Hopp til innhold

Derfor kan Sundby-dommen knuse Johaugs OL-drøm

Tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt tror Sundby-saken vil tale imot Therese Johaug, men det er uvisst om langrennsesset ble informert om det skjebnesvangre punktet i lagkompisens dom.

Martin Johnsrud Sundby under pressemøtet i Holmenkollen i mars, Johaug møtte pressen for å snakke

FELLES SKJEBNE: Sundby (her under et pressetreff i mars) og Johaug (fotografert under et pressemøte i fjor høst) har begge testet positivt. Ekspertene mener kravene til sistnevntes aktsomhet kan være skjerpet på grunn av førstnevntes dom.

Foto: Lise Åserud/Berit Roald / NTB scanpix

– Absolutt, svarer Meltvedt på spørsmål fra NRK om hvorvidt dommen mot Martin Johnsrud Sundby kan komme til å tale i Johaugs disfavør.

Sundby ble dømt for feil bruk av astmamedisin bare to måneder før Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Hans sak ble anket til idrettens voldgiftsrett (CAS), der Johaug-saken også behandles, og i dommen derfra står det svart på hvitt at det taler imot utøveren når han/hun «utelukkende har stolt på sine medisinske rådgivere».

Sundby-dommen, CAS

TALTE FOR DOM: I listen over hva som gjorde at Sundby ble dømt, nevnes det faktum at han utelukkende stole på legene. Likevel gjorde Johaug det samme bare halvannen måned etter at Sundby-dommen kom.

Foto: Skjermdump

– Helt naturlig at det trekkes inn

Det at en lagkamerat av Johaug ble dømt til tross for at han fulgte legens råd, vil trolig vektlegges i behandlingen av Johaugs sak, mener Meltvedt.

Bård Racin Meltvedt

TIDLIGERE CAS-DOMMER: Bård Racin Meltvedt

Foto: Eirik-Pessl Kleiven / NRK

– Dette er med på å skjerpe kravet om aktsomhet. Det er helt naturlig at det trekkes inn i vurderingen at hun nettopp hadde opplevd at en lagkamerat ble dømt, selv om han stolte på legens råd, forklarer den tidligere CAS-dommeren.

Johaugs forsvar har hele tiden vært at hun spurte legen om salven var godkjent å bruke, og at hun derfor er uten skyld i saken. Den vurderingen er ikke Antidoping Norge enig i, og etter høring, dom, anke og ny høring, skal den endelige avgjørelsen offentliggjøres i morgen.

Løfshus: – Ønsker ikke bidra til spekulasjoner

Robin Mackenzie-Robinson

CAS-EKSPERT: Robin Mackenzie-Robinson

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson forstår resonnementet til Meltvedt:

– Siden det var så kort tid fra Sundbys dom til Johaugs positive prøve, og de to er på samme landslag og under samme særforbund, så kan det hende at det skjerper kravet til Johaugs aktsomhet. Likevel er det nok det at legemiddelet ble kjøpt i utlandet, at det var en ukjent salve for henne, og det at den muligens også var tydelig merket, som trolig kommer til å veie tyngst, spår juristen.

Johaug ble i utgangspunktet dømt til 13 måneders utestengelse, men Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket som kjent dommen til CAS. Blir utestengelsen utvidet, er OL i februar i fare for den norske langrennsyndlingen. Sundby-dommen kan i teorien være tungen på vektskålen.

Langrennssjef Vidar Løfshus vil ikke svare på om landslagsutøverne faktisk ble informert om at det ikke holder å høre på legen, i kjølvannet av Sundbys dom.

– Det eneste jeg vil si, er at jeg håper at Johaug blir vurdert så uavhengig og nøytralt som mulig. Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner, sier Løfshus.

Tidslinje_Johaug

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Balint Czucz/Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Kavlie og Helseth
    Foto: Ask Tjøm/Norges Roforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal