Hopp til innhold

Den rørende støtten gjør at Lovisa Lindh har det ekstra vondt

OL-vrakingen har skapt voldsomme reaksjoner. Torsdag fikk Lovisa Lindh (29) den definitive beskjeden direkte fra den svenske OL-sjefen om hun bare kan brenne akkrediteringen til Tokyo. Da kom tårene – igjen.

FORTVILER: Lovisa Lindh er knust etter at Sveriges olympiske komité har nektet henne å benytte OL-plassen.

Hvordan har du det?

– Det har vel vært bedre, det skal jeg innrømme, sier Lovisa Lindh.

En av Sveriges største løperstjerner er synlig blank i blikket når hun logger på til det avtalte videointervjuet med NRK et lite kvarter forsinket.

Lovisa Lindh

TØFF TID: Lovisa Lindh klarer ikke å holde tårene tilbake når hun forteller NRK om OL-vrakingen.

Foto: NRK

Har du noen tårer igjen?

– Hehe, tja ... Jeg hadde noen her nå for et kvarter siden, jeg har vært i kontakt for første gang med Peter Reinebo, vår ansvarlige, det var derfor jeg ble litt forsinket.

– Håpløst dårlig avgjørelse

Peter Reinebo er mannen som har knust Lovisa Lindhs OL-drøm og med det satt sinner i kok i Sverige, Norge og flere land.

– Dersom hele verden skulle tenkt som Sverige, så ville OL mistet sin sjarm totalt. Jeg synes det er en håpløst dårlig avgjørelse, sa NRKs friidrettskommentator Jann Post da vrakingen ble kjent tirsdag.

Reinebo er den allmektige sjefen i Sveriges olympiske komité (SOK) og bestemmer hvem som skal representere Sverige i OL – og hvem som ikke skal gjøre det. Han følger en annen linje enn sine norske kolleger.

Samtlige norske friidrettsutøvere som er formelt kvalifisert for OL, er tatt ut til å reise. Svenske Lindh er nummer 37 på lista over de 48 som er kvalifisert for kvinnenes 800-meter i Tokyo. Hun er nummer 22 på verdensrankingen. Og ikke minst har hun levert to strålende løp i løpet av den siste uka med en femte- og en sjetteplass i Diamond League på tider godt under to minutter.

Det holder ikke i Sverige. Der må man ha overbevist Peter Reinebo om at man er god nok til å bli blant de åtte beste. Det mener for øvrig Lovisa Lindh at hun potensielt kan være, men sjefen er av motsatt oppfatning.

Lovisa Lindh (t.v) og Angelica Bengtsson fra Sverige og Hedda Hynne (t.h) med svenske flagg

BLÅGULT HÅP: Lovisa Lindh løp seg inn i svenskenes hjerter med EM-bronsen i 2016. Siden har hun hatt vanskelige år, men denne sesongen har hun vist sitt gamle jeg.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Prøver bare å forstå

I torsdagens telefonsamtale levnet han ikke 29-åringen et snev av håp.

– De står helt fast på sin beslutning. De anser ikke at jeg har mulighet til å bli topp åtte, og da fortjener jeg ikke en plass, sier Lindh til NRK

Hva sa du til ham for å prøve å endre hans oppfatning?

– Jeg prøver bare å forstå, for jeg har ingen forståelse for dette. Og jeg synes at det ikke er en riktig beslutning.

Det paradoksale oppi det hele er at Lovisa Lindh allerede har fått utdelt både akkreditering og bagasjelapper for å reise til Tokyo. Fordi hun var kvalifisert, ble hun invitert av IOC. Det svenske friidrettsforbundet takket ja. Men den svenske olympiske komiteen sa altså nei.

Lindh viser fram akkrediteringen til NRK som hun bare kan «elda upp». Altså brenne.

Hva gjør du med den?

– Jeg vet ikke. Enten så kaster jeg den, eller så setter jeg opp den på veggen som en motivasjon.

MOTIVASJON ELLER SØPPEL: Denne akkrediteringen får Lovisa Lindh aldri brukt til det den egentlig skal brukes til.

Støtten varmer og smerter

Ettersom det svenske friidrettsforbundet først takket ja til plassen, blir Lindh heller ikke erstattet i OL. Ingen fra ventelista rykker inn. Det gjør saken enda verre, føler Lovisa Lindh.

– Jeg er jo fryktelig lei meg for at jeg ikke får min plass, og jeg vet jo hvordan det føles å ikke få være med. Nå er det noen andre som ikke engang får sjansen. Og jeg kan jo bare sette meg inn i hvordan denne personen føler seg akkurat nå, sier hun.

Lovisa Lindh har fått over 2000 meldinger etter vrakingen, forteller hun. Det er utelukkende støtte å få.

– For det første så er det jo fint, på én måte. Jeg blir utrolig glad og rørt. Samtidig gjør det ekstra vondt også, for da vet jeg at det er jeg som har rett. Det er min plass som jeg ikke får lov til å fylle opp nå, liksom, sier Lovisa Lindh.

Athletics, Diamond League Stockholm, Bauhaus-galan 2021

FIKK AKKREDITERING: Etter sterk løping i Stockholm søndag, fikk Lovisa Lindh OL-akkrediteringen utdelt. Tirsdag kom kontrabeskjeden.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Hva gjør dette med deg som idrettsutøver og person?

– Jeg vet ikke riktig. Jeg tror ikke at jeg har egentlig oppfattet at jeg ikke får være med før den siste uken, når jeg ser hvordan alt har blitt håndtert. Det har vært ekstremt tøft, sier hun mens tårene triller.

– Det har gått mellom håp og fortvilelse egentlig hver dag siden tirsdag forrige uke. Jeg har fått ulike beskjeder om hva som gjaldt. Og jeg har prestert under det største presset jeg noen gang har vært under, men det hjelper liksom ikke.

Reinebos svar: – Resultatene holder ikke

Ifølge Lovisa Lindh har trener Louis Heyer tenkt å gjøre et siste framstøt. Men Heyer er ikke mer imponert over prosessen enn sin utøver.

– All prat med SOK de siste månedene og all kommunikasjon gjorde ting bare mer komplisert. SOK bør ta ut de som er i best form. Lovisa er i god form og stabil, hun har alt de trenger. Når du er stabil så kan du få et bra resultat. Men de har et «one-man-show» som bestemmer alt, og dessverre svarte han ikke før eller etter beslutningen, sier Heyer til NRK.

Overfor SVT forklarer Peter Reinebo vrakingen av Lovisa Lindh og Melker Svärd Jacobsson, som er i tilsvarende situasjon, slik:

– Resultatene de har levert holder dessverre ikke. Melker og Lovisa er internasjonalt kvalifisert via ranking, men har ikke de faktiske resultatene i meter og centimeter eller minutter og sekunder som kreves for at for at vi skal kunne vurdere dem til å ha et topp åtte-nivå.

Som svar på kritikken som er kommet, sa han:

– Jeg synes jeg har svart på det jeg trenger å svare på.

Siste nytt

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal