Normal

Derfor er seieren så viktig for Mayweather

​Floyd Mayweather har alt. Men hvordan historiebøkene vil omtale ham kan han ikke styre, uansett hvor desperat han ønsker det.

Floyd Mayweather

Floyd Mayweather skriker under en kamp.

Foto: JOHN GURZINSKI / Afp

– Hvorfor driver du med boksing? spør den amerikanske TV-reporteren.

Floyd Mayweather tenker seg om før han svarer. Svaret er som forventet av en mann som kaller seg selv «Money», av en fyr som har bygget hele imaget sitt rundt seddelbunkene som flyter rundt i husene hans.

– Jeg slåss for mange ting. Jeg slåss for meg selv. Jeg slåss for penger, sier han, tro mot sin egen merkevare.

Men 38-åringen er ikke ferdig å svare.

– Jeg slåss for ettermæle. Jeg slåss fordi jeg vil bli best. Jeg slåss fordi jeg vil gå inn i historien som en av de beste. Det er grunnen til at jeg slåss.

Diamantstøv, Bieber og et monstrøst ego

Du kan kalle ham berømt, men det riktige ordet er egentlig beryktet. Floyd Mayweather, verdens beste proffbokser, er blitt selve symbolet på den bortskjemte, arrogante, moderne idrettsutøveren. Ifølge Forbes var amerikaneren verdens best betalte sportsmann i både 2012, 2013 og 2014.

I fjor tjente han over 800 millioner kroner på bare én boksekamp, ifølge AFP. Da har man råd til ny klokke.

Laster Instagram-innhold

Den selvutnevnte «The Best Ever» elsker å vise fram størrelsen på lommeboka. Eller rettere sagt pengesekken – Mayweather har en egen assistent som bærer rundt på en sekk med kontanter. Ifølge ryktene skal Justin Bieber geleide ham inn i ringen på lørdag. Den spesialdesignede tannbeskytteren han skal ha på inneholder gullbiter, diamantstøv og (selvfølgelig) 100-dollarsedler.

– En Rolls-Royce er en hverdagsbil for ham. I garasjen hans står det Bugattier, Ferrarier og Lambourghinier. Det ser ut som en luksusbil-butikk, men for ham er det bare leketøy, sier Leonard Ellerbe, daglig leder i Mayweather Promotions, til AFP.

– Han har et monstrøst, monstrøst ego, sier ESPNs boksejournalist Dan Rafael til New York Post.

Bildene Mayweather legger ut på sosiale medier viser en 38-åring som er glad i å skryte av penger:

Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold

– Penger er ikke alt. Penger er det eneste, har Mayweather sagt til HBO.

Oppførselen hans utenfor bokseringen beskrives som hårreisende. Slik omtalte han erkerival Manny Pacquiao i 2010, ifølge The Guardian:

Mayweather og De La Hoya

Mayweather er kjent for å være stor i kjeften. Her går han til verbalt angrep på den legendariske bokseren Oscar De La Hoya.

Foto: HECTOR MATA / AFP

«Once I stomp the midget, I’ll make that motherfucker make me a sushi roll and cook me some rice.”

Prøv å oversette den til norsk.

Den kalkulerte businessmannen

Det hele høres nesten litt påtatt ut. Og det er det faktisk.

Mayweather har flere ganger innrømmet at «Money» er et image, nesten som et alter ego – han er en ufordragelig bokser, men samtidig en kalkulert businessmann.

– Det var da vi startet med «Money» at vi begynte å sette dollarrekorder. Og det er dét dette handler om, har Mayweather uttalt.

På arenaen eier han alt fra pølsene i kiosken til TV-avtalene. Han leier til og med inn sine egne motstandere. «Floyd Mayweathers business-ferdigheter er like gode som boksingen hans», skrev nettmagasinet Quartz i februar.

«Money»-imaget får det hele til å gå rundt. Og det kanskje viktigste med «Money», er at «Money» ikke bryr seg. Ikke om hva folk mener, ikke om hva mediene skriver, og definitivt ikke om erkerival Manny Pacquiao.

Problemet er bare at Floyd Mayweather bryr seg. Og han greier ikke skjule det.

– Jeg har aldri dekket en idrettsutøver som bryr seg så mye om hvordan han kommer til å bli husket. De bryr seg alle sammen, på et eller annet nivå. Men Mayweather er helt besatt, skriver boksejournalist Greg Bishop i Sports Illustrated.

Floyd Mayweather Jr.

Floyd Mayweather trener knallhardt for å beholde plassen på toppen av boksetronen.

Foto: STEVE MARCUS / Reuters

Heroinsprøyter i hagen

Besettelsen startet allerede da Mayweather vokste opp i Michigan. Faren solgte narkotika, moren var tung rusmisbruker, og en av Floyds tanter døde av AIDS. På vei hjem fra skolen fant han stadig heroinsprøyter i hagen. På et tidspunkt delte han soverom med seks andre.

Både faren og to av onklene hans var proffboksere, og de tok med lille Floyd til ringen hver dag. Det var bedre enn å være hjemme, så han ble værende i time etter time.

Da Mayweather var 16, ble faren dømt for kokainsmugling. Floyd senior måtte i fengsel i fem og et halvt år. Boksetalentet Floyd junior mistet faren, mentoren og treneren på én gang. Han svarte ved å gi seg i kast med et ekstremt treningsopplegg. Han ville vinne for faren - men også for sin dopavhengige mor:

– Jeg visste at jeg måtte ta vare på moren min, så jeg bestemte meg for å slutte på skolen. Jeg bestemte meg for at jeg måtte bli god nok til at vi kunne leve av boksingen, sier Mayweather til New York Daily News.

Den dag i dag er han en av verdens mest hardtarbeidende boksere. 38-åringen står opp før soloppgang for å jogge. Han får kjørt digre trestokker til døra for å kunne hogge ved til svetten renner på kveldene.

Det hele har gitt oppsiktsvekkende resultater.

Marcos Maidana og Mayweather

Floyd Mayweather blir omtalt som den ultimate forsvarsbokser. Han vrir og vender seg som en danser, og har en unik evne til å lese motstanderens plan og endre sin egen fra runde til runde.

Foto: JOHN GURZINSKI / Afp

Ubeseiret - men likevel ikke best?

Floyd Mayweather har bokset 48 kamper – og vunnet hver eneste én.

Han omtales som et teknisk og taktisk fenomen, en forsvarsbokser som er umulig å treffe, og han har så mange titler og belter at det ikke er vits å liste dem opp. Han har vært verdensmester helt siden 1998.

I sine egne øyne er 38-åringen tidenes beste bokser. Han går med capser med påskriften «TBE» (The best ever) og uttalte i et intervju med ESPN at han ikke er noe dårligere enn de gamle storhetene Muhammad Ali og Sugar Ray Robinson.

Men det får han ikke med seg resten av verden på. Kanskje fordi han er for god.

– Floyd er et offer for sine egne prestasjoner, sier Showtimes bokseguru Stephen Espinoza til Sports Illustrated.

Espinoza mener Mayweather mangler den ene store seieren som kan definere ham. «Money» har slått stjerneboksere som Oscar De La Hoya og Ricky Hatton, men som Sports Illustrated skriver, «han er så god at han får eliteboksere til å se ut helt ordinære ut».

«Det har blitt Mayweathers forbannelse. Mayweather har aldri tapt. Og Mayweather kan aldri vinne», skriver sportsbladet.

Hvis han er opptatt av sitt eget ettermæle, har han dessuten enda et problem. Bokseren Mayweather står i fare for å bli overskygget av noe mye mørkere.

Floyd Maweather Jr.

Floyd Mayweather får 90 dager i fengsel i 2012.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Voldsepisodene

Den første kjente episoden skjedde i 2001. Mayweather kranglet med moren til datteren sin, og endte ifølge rettspapirene med å smelle en bildør inn i hodet hennes.

Så slo han henne tre ganger i ansiktet.

Det var ikke en enkeltstående hendelse.

De siste tolv årene har Mayweather blitt arrestert for minst syv angrep på fem forskjellige kvinner, ifølge Grantland. Mange mener man ikke lenger kan skille idrettsutøveren fra voldsmannen, og boikotter kampene hans.

– Dette handler om hvor vi setter grensen for vold i hjemmet. Jeg vil ikke promotere eller rapportere noe om denne kampen, sier ESPN-profil Keith Olbermann, ifølge The Guardian.

Akkurat nå ligger Floyd Mayweather an til å gå inn i historien som bråkebøtte, ikke den beste. Det kan han ikke leve med.

Og det er der helgens kamp mot Manny Pacquiao kommer inn.

Floyd Mayweather Jr.

Floyd Mayweather har hatt skyggen av Manny Pacquiao hengende over seg i en årrekke.

Foto: John Locher / Ap

PacMan

Da Floyd Mayweather la opp som bokser en kort periode i 2009, dukket det opp en ny verdensener: Manny Pacquiao fra Filippinene. Dypt religiøse «PacMan» hadde den rette historien: han kom fra fattigstrøket i hjemlandet og sov på pappkartonger i oppveksten. Han kjempet seg opp til å bli et ikon, og gir så mye penger til veldedighet at han blir omtalt som Filippinenes egen velferdsordning.

Mens Mayweather elegant unngikk slag og fikk motstanderne til å se ordinære ut, var Pacquiaos karriere full av blodige knockouts. Plutselig var filippineren kåret til tiårets beste bokser – selv om Floyd Mayweather aldri hadde tapt. Det fikk «Money» til å tenne på alle plugger.

– Hvordan i h***** kan en bokser være tiårets bokser når han har tapt en kamp i det samme tiåret? Jeg har vært ubeseiret mester i over ti år! nærmest brølte han inn i HBOs TV-kamera i 2010.

Allerede i 2009 begynte fansen å kreve at de to skulle møtes. Men noe kom alltid i veien.

Plassen i historiebøkene

Mayweather og Canelo Alvarez

Mayweather får inn en fulltreffer mot Canelo Alvarez.

Foto: JOHN GURZINSKI / Afp

Samtidig ble Floyd Mayweather eldre og eldre.

– Han kan se slutten. Og det har tvunget ham til å vurdere hvordan det ville vært å avslutte karrieren sin uten å slåss mot mannen alle vil han skal slåss mot, sier bokseguru Stephen Espinoza.

Mayweather måtte vurdere sin plass i historien. Hvis det var én ting som kunne stilne kritikerne, som kunne få slutt på pratet om at Mayweather unngår de beste, var det en kamp mot Manny Pacquiao.

– Det er en mulighet til å stanse all praten og fjerne all tvil om hvilken plass han har i boksingens historie, sier bokseekspert Espinoza.

Og etter et sirkus uten like, med beskyldninger og trusler i alle retninger, signerte han til slutt kontrakten.

– Ikke tvil et sekund: Mayweathers ettermæle er grunnen til at denne kampen blir noe av, skriver Greg Bishop i Sports Illustrated.

– Han setter sitt ry og rykte i reell fare. Hvis han vinner mot Pacquiao, vil han om ikke bevise, så i hvert fall styrke sitt kandidatur til tittelen som tidenes bokser. Denne kampen vil definere hans ettermæle, skriver Bishop.

Nå gjenstår det bare å se hvordan ettermælet hans blir. Mayweather varslet etter kampen at han kun vil gå en kamp til før han legge hanskene på hylla. Det blir i september, men hvem det blir mot er ikke klart.

Vinner han den står han likt med legendariske Rocky Marciano med 49 strake seire og ingen tap.

Floyd Mayweather Jr. og Ricky Hatton

Slik håper Floyd Mayweather det skal gå natt til søndag.

Foto: Jae C. Hong / AP

Siste nytt

 • Isco blindtarmoperert

  Real Madrid-stjernen Isco fikk tirsdag diagnosen akutt blindtarmbetennelse og ble innlagt for operasjon, melder NTB. I tillegg til onsdagens bortekamp mot Sevilla mister 26-åringen helt sikkert også helgens byderby mot Atlético Madrid. Ifølge spanske medier regner Real Madrid med å måtte greie seg uten Isco i inntil en måned.

  FBL-EUR-C1-REAL MADRID-ROMA
  Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
 • Ex-United-spiller tatt for doping

  Tidligere Manchester United-spiller Giuseppe Rossi har testet positivt på et forbudt medikament, bekrefter antidopingbyrået Nado Italia.

  Prøven skal ha vist spor av en type øyemedisin som kan brukes for å fjerne spor av andre stoffer.

  Rossi er klubbløs, men spilte for Genova da prøven ble tatt i mai.

  Giuseppe Rossi
  Foto: Simone Arveda / AP
 • Norsk junior på 5.-plass i VM

  Den belgiske favoritten Remco Evenepoel var i en klasse for seg i juniorenes temporitt i sykkel-VM tirsdag. Han var 1,24 minutter foran australske Lucas Plapp. Norske Søren Wærenskjold skuffet noe med sin 5.-plass. Han var 1,50 minutter bak vinneren.

  Søren Wærenskjold
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Team Ingebrigtsen