Hopp til innhold

Den rørende støtten gjør at Lovisa Lindh har det ekstra vondt

OL-vrakingen har skapt voldsomme reaksjoner. Torsdag fikk Lovisa Lindh (29) den definitive beskjeden direkte fra den svenske OL-sjefen om hun bare kan brenne akkrediteringen til Tokyo. Da kom tårene – igjen.

FORTVILER: Lovisa Lindh er knust etter at Sveriges olympiske komité har nektet henne å benytte OL-plassen.

Hvordan har du det?

– Det har vel vært bedre, det skal jeg innrømme, sier Lovisa Lindh.

En av Sveriges største løperstjerner er synlig blank i blikket når hun logger på til det avtalte videointervjuet med NRK et lite kvarter forsinket.

Lovisa Lindh

TØFF TID: Lovisa Lindh klarer ikke å holde tårene tilbake når hun forteller NRK om OL-vrakingen.

Foto: NRK

Har du noen tårer igjen?

– Hehe, tja ... Jeg hadde noen her nå for et kvarter siden, jeg har vært i kontakt for første gang med Peter Reinebo, vår ansvarlige, det var derfor jeg ble litt forsinket.

– Håpløst dårlig avgjørelse

Peter Reinebo er mannen som har knust Lovisa Lindhs OL-drøm og med det satt sinner i kok i Sverige, Norge og flere land.

– Dersom hele verden skulle tenkt som Sverige, så ville OL mistet sin sjarm totalt. Jeg synes det er en håpløst dårlig avgjørelse, sa NRKs friidrettskommentator Jann Post da vrakingen ble kjent tirsdag.

Reinebo er den allmektige sjefen i Sveriges olympiske komité (SOK) og bestemmer hvem som skal representere Sverige i OL – og hvem som ikke skal gjøre det. Han følger en annen linje enn sine norske kolleger.

Samtlige norske friidrettsutøvere som er formelt kvalifisert for OL, er tatt ut til å reise. Svenske Lindh er nummer 37 på lista over de 48 som er kvalifisert for kvinnenes 800-meter i Tokyo. Hun er nummer 22 på verdensrankingen. Og ikke minst har hun levert to strålende løp i løpet av den siste uka med en femte- og en sjetteplass i Diamond League på tider godt under to minutter.

Det holder ikke i Sverige. Der må man ha overbevist Peter Reinebo om at man er god nok til å bli blant de åtte beste. Det mener for øvrig Lovisa Lindh at hun potensielt kan være, men sjefen er av motsatt oppfatning.

Lovisa Lindh (t.v) og Angelica Bengtsson fra Sverige og Hedda Hynne (t.h) med svenske flagg

BLÅGULT HÅP: Lovisa Lindh løp seg inn i svenskenes hjerter med EM-bronsen i 2016. Siden har hun hatt vanskelige år, men denne sesongen har hun vist sitt gamle jeg.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Prøver bare å forstå

I torsdagens telefonsamtale levnet han ikke 29-åringen et snev av håp.

– De står helt fast på sin beslutning. De anser ikke at jeg har mulighet til å bli topp åtte, og da fortjener jeg ikke en plass, sier Lindh til NRK

Hva sa du til ham for å prøve å endre hans oppfatning?

– Jeg prøver bare å forstå, for jeg har ingen forståelse for dette. Og jeg synes at det ikke er en riktig beslutning.

Det paradoksale oppi det hele er at Lovisa Lindh allerede har fått utdelt både akkreditering og bagasjelapper for å reise til Tokyo. Fordi hun var kvalifisert, ble hun invitert av IOC. Det svenske friidrettsforbundet takket ja. Men den svenske olympiske komiteen sa altså nei.

Lindh viser fram akkrediteringen til NRK som hun bare kan «elda upp». Altså brenne.

Hva gjør du med den?

– Jeg vet ikke. Enten så kaster jeg den, eller så setter jeg opp den på veggen som en motivasjon.

MOTIVASJON ELLER SØPPEL: Denne akkrediteringen får Lovisa Lindh aldri brukt til det den egentlig skal brukes til.

Støtten varmer og smerter

Ettersom det svenske friidrettsforbundet først takket ja til plassen, blir Lindh heller ikke erstattet i OL. Ingen fra ventelista rykker inn. Det gjør saken enda verre, føler Lovisa Lindh.

– Jeg er jo fryktelig lei meg for at jeg ikke får min plass, og jeg vet jo hvordan det føles å ikke få være med. Nå er det noen andre som ikke engang får sjansen. Og jeg kan jo bare sette meg inn i hvordan denne personen føler seg akkurat nå, sier hun.

Lovisa Lindh har fått over 2000 meldinger etter vrakingen, forteller hun. Det er utelukkende støtte å få.

– For det første så er det jo fint, på én måte. Jeg blir utrolig glad og rørt. Samtidig gjør det ekstra vondt også, for da vet jeg at det er jeg som har rett. Det er min plass som jeg ikke får lov til å fylle opp nå, liksom, sier Lovisa Lindh.

Athletics, Diamond League Stockholm, Bauhaus-galan 2021

FIKK AKKREDITERING: Etter sterk løping i Stockholm søndag, fikk Lovisa Lindh OL-akkrediteringen utdelt. Tirsdag kom kontrabeskjeden.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Hva gjør dette med deg som idrettsutøver og person?

– Jeg vet ikke riktig. Jeg tror ikke at jeg har egentlig oppfattet at jeg ikke får være med før den siste uken, når jeg ser hvordan alt har blitt håndtert. Det har vært ekstremt tøft, sier hun mens tårene triller.

– Det har gått mellom håp og fortvilelse egentlig hver dag siden tirsdag forrige uke. Jeg har fått ulike beskjeder om hva som gjaldt. Og jeg har prestert under det største presset jeg noen gang har vært under, men det hjelper liksom ikke.

Reinebos svar: – Resultatene holder ikke

Ifølge Lovisa Lindh har trener Louis Heyer tenkt å gjøre et siste framstøt. Men Heyer er ikke mer imponert over prosessen enn sin utøver.

– All prat med SOK de siste månedene og all kommunikasjon gjorde ting bare mer komplisert. SOK bør ta ut de som er i best form. Lovisa er i god form og stabil, hun har alt de trenger. Når du er stabil så kan du få et bra resultat. Men de har et «one-man-show» som bestemmer alt, og dessverre svarte han ikke før eller etter beslutningen, sier Heyer til NRK.

Overfor SVT forklarer Peter Reinebo vrakingen av Lovisa Lindh og Melker Svärd Jacobsson, som er i tilsvarende situasjon, slik:

– Resultatene de har levert holder dessverre ikke. Melker og Lovisa er internasjonalt kvalifisert via ranking, men har ikke de faktiske resultatene i meter og centimeter eller minutter og sekunder som kreves for at for at vi skal kunne vurdere dem til å ha et topp åtte-nivå.

Som svar på kritikken som er kommet, sa han:

– Jeg synes jeg har svart på det jeg trenger å svare på.

Siste nytt

 • Brann ydmyket FFK i cupen

  Niklas Castro og Felix Horn Myhre gjorde veien til 4. runde i cupen komfortabel for Brann med hver sin måldobbel da Fredrikstad ble banket 6-0.

  Med 2-0-ledelse med seg inn til pause fortsatte Brann å styre på eget gress også etter hvilen. Midtbanemann Felix Horn Myhre scoret sine to første mål i Brann-trøya. To minutter ut i omgangen banket han inn 3-0 fra omkring ti meter. Drøyt ti minutter senere satte han inn 4-0 etter flott Brann-spill.

  Ydmykelsen ble total for FFK da Aune Heggebø og Niklas Jensen Wassberg scoret hvert sitt mål i sluttminuttene.

  Castro sørget for 2-0-ledelse til halv tid. Først på straffespark, og deretter var han kald da han gjorde utgangspunktet til Fredrikstad enda vanskeligere tre minutter før pause. (NTB)

   NM-kampen i fotball mellom Brann og Fredrikstad
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Nordås slet seg til åttendeplass

  Narve Gilje Nordås fikk det tøft tidlig på 3000 meteren i Diamond League-stevnet i Stockholm, og endte til slutt på en åttendeplass med tiden 7:44.28. Det er et knapt sekund bak hans beste tid denne sesongen.

  – Det er akkurat som det mangler et eller annet, den siste brikken av puslespillet vi må få på plass. Hvordan vi skal få til det, vet jeg ikke. Men vi får jobbe med det. Det er kjipt, sier Nordås.

  Dominic Lobalu vant etter en tett spurt med Jacob Kiplimo. Cornelius Kemboi ble numemr tre. Lobalu vant på tiden 7:29.48, et tempo Nordås håper å henge med på når mesterskapene står for tur.

  – Vi får bare se og håpe man klarer å komme i bedre form enn det her. Det kan fort gå i denne farten i mesterskapet, så da må man kunne henge med.

 • Hynne på åttendeplass i Stockholm

  Hedda Hynne endte på 8. plass på 800 meter i Diamond League-stevnet i Stockholm. Hynne kom i mål på tiden 2:02.09, et stykke bak teten. Hun ble hektet av da løpet skulle avgjøres, og avslører at hun har slitt med sykdom den siste tiden.

  – Jeg ble kraftig forkjølet etter Bislett. Jeg har testet meg hver dag, og vi er sansynligvis utenfor risikoen for covid, så da tenkte vi det var greit å løpe her, sier hun til NRK.

  – Det er ikke så veldig lurt å ligge på sofaen i elleve dager før et hardt løp, men jeg visste det var en risiko for det. Jeg føler bare at jeg er litt utenfor hele løpet. Det føles bare sykt slitsomt, sier Hynne.

  Mary Moraa vant foran Keely Hodgkinson og Catriona Bisset.

  Innendørs VM friidrett 2022
  Foto: Nikola Krstic / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste