine første sesonger i verdenstoppen var Rognes-jenta vesentlig bedre i klassisk enn skøyting. Under OL i 2006 gikk Neumannova ut og poengterte at Bjørgen ikke var flink nok til å få maksimalt ut av hvert skyv i den frie teknikken.

– Jeg tror ikke jeg kritiserte teknikken hennes, sier Neumannova nå.

– Korte bein

– Men jeg sa at basisen i hennes teknikk, er frekvensen. Det henger også sammen med kroppen hennes. Hun er ikke så høy, og hun har korte bein. Resultatene hennes er først og fremst bygd på store mengder trening og styrke, poengterer hun.

Bjørgen selv husker ikke kritikken fra Neumannova i 2006.

– Men jeg skjønner hva hun mente, erkjenner hun.

Les videre under bildet.

Tsjepalova, Neumannova og Bjørgen i VM 205

Katerina Neumannova tok gull på 10 km fristil under VM i Oberstdorf i 2005, foran Julia Tsjepalova (t.v.) og Marit Bjørgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bjørgens beste distanse

Nå er det definitivt ingen ulempe for Bjørgen at stilarten er fristil. At Justyna Kowalczyk har valgt å stå over tirsdagens løp, sier det meste om hvor suveren Bjørgen er. Det er lite å hente for den polske jenta.

– 10 km fristil er min beste distanse. Det er der jeg har vunnet mest, og til dels med store marginer. Så jeg ser fram til løpet, fastslår Marit Bjørgen.

Bjørgen har friplass, ettersom hun vant 10-kilometeren i Holmenkollen for to år siden. Da gikk løpet i klassisk stil. De øvrige på det norske laget, er Therese Johaug, Heidi Weng. Kristin Størmer Steira og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Siste nytt

 • – Russere leverer tilbake bronse

  Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS leverer de russiske curlingspillerne Alexander Krushelnitsky og Anastasia Bryzgalova tilbake OL-bronsen i mixed curling, etter en positiv dopingprøve. Det kan bety at det norske curlingparet får bronse likevel.

  Bronse
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal