Hopp til innhold
Kommentar

Derfor har Klopp skrudd ned lyden

Jürgen Klopp har sammenlignet sin intensive spillestil med heavy metal-musikk, men Liverpool spiller ikke like høylytt som før.

FBL-ENG-PR-BOURNEMOUTH-LIVERPOOL

HAR SKRUDD NED: Liverpools manager Jürgen Klopp har måttet ta grep for å unngå skader og slitasje.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Det er én ting som rammer Liverpool mer enn å miste Philippe Coutinho: Å miste halve laget.

På dette tidspunktet i fjor kollapset stallen helt. Utmattede spillere pådro seg muskelskader, mens de få som var friskmeldt gikk på tre strake tap mot Swansea, Southampton og Wolves. Liverpool vant ikke i ligaen hele januar, og slukket i realiteten tittelhåpet.

Nå er vi her igjen. Og denne gangen har Liverpools program vært enda tøffere.

De har spilt seks kamper mer enn på samme tidspunkt i fjor, grunnet deltakelse i mesterligaen. Økt slitasje burde etter alt å dømme føre til nye skader og skreller.

Men denne gangen har Jürgen Klopp gjort grep for å unngå en slik krise.

Sultne ulver

Liverpool er nemlig ikke like Klopp-aktige som før. Dette er ikke nødvendigvis fordi treneren tviler på sin egen spillestil, men heller fordi han i praksis ikke har hatt noe valg.

Da tyskeren ankom Anfield i 2015, hadde han allerede beskrevet sin stil som «heavy metal».

– Jeg liker det alltid høylytt, sa han.

Det var en metafor på høy intensitet: Konstant løping og slåssing. Fra første stund sprintet Liverpool ut i fullt press og rev i stykker motstandernes pasningsspill. Mens Arsène Wenger og Pep Guardiola har applaudert pent spill, har Klopp feiret blytunge returløp og susende taklinger.

Laster Twitter-innhold

Denne stilen fungerte for Klopp i Bundesliga, hvor Dortmund vant to titler ved å jakte ballen som en sulten ulveflokk. Men i Liverpool har han oppdaget et problem:

Selv ulver blir slitne om de bare løper lenge nok.

Mil etter mil

Det er nemlig ingen topplag i England som kan holde klampen i bånn, hele tiden.

Uten vinterferie og med to nasjonale cuper på menyen er spillerne utsatt for enorm slitasje. Kampene byr på mange dueller og bølger frem og tilbake. I tillegg til disse faktorene har altså Klopp gitt sine spillere ekstra belastning med sine høylytte preferanser.

Tallene er klare: Forrige sesong løp Liverpool over 10 mil mer enn noe annet lag i ligaen.

Ikke rart dette ga utslag i januar, da deltakelse i begge de engelske cupene tvang dem til å spille ni kamper. Ni kamper på en måned. Spillerne var skutt, og Klopp måtte forklare hvorfor en klubb som Liverpool ikke hadde klart å vinne i FA-cupen hjemme mot Plymouth.

De røde kom til slutt på fjerdeplass. De endte også opp med tredje flest skader i ligaen.

Og det var uten spill i mesterligaen.

Så før denne sesongen, da de ville delta i Europa, måtte Klopp åpenbart endre noe. Svaret har vært å skru ned lyden.

Løper ikke lenger mest

Det meste av tall tilsier nemlig nå at Liverpool presser mindre. De tar det rett og slett litt mer med ro.

I oktober analyserte supportersiden The Anfield Index lagets fire først ligakamper – mot Watford, Crystal Palace, Burnley, Leicester – og sammenlignet dem med tilsvarende oppgjør fra forrige sesong. De fant at antallet ganger Liverpool jaget ballen i grupper, hadde blitt halvert.

Én statistikk som lenge har gjenspeilt Klopps stil, er antallet taklinger per kamp. Forrige sesong lå snittet på 29,4, som var nest mest. Nå har det falt til 24,3.

Og i november viste tall fra Sky Sports for inneværende sesong at 10 lag i ligaen hadde løpt mer enn Liverpool.

Justeringene har vært bevisste, for Klopp vet at han ellers risikerer å brenne spillerne ut. Av samme årsak har han rotert oftere. Så langt har Liverpool gjort mer enn fire endringer i lagoppstillingen per ligakamp – ingen andre har et høyere snitt enn tre.

Gi meg fri

Denne strategien har sine farer.

Liverpool har tapt poeng i kamper hvor Klopp har gitt stjerner fri. Mot Chelsea i november hvilte han Sadio Mané og Roberto Firmino, og i desember startet Firmino og Coutinho på benken mot Everton. Begge kampene endte 1–1. Begge gangene fikk Klopp kritikk.

Men en ny skadekrise hadde vært verre. Dessuten har rotasjonene medført fordeler.

Stallen virker nå sprekere enn i fjor. Liverpool vant sine siste fire kamper i juleprogrammet og har ikke tapt i noen turnering siden oktober.

Skadene er også færre. Kun fire spillere er ute til kampen mot Manchester City i dag, blant dem Nathaniel Clyne, som har vært ute hele sesongen, og Alberto Moreno, som sliter med ankelen. De eneste muskelskadene tilhører Jordan Henderson og Daniel Sturridge.

The Fab Four

Endringene har også passet laget taktisk sett. Det at de ligger lavere, har for eksempel skapt mer rom for spissene.

For om man har krutt på topp, hvorfor ikke bruke det? Liverpool har virket ustoppelige når Mané, Firmino, Coutinho og Mohamed Salah – «The Fab Four» – har angrepet lag i ubalanse. I mesterligaen har Liverpool vunnet 7–0 to ganger. I ligaen har kun City scoret flere mål.

Endringene har spesielt hjulpet Salah, som står med 17 mål på 21 ligakamper. Klopp har ofte latt vingen spille som en slags bred spiss, uten forpliktelser til å følge backen.

Når Liverpool vinner ballen, går den gjerne rett i bakrom til den eksplosive egypteren.

Ifølge den offisielle Premier League-siden scoret Liverpool tre mål på kontringer forrige sesong. Denne sesongen har de allerede scoret syv.

Optimist

Har Klopps justeringer ført til negative konsekvenser? I så fall er de vanskelige å finne.

Lagets antall baklengsmål per kamp har gått fra 1,11 til 1,14, som i praksis er likt som før, mens målsnittet har gått fra 2,05 til 2,27. De har tatt like mange poeng per kamp som forrige sesong: 2.

Det at Liverpool fortsatt har ballen omtrent like mye som før, tilsier at Klopp har funnet en måte å dominere kamper på uten at spillerne må løpe like mye.

Med andre ord har han god grunn til å være optimist. Liverpool står nå bedre rustet til å levere stabilt i januar og februar, uten betydelige knekker og kriser. Mens man kan debattere hvor mye de vil svekkes av Coutinho-salget, eller styrkes av Virgil van Dijks ankomst, er det minst vel så viktig at stallens fysiske tilstand er god.

Og så får det heller bare være at Klopps musikk ikke er like høy som før. Det viktigste er tross alt at den lyder bra.

Glad i Premier League? Da bør du lese disse:

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal