Hopp til innhold

Derfor ville han ikke juble etter gullet: – Sikker på det kom til å bli voldsomme diskusjoner

Jakob Ingebrigtsen ble intervjuet av BBC da han fikk beskjed om at han var diskvalifisert. Det kom ikke som noen overraskelse. Han visste det ville bli bråk – og sendte faren inn i den verbale krigen for å få tilbake EM-gullet.

DV1J8mm-834

BEGRENSET FEIRING: Jakob Ingebrigtsen kostet på seg en tommel opp etter målgang, men smilet var bare for fotografene.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Det er to uker siden Jakob Ingebrigtsen løp først i mål i 1500-meterfinalen under innendørs-EM i polske Toruń. Han tok imot noen koronavennlige gratulasjoner fra konkurrentene og hevet en liten finger i triumf.

Da han poserte for fotografene sammen med hjemmehåpet Marcin Lewandowski, klarte han også å klemme fram et smil som varte i et par sekunder. Etter hvert brettet han ut et norsk flagg som ble rakt ham.

Men det var ingenting som minnet om ellevill seiersjubel. Ingen spontan idrettsglede.

  • Se løpet og den begrensede feiringen lenger ned i artikkel

– Hvis jeg mister gullmedaljen er det ikke så gøy å skrike og juble, sier 20-åringen i ukens utgave av NRK-podkasten «I det lange løp».

Der avslører Ingebrigtsen at han visste at dramatikken så vidt var i gang – etter at han tidlig i løpet hadde tråkket innenfor lista.

Se situasjonen her:

Var klar for å protestere

– Jeg var ganske sikker på at det kom til å bli voldsomme diskusjoner i etterkant, forklarer han i samtale med NRK-kommentator Jann Post.

– For jeg har tråkket innenfor lista før, og da blir man i utgangspunktet disket av banedommer, og så må man eventuelt legge inn en protest på den disken, og så må man bli frikjent.

Da han startet på intervjurunden, sto han imidlertid oppført som europamester. Så kom det en beskjed om at polske Lewandowski på sølvplass var diskvalifisert.

– Da tenker jeg: «Ok, nå har jeg vunnet». Så blir hans disk bare slettet umiddelbart, og etter et par sekunder kommer min disk opp mens jeg står med BBC og blir intervjuet, forteller Ingebrigtsen.

Ettersom han har vært i situasjonen før, visste han hva han skulle gjøre. Det var bare å gå til juryrommet. Der ble han til saken etter hvert var avsluttet. Han var inne og forklarte seg to ganger.

tLp-4XLmfLI

SAKEN KLAR: Etter to timer i og ved juryrommet, kunne Jakob Ingebrigtsen endelig kalle seg europamester på 1500 meter inenendørs.

Foto: SERGEI GAPON / AFP

Frustrert og sint Gjert

Men det var trenerpappa Gjert Ingebrigtsen som måtte ta den verbale krigen. Den tok han ifølge sønnen helt i overkant på alvor.

– Når han er usikker reagerer han kanskje litt i sinne og frustrasjon. Jeg skal ikke si at han «fyker på» sånn, men det blir litt opphetede diskusjoner med noen av dem som har ting de skulle ha sagt, men også folk som bare står og passer på, skildrer Jakob Ingebrigtsen.

Etter det NRK erfarer, fikk også Gjert Ingebrigtsen en advarsel fra juryen for en i overkant tøff tone.

Men etter et par timer ble argumentet til slutt hørt. Og argumentet var at Jakob Ingebrigtsen havnet innenfor lista som en konsekvens av at han ble dyttet av en polsk konkurrent som prøvde å presse seg inn foran ham.

At Ingebrigtsen fikk EM-tittelen, falt Marcin Lewandowski – som kunne ha rykket opp til gull – så tungt for brystet at han ville trekke seg fra utøverkomiteen i det europeiske friidrettsforbundet.

Jakob Ingebrigtsen slår seg til ro med at knuffing alltid vil være en del av å løpe 1500-meter, ikke minst på en 200 meter lang innendørsbane.

Se løpet – og den meget begrensede feiringen:

Levde seg inn i Klæbo-drama

Før finalen på 3000 meter to dager senere fikk han også sett at knuffing er en del av fellesstart i langrenn.

Da Johannes Høsflot Klæbo ble disket fra femmilsgullet i Oberstdorf etter en liten kontakt med Aleksandr Bolsjunov på oppløpet, kunne Ingebrigtsen levende se for seg den nervøse ventetida med besøk på juryrommet.

– Jeg er i utgangspunktet i min egen boble da, men Gjert er jo engasjert og samboeren hjemme sitter og ser på. Så da ble det at jeg gikk inn og spolte tilbake de siste 5 km og fikk med meg det som skjedde. Jeg kjente meg vel egentlig veldig igjen. Jeg følte det var mye å sammenligne med, sier Ingebrigtsen.

Klæbo etter å ha vært på juryrommet etter 50 kilometer VM 2021.

KJENT SITUASJON: I likhet med Jakob Ingebrigtsen måtte Johannes Høsflot Klæbo inn på teppet hos juryen. I motsetning til Ingebrigtsen ble han ikke hørt.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Uten å ta stilling til langrennsreglene, feller han følgende subjektive dom:

– Det jo en konkurranse, man skal konkurrere, da må man jo forvente at det skjer uhell og at man kommer borti hverandre. Jeg er ikke i tvil om at jeg mener Klæbo skulle hatt det gullet, men nå er kanskje jeg inhabil som utøver sjøl.

Livredde små gutter

I motsetning til Ingebrigtsen to dager før, fikk ikke Klæbo tilbake gullet. Etter ha fått med seg den dramatikken, dro Ingebrigtsen i hallen og tok EM-tittelen på 3000 meter etter en finale der han aldri var i nærheten av å bli knuffet ut av noe som helst.

– 1500 og 3000 meter er som to forskjellige verdener. På 3000 virker det som det er en gjeng små gutter som er livredde for å være borti hverandre. På 800 og 1500 er det mange store, sterke og eksplosive folk som ikke er redd for å stramme knyttneven hvis de må det, sier Jakob Ingebrigtsen.

Etter fem EM-gull (3 inne, 2 ute) sikter han seg nå inn mot globale triumfer. Førstkommende mulighet er OL i Tokyo.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal