Hopp til innhold
Kommentar

Derfor blir Liverpool kastet av hesten

KOMMENTAR: Liverpool kan være gode i starten av kamper. Det er først når de scorer at problemene kommer.

SOCCER-CHAMPIONS-LIV-TSG/

SØLER BORT LEDELSEN: Jürgen Klopps mannskap er på statistikktoppen når det gjelder å kaste bort ledelsen. Slikt bekymrer.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Det har skjedd i Manchester, Dortmund, Bournemouth og Basel. Det har skjedd i Sunderland og Southampton. Det skjedde i London for to uker siden.

I hver by har Jürgen Klopp sett Liverpool kaste bort en ledelse.

Det har plaget treneren i nesten to år nå. I hans første sesong spilte laget hans uavgjort i syv ligakamper på Anfield. Seks av de gangene var det de som scoret først. To av gangene ledet de med to mål.

Trenden er fatal for en tittelkandidat. Der hvor rivalene klarer å ri på en 1–0 ledelse, kastes Liverpool som regel av hesten.

Spørsmålet er hvordan Klopp kan fikse det – eller om det i det hele tatt er mulig.

Dykk bak overskriftene i Premier League her:

LES OGSÅ: Kane - orkanen ingen så komme

Det store hinderet

Tallene er stygge. Forrige sesong sølte Liverpool bort 18 poeng etter å ha ledet. Kun fire lag var verre. Tottenham ga bort fem, Chelsea ni.

Slikt kan utgjøre forskjellen mellom tittelen og fjerdeplass.

Hadde Liverpool kun kastet bort fem poeng, som Spurs, hadde de tatt andreplassen. Så kan man ta med poengene rivalene hadde mistet som konsekvens: Både mot City, Spurs og Manchester United ledet de 1–0, uten å vinne.

Tapte ledelser hindrer dem altså i å kjempe helt i toppsjiktet.

Så hva er det de gjør feil?

LES OGSÅ: Vil Mourinho igjen ta tittelen i sin andre sesong?

Årer i vannet

De beste lagene stenger igjen døra når de leder. Spesielt Chelsea er flinke til å legge seg bakpå, skalke lukene og kontre inn 2–0 og 3–0.

Denne evnen ga seriemesterne stor stabilitet forrige sesong, fordi de kunne falle tilbake på en solid lagstruktur når de måtte. Chelsea var ikke best mot de beste – det var det Liverpool som var – men rodde i land seiere der rivalene mistet årene i vannet.

Totalt tok Chelsea 77 av 84 mulige poeng mot lagene utenfor topp seks. De slo de lagene de skulle slå.

En slik evne krever taktisk klokskap, og både Antonio Conte og Mauricio Pochettino er blant de skarpeste her. Men Klopp er heller ingen idiot. Da hans Dortmund vant Bundesliga i 2011 og 2012, slapp de inn henholdsvis 22 og 25 mål på 34 kamper.

Hans defensive metoder har altså fungert før. Så hvorfor skjer ikke det samme i England?

LES OGSÅ: Bør Liverpool selge Coutinho?

England liker ikke sjakk

En viktig faktor er spillestilen. I land som Spania, Italia og Tyskland spiller lag mer langs bakken, noe som legger mer vekt på posisjonering og lagstruktur. Topplagene kan kvele motstandernes spill ved å presse høyt, eller nøytralisere det ved å ligge kompakt.

Kampene er mer som sjakk. Det gjelder å flytte brikkene riktig.

Men i England forsvinner hele sjakk-metaforen, fordi så mange lag slår langt. Det nytter ikke å presse høyt, om motstanderen bare mæler ballen oppover uansett. Lagstruktur betyr mindre når ballen ikke går gjennom midtbanen, men over den.

LES OGSÅ: Vil Arsenal endelig slutte å gå i sirkel?

Rafas leksjon

Dette har tatt flere utenlandske trenere på senga.

Rafa Benítez hadde bygget La Ligas beste forsvar med Valencia, før han kom til Liverpool i 2004. I sitt første år i England var Benítez en mester i Europa, og vant mesterligaen – men i ligaen slapp de røde inn 41 ligamål og havnet på femteplass.

– Det finnes ikke taktikk i Premier League. Det handler kun om dueller og andreballer, sa Benítez.

Så i sitt andre år kjøpte han Mohamed Sissoko, en formidabel ballvinner. Liverpool havnet på tredjeplass og slapp inn 25 mål.

Pep Guardiola er et annet eksempel. Før han kom til City, hadde han hatt ligaens beste forsvar i alle sine syv sesonger som trener på elitenivå. Men prinsippene om høyt press og en høy forsvarslinje fungerte ikke borte mot lag som Leicester og Everton, som bare slo langt.

City tapte de kampene 4–2 og 4–0. Guardiola kom til samme konklusjon som Benítez.

– Hvis man ikke kontrollerer andreballen her, er man ferdig, sa han.

LES OGSÅ: Hva skjer med Guardiolas rykte om han feiler nå?

Gigantenes rike

Lagene som beskytter ledelser i England, er altså robuste nok til å renske unna ting som langpasninger, dødballer og lange innkast.

Og man trenger mer enn bare sterke stoppere for å klare dette.

Conte vant ligaen ved å ha duellstyrke gjennom hele laget. Han hadde tre stoppere, to sterke vingbacker og en midtbaneduo som var som skapt til å vinne andreballer: Nemanja Matić og N’Golo Kanté. Nå har han hentet Tiemoué Bakayoko, Álvaro Morata og Anthony Rüdiger.

Pochettino har ikke bare Jan Vertonghen og Toby Alderweireld; han kan sette ned Eric Dier, og beskytter forsvaret med bunnsolide Mousa Dembélé og Victor Wanyama.

I United kan José Mourinho sende ut et lag med snitthøyde på 190 cm.

Alle disse lagene er vonde å møte når de leder. De har styrken til å forsvare seg, teknikken til score flere og intelligensen til å finne balansen mellom forsvar og angrep.

LES OGSÅ: Er Chelsea i ferd med å svikte Conte?

Ingen Matić i sikte

Liverpool har ikke denne profilen. Se bare på midtbanen.

Trioen forrige sesong var Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum og Adam Lallana. Kun Henderson ligner en utpreget ballvinner, mens Wijnaldum og Lallana er offensive playmakere. Det finnes ikke en Kanté, Matić eller Wanyama i sikte.

Dette er et valg Klopp har tatt. Han har prioritert teknikk og mobilitet.

Dette har åpenbart sine fordeler, og alt i alt har Klopp forbedret laget. Men ulempen er at det har svekket deres evne til å ri på resultater. Gang etter gang har Klopp sett robuste lag komme tilbake i kamper via langpasninger og dødballer.

Man kan si at han bør fikse dette på treningsfeltet, men tro ikke at han ikke har prøvd. Faktum er at spillermaterialet gjør dem sårbare i slike situasjoner.

LES OGSÅ: Vil Pochettino utrette sitt største mirakel?

Klampen i bånn

Derfor gir det mer mening for Liverpool å gå for 2–0, før det blir 1–1. Av og til virker det, men altfor ofte ender det med en sen utligning.

Et alternativ for Klopp er å holde ballen i laget, slik City av og til prøver under Guardiola. Dette krever imidlertid stor ballsikkerhet samt at laget skrur ned tempoet et par hakk, noe Liverpool sjelden gjør. Med Klopp er klampen nesten alltid i bånn.

– Vi kan kun spille én vei, og det er fremover, sier Mignolet.

Nettopp dette er problemet.

Liverpools neste motstander, Arsenal, har lignende problemer. De siste ligakampene mellom Klopp og Wenger har endt 3–3, 4–3 og 3–1. Vi har sannsynligvis nok en kamp med mange mål og tapte ledelser.

Men tro ikke at noen av dem tar tittelen i mai, så lenge de holder på slik.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal