NRK Meny
Normal

Derfor hulket Northug etter gullbragden

VAL DI FIEMME (NRK.no): – Langrenn er livet mitt, erkjenner en rørt Petter Northug.

Petter Northug var tydelig rørt etter at han vant 15 km i VM.

VIDEO: Petter Northug presset ut alt av krefter da han sikret sitt første VM-gull i Val di Fiemme.

Han hadde plassert seg selv i utfordrerposisjon før distansen mange hadde pekt ut som den vanskeligste å vinne i VM. For aldri før hadde Petter Northug vunnet 15 km fristil med individuell start.

Men på tungt føre i Val di Fiemme leverte 27-åringen sitt kanskje aller beste løp og tok VM-gullet foran svenske Johan Olsson og lagkamerat Tord Asle Gjerdalen.

I kjent stil kollapset Northug rett innenfor målstreken. Der ble han først liggende helt stille. Så ble han liggende å hulke.

– Ufattelig

– Når du har ligget der et par minutter og smerten begynner å forsvinne, da kommer godfølelsen og følelsene.

– Og tårene?

– Ja, da kommer det tårer. For meg så er langrenn livet mitt, og det som betyr noe for meg er å vinne. Når du klarer det i et VM, skaper det følelser, sier Northug til NRK.no.

Han rangerer triumfen som en av sine aller største.

– Det er en lettelse. Å klare å vinne en individuell start rangerer jeg som noe av det aller største jeg har gjort, hvis du ser bort ifra VM i Holmenkollen. Det er litt ufattelig ennå. Jeg skjønner det ikke helt, det tar litt tid, erkjenner han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Northug vinner gull i VM

Her stuper Petter Northug inn til sitt første VM-gull i Val di Fiemme.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Sølv var nederlag

Den virkelige troen på at det kunne bli gull, kom kvelden før løpet. Etter å ha mislyktes på tremila, var Northug besatt av tanken på å sikre det individuelle gullet han har hatt som målsetting.

– I går kveld kjente jeg på joggeturen at nå er det energi, og en revansjesugen Petter som skal ta gull her, noe annet er nederlag. På oppvarminga og frokosten kjente jeg at det er én ting som gjelder, og det er å vinne. I dag skulle jeg helt ned i gjørma, fastslår han.

Og ned i gjørma måtte han. Det ble fryktelig tungt mot slutten, men Northug viste som så mange ganger før at han har en dypere kjeller enn de fleste andre.

Kjørte som «ei kjerring»

– Det er så vondt at det er vanskelig å beskrive for noen som ikke har vært der. De siste fem minuttene er ubehagelige, men du klarer å være der når det står om VM-gull. Jeg husker ikke så mye, men jeg hadde vondt, og i den siste sprintbakken fikk jeg krampe under venstrefoten, forteller trønderen, som valgte det sikre de to siste kilometerne.

– Det eneste du tenker på i den siste utforbakken er at «detter du, så taper du VM-gullet, står du så blir du verdensmester». Du kjører som ei kjerring ned siste bakken. Men det er verdt det når det står om VM-gull, gliser Petter Northug.

Fredag er det stafett. Det er bare å glede seg.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street