Hopp til innhold

– Dopingjegerne visste ikke hvordan Mühlegg så ut

Johann Mühlegg kunne ha vært avslørt som juksemaker allerede før OL i 2002, men slapp unna testing fordi dopingjegerne ikke visste hvordan han så ut.

Johann Mühlegg

Johann Mühlegg triumferte, men ble sendt hjem i skam fra OL i Salt Lake City i 2002.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Denne oppsiktsvekkende påstanden kommer fra svenske Bengt Saltin, som var medlem i den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) fra 2000 og leder fra 2002 til 2006.

Ifølge Expressen.se sier Saltin til Västerbottens Folkblad at det forelå alvorlige mistanker til den spansktyske langrennsløperen allerede før OL i Salt Lake City i 2002.

Sendte dopingjegere

– Vi sendte en gruppe for å teste Mühlegg, men de som skulle teste ham var ikke helt sikre på hvordan han så ut, sier Saltin til avisen.

– Vi hadde store mistanker i desember og januar, bekrefter Saltin.

Johann Mühlegg huskes som en av langrennssportens aller største bedragere etter det som skjedde i Salt Lake City-OL i 2002, der han i suvere stil tok gull på tremila, jaktstarten og femmila. Etter femmilsgullet testet han positivt på EPO.

Han ble umiddelbart fratatt gullet på femmila, mens det først et år senere ble bestemt at han også skulles strippes for de to øvrige gullmedaljene.

Estil hørte rykter

I ettertid fikk både Frode Estil og Thomas Alsgaard ettersendt sine gullmedaljer. De spurtet inn til delt andreplass på jaktstarten, noe som altså skulle vise seg å være et delt gull.

Frode Estil bekrefter at det allerede før OL gikk rykter om at dopingjegerne hadde problemer med å finne Mühlegg.

– Johann Mühlegg lå i Sun Valley sammen med oss. Dopingjegerne testet oss en dag, og da gikk det vel rykter om at de hadde lett etter Mühlegg, men ikke fått tak i ham. Om det var fordi de ikke visste hvordan han så ut, eller om det var fordi Mühlegg var forsvunnet, det vet ikke jeg noe om, sier Estil til NRK.no.

Og legger til:

– Det var uansett kjedelig at de ikke fikk tak i ham hvis det kunne ført til at han ikke hadde fått stilt til start i OL.

– I påfallende god form

– Saltin sier det var kraftige mistanker i desember og januar, var det mistanker også dere hadde?

– Etter at han ble spanjol, var det vel litt mistanker til ham allerede et par sesonger før OL, men jeg kan ikke huske at det var noe ekstra i desember og januar den vinteren. Men han var i alle fall i påfallende god form da OL startet, konstaterer Estil.

– Du fikk gullmedalje flere år senere, hvordan var det?

– For min del var jeg veldig fornøyd med å gå inn til sølv på den jaktstarten, for det var for så vidt litt bedre enn forventet. Men det ble veldig spesielt da Mühlegg ble tatt og all fokus kom på dopingsaken. En gullmedalje i posten to år etter, smaker selvfølgelig ikke like godt som om en hadde passert målstreken først. Så var det veldig synd at Mühlegg fikk starte i mesterskapet og ødelegge mye.

– Høres rart ut

– Begynner man å tenke på hvem andre de ikke fikk tak i?

– Det kan man selvfølgelig spørre seg om, ja, men jeg vet ikke hvor historiene kommer fra, det høres egentlig veldig rart ut. Jeg stoler generelt på at de gjør jobben sin og inntrykket både nå og da var at jeg synes de gjorde en veldig god jobb. Så det høres rart ut at de ikke fant ham fordi de ikke vet hvordan han så ut, påpeker Estil, som også i OL i 2006 ble slått av en juksemaker.

Han har imidlertid aldri fått ettersendt noe gull fra tremila i Torino, ettersom russiske Jevgeni Dementiev først senere ble avslørt som dopingmisbruker.

Alsgaard og Estil

Først i 2005 fikk Thomas Alsgaard og Frode Estil gullmedaljene de skulle fått i 2002.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal