NRK Meny
Normal

– Dopingjegerne visste ikke hvordan Mühlegg så ut

Johann Mühlegg kunne ha vært avslørt som juksemaker allerede før OL i 2002, men slapp unna testing fordi dopingjegerne ikke visste hvordan han så ut.

Johann Mühlegg

Johann Mühlegg triumferte, men ble sendt hjem i skam fra OL i Salt Lake City i 2002.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Denne oppsiktsvekkende påstanden kommer fra svenske Bengt Saltin, som var medlem i den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) fra 2000 og leder fra 2002 til 2006.

Ifølge Expressen.se sier Saltin til Västerbottens Folkblad at det forelå alvorlige mistanker til den spansktyske langrennsløperen allerede før OL i Salt Lake City i 2002.

Sendte dopingjegere

– Vi sendte en gruppe for å teste Mühlegg, men de som skulle teste ham var ikke helt sikre på hvordan han så ut, sier Saltin til avisen.

– Vi hadde store mistanker i desember og januar, bekrefter Saltin.

Johann Mühlegg huskes som en av langrennssportens aller største bedragere etter det som skjedde i Salt Lake City-OL i 2002, der han i suvere stil tok gull på tremila, jaktstarten og femmila. Etter femmilsgullet testet han positivt på EPO.

Han ble umiddelbart fratatt gullet på femmila, mens det først et år senere ble bestemt at han også skulles strippes for de to øvrige gullmedaljene.

Estil hørte rykter

I ettertid fikk både Frode Estil og Thomas Alsgaard ettersendt sine gullmedaljer. De spurtet inn til delt andreplass på jaktstarten, noe som altså skulle vise seg å være et delt gull.

Frode Estil bekrefter at det allerede før OL gikk rykter om at dopingjegerne hadde problemer med å finne Mühlegg.

– Johann Mühlegg lå i Sun Valley sammen med oss. Dopingjegerne testet oss en dag, og da gikk det vel rykter om at de hadde lett etter Mühlegg, men ikke fått tak i ham. Om det var fordi de ikke visste hvordan han så ut, eller om det var fordi Mühlegg var forsvunnet, det vet ikke jeg noe om, sier Estil til NRK.no.

Og legger til:

– Det var uansett kjedelig at de ikke fikk tak i ham hvis det kunne ført til at han ikke hadde fått stilt til start i OL.

– I påfallende god form

– Saltin sier det var kraftige mistanker i desember og januar, var det mistanker også dere hadde?

– Etter at han ble spanjol, var det vel litt mistanker til ham allerede et par sesonger før OL, men jeg kan ikke huske at det var noe ekstra i desember og januar den vinteren. Men han var i alle fall i påfallende god form da OL startet, konstaterer Estil.

– Du fikk gullmedalje flere år senere, hvordan var det?

– For min del var jeg veldig fornøyd med å gå inn til sølv på den jaktstarten, for det var for så vidt litt bedre enn forventet. Men det ble veldig spesielt da Mühlegg ble tatt og all fokus kom på dopingsaken. En gullmedalje i posten to år etter, smaker selvfølgelig ikke like godt som om en hadde passert målstreken først. Så var det veldig synd at Mühlegg fikk starte i mesterskapet og ødelegge mye.

– Høres rart ut

– Begynner man å tenke på hvem andre de ikke fikk tak i?

– Det kan man selvfølgelig spørre seg om, ja, men jeg vet ikke hvor historiene kommer fra, det høres egentlig veldig rart ut. Jeg stoler generelt på at de gjør jobben sin og inntrykket både nå og da var at jeg synes de gjorde en veldig god jobb. Så det høres rart ut at de ikke fant ham fordi de ikke vet hvordan han så ut, påpeker Estil, som også i OL i 2006 ble slått av en juksemaker.

Han har imidlertid aldri fått ettersendt noe gull fra tremila i Torino, ettersom russiske Jevgeni Dementiev først senere ble avslørt som dopingmisbruker.

Alsgaard og Estil

Først i 2005 fikk Thomas Alsgaard og Frode Estil gullmedaljene de skulle fått i 2002.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

 • Ronaldo scoret fire i nimålsdrama

  Cristiano Ronaldo leverte fire mål for Real Madrid da de slo Girona 6–3 i La Liga søndag kveld.

  Lucas Vázquez og Gareth Bale scoret også for hjemmelaget, mens Christian Stuani (2) og Juanpe scoret for Girona.

  Ronaldo
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Storoppgjør i FA-cupen

  Manchester United møter Tottenham i FA-cupens semifinale, melder NTB.

  I den andre semifinalen møtes Chelsea og Southampton. Semifinalene spilles 21. april.

  d
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Chelsea jublet for avansement

  Her feirer keeper Willy Caballero 2-1-målet som sikret Chelsea seieren i FA-cupen mot Leicester søndag ettermiddag.

  Álvaro Morata og Jamie Vardy scoret hvert sitt i ordinær tid, mens Pedro ble matchvinner for Chelsea etter 105 minutter.

  Willy Caballero
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag