Hopp til innhold

Denne 41-åringen sjokkerer Kvålsvoll

Amerikanske Chris Horner (41) gjør noe ingen trodde var mulig. Nå kjemper han om sammenlagtseier i Spania Rundt mot alle odds.

Horner

Chris Horner er ikke vant til å vinne. Nå kan han bli historisk i en alder av 41 år.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Horner1

Horner feirer etappeseier i Spania Rundt på denne måten.

Foto: JOSE JORDAN / Afp
Atle

Sykkeltrener Atle Kvålsvoll er overrasket om imponert over Horners innsats.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
  • Chris Horner syklet inn til femteplass på den 19. etappen av Spania rundt fredag, seks sekunder foran Vincenzo Nibali. Dermed er det nå Horner som leder i sammendraget, tre sekunder foran Nibali.

– Han er i brutal form. Horner har virkelig imponert og det han gjør er unikt av en mann i hans alder, sier sykkelprofil og Hushovd-trener Atle Kvålsvoll til NRK.no.

Amerikanske Chris Horner (41) sjokkerer en hel sykkelverden.

Han har allerede skapt historie ved å bli den eldste rytteren noensinne til å vinne en etappe i en Grand Tour (Tour de France, Spania Rundt, Giro d'Italia). Det skjedde på den tredje etappen av årets Spania Rundt i en alder av 41 år og 307 dager.

Nå kan han bli den første til å vinne en Grand Tour sammenlagt i så høy alder.

– Måten han sykler på imponerer meg. Jeg tror han faktisk kan stikke av med seieren og det er jo ingen hvem-som-helst han sykler mot, sier Kvålsvoll.

Den amerikanske toppsyklisten har knapt vunnet noe før, han har vært skadet nesten hele sesongen - og nå kjemper han om sammenlagtseier mot stjernen Vincenzo Nibali.

Bare tre sekunder skiller Nibali i tet og Horner. På torsdagens etappe fra Burgos til Peña Cabarga ble Nibali knust av amerikaneren.

Ekstreme tall

Ifølge danske B.T. hadde Horner en oppsiktsvekkende og nærmest umenneskelig avslutning på etappen opp Peña Cabarga.

Tallene som blir presentert er et oksygenopptak på 92-97 milliliter oksygen per kilo kroppsvekt per minutt. Det skal være langt høyere enn det suverene Chris Froome presterte i monsterbakkene i Tour de France. Det anslås at Froomes opptak var på rundt 90 ml per kilo per minutt.

Godt oksygenopptak settes i sammenheng med hvor god utholdenhet og kondisjon idrettsutøvere har.

– Det er umulig for meg å kommentere slike tall, sier Kvålsvoll.

Til informasjon er Horner 1,80 meter og veier 64 kilo.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Armstrong1

De tre amerikanerne Levi Leipheimer, Chris Horner og Lance Armstrong før et ritt i 2009.

Foto: Jake Schoellkopf / AP

«The Redneck»

Horner vil utvilsom stå for en overraskelse hvis han ender på toppen av pallen når Spania Rundt avsluttes søndag.

– Jeg ser fram til det som står igjen. I dag (torsdag) hadde jeg strålende føtter, sa Horner etter klatreetappen.

Selv om Horner er en relativt umerittert rytter, har han vært innom flere av verdens største sykkellag. I 2008 ble han en del av kasakhstanske Astana, der han syklet sammen med landsmannen Lance Armstrong.

Horner fikk kallenavnet «smileren» i Astana for sine uttrykk selv når han syklet i de tøffeste motbakkene. Av lagkameratene Armstrong og Levi Leipheimer ble han kalt «The Redneck».

Også konkurrenten Nibali måtte rose Horner torsdag.

– Horner er sterk. Han har et ekstra gir sammenlignet med resten av oss, og det er fortsatt to tøffe fjelletapper igjen. Jeg hadde ingen sjanser til å følge ham, sa Nibali.

Fredag og lørdag venter nye etapper i fjellene. En flat etappe mot Madrid avslutter rittet søndag.

– Hvorfor er Horner så god nå, Kvålsvoll?

– Det er vanskelig å komme med et klart svar, men han har tydeligvis prikket inn formen. Han presterer trolig bedre enn han har gjort noensinne. Spania Rundt mangler jo flere av de aller største kanonene som vi ser i Tour de France. Men han slåss jo tross alt mot en mann som Nibali og det er veldig overraskende at Horner henger med, sier Kvålsvoll.

Slet med skade

Nibali1

Vincenzo Nibali leder Spania Rundt med tre sekunder.

Foto: JAIME REINA / Afp

Ennå mer imponerende er Spania-prestasjonen etter at Horner slet med en kneskade i starten av sesongen. 41-åringen måtte opereres og mistet verdifull trening og mange ritt. Han omtalte skaden som den verste i karrieren.

Horner var tilbake på sykkelen bare tre uker før hans triumf på den tredje etappen i Spania Rundt.

Nå kan eventyret utvides til sammenlagtseier i helgen.

Horners beste sammenlagtplassering er 9. plass fra Tour de France i 2010. Han har syklet rittet seks ganger siden 2005. Tre ganger tidligere har han stilt til start i Spania Rundt. Hans beste plassering er 20. plass fra 2006. Den plasseringen slår han i år, hvis han unngår uhell.

– Alt er mulig. Selv om jeg ligger noen sekunder bak Nibali er ingenting avgjort. Det er små marginer som kan bli avgjørende, sa Horner nylig.

Horner2

Chris Horner viste seg fram i fjellene torsdag.

Foto: JOSEBA ETXABURU / Reuters

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal