Hopp til innhold

Ble stemplet som et problembarn – nå er han Norges eneste håp i OL-øvelsen

Under OL i Paris skal breakdance på programmet for første gang. Daniel Grindeland gjør alt han kan for å klare det store målet om en historisk OL-deltagelse.

Daniel Grindeland viser frem signaturtrikset sitt.

SIGNATURTRIKS: Under kvalifiseringen til OL må Daniel Grindeland by på mange ulike dansetrinn. Her viser han frem signaturtrikset sitt.

– Det første jeg tenkte var at nå skal jeg legge bort alt og satse 100 prosent på dette her.

NRK møter Daniel Grindeland (30) på Olympiatoppen. Han har drevet med breakdance siden han var elleve år gammel. Valget om å drive med danseformen fra USA kom etter et talentshow på skolen.

– Det var det kuleste jeg noen gang har sett, og jeg begynte å breake med en gang jeg så det.

Han forteller at han var innom alle idretter han kunne prøve, men ingen ga mersmak til å fortsette. Med breakdance var historien en annen.

– Etter dag én visste jeg at det var breakdance jeg skulle holde på med.

breakdance-daniel-stills

TOPP 10: Grindeland er rangert som nummer 24 på kvalifiseringslisten til OL. Han må være topp 10 i juni for å kunne delta i OL.

Foto: Celina Myklebust Magnussen / NRK

I 2020 kom nyheten han ventet på. Under OL i 2024 blir breakdance en egen øvelse for første gang i OL-historien.

Daniel Grindeland er gjest hos Lindmo som sendes på NRK1 fredag kveld.

En barndom full av energi

Selv om Grindeland stortrivdes og mestret breaking godt, var ikke skolehverdagen like lett.

På skolen slet Grindeland med å konsentrere seg, og på barneskolen forteller han selv at han ble han stemplet som et problembarn.

– Jeg var helt spinnvill da jeg gikk på barneskolen. Jeg ristet i timene. Jeg klarte ikke å sitte i ro og ventet bare på at det skulle ringe ut, forteller Grindeland.

Det viste seg at Grindeland hadde tilstanden ADHD. På ungdomsskolen fortsatte problemene. Etter hvert ble han sendt videre til en alternativ skole for de som ikke passet inn i denne vanlige skolehverdagen.

– Det kom ikke som noe sjokk for noen at jeg hadde ADHD, men på den nye skolen fikk jeg endelig den hjelpen jeg trengte. Her skjønte jeg endelig hva som var mine styrker.

Daniel Grindeland

UNG OG IVRIG: Grindeland lærte seg fra ung alder kunsten å breakdance.

Daniel Grindeland

UNG OG IVRIG: Grindeland lærte seg fra ung alder kunsten å breakdance.

Daniel Grindeland

UNG OG IVRIG: Grindeland lærte seg fra ung alder kunsten å breakdance.

Daniel Grindeland

UNG OG IVRIG: Grindeland lærte seg fra ung alder kunsten å breakdance.

Han forteller videre om hvordan han lærte å ta tak i problemene og fikse opp i de selv. Fikk han en dårlig karakter, skulle den slås ved neste anledning.

– Jeg fikk bedre karakterer og jeg elsket fortsatt gym. Valget på videregående falt derfor på idrettslinja.

– Hjalp mentaliteten fra breakdance deg på skolen?

– Jeg brukte mye av det jeg lærte i breaking på skolebenken. Skulle jeg lære meg et vanskelig triks måtte jeg øve på det flere ganger før det satt. Det samme gjaldt på skolen. Skulle jeg få bedre karakterer måtte jeg øve mer.

breakdance-daniel-stills

INSPIRASJON: Ved siden av idretten holder Grindeland flere foredrag om psykisk helse. Han håper å være til hjelp for andre som sliter på skolen.

Foto: Celina Myklebust Magnussen / NRK

– Full satsing mot OL

Nå er det store målet OL i Paris i sommer. I mai og juni skal Grindeland gjennom to turneringer med 39 andre deltagere hvor de ti beste kommer til OL.

Klarer Grindeland å kvalifisere seg blir han historisk som første nordmann og deltager i breakdance i et OL.

– Nå er det full satsing mot OL. Jeg trener i varme rom for å simulere temperaturen på konkurransene. Vi kommer til å fly inn forskjellige konkurrenter, eller folk jeg kan trene mot for å forberede meg best mulig på å konkurrere mot det nivået jeg møter i kvalifiseringen.

Grindeland må ha ti til elleve økter i uken hvor halvparten er breaking og resten er styrke og skadeforebyggende.

I slutten av 2022-sesongen var Grindeland rangert som nummer åtte i verden. I starten av 2023 ble Grindeland skadet. Han mistet derfor mange internasjonale konkurranser og falt nedover på rangeringslistene.

– Jeg røk et ligament i tommelen, og det gjorde at jeg ikke kunne bruke den på 12 uker. Jeg gikk fra nummer åtte til nummer 22 i verden, og måtte trene meg tilbake i form for å være rangert innenfor topp 40 i verden i slutten av januar 2024.

breakdance-daniel-stills

TRENING: Grindeland sammen med sin motorikk-trener, Lars-Arne Andersen på Olympiatoppen. De har samarbeidet i fire år på veien mot OL.

Foto: Celina Myklebust Magnussen / NRK

I slutten av januar fikk Grindeland bekreftelsen han trengte. Han var rangert blant de 40 beste i verden blant 594 deltagere.

Nå er alt fokus på den siste kvalifiseringsrunden i mai og juni hvor de 40 beste skal bli til ti OL-deltagere.

Les også Jakob Ingebrigtsen åpner opp om motgang og «selvpining» – avslører OL-planen

Jakob Ingebrigtsen

– Er som at en danske skal være god i bakkeløp

Ifølge Grindeland er det rundt 30 aktive breakere i Norge. Da blir man lilleputt, sammenliknet med land som Frankrike, hvor de har nærmere en million aktive breakere.

– Det er veldig kult at jeg har klart å komme så langt i breakdance når jeg bor i et land som ikke har en tradisjon for å være god i breaking. Det er litt som at en fra Danmark skal være god i bakkeløp, forteller Grindeland.

breakdance-daniel-stills

INDIVIDUELL IDRETT: Breakdance er en liten sport i Norge, og Daniel må trene mye alene uten andre nordmenn rundt han.

Foto: Celina Myklebust Magnussen / NRK

Føler du at breakdance er anerkjent som en sport?

– Nei, breaking har jo på en måte alltid vært en gatedans. Før breaking ble en toppidrettsgren, så trente jeg like mye som jeg gjør nå. Så det har for meg alltid vært en toppidrett, men det har ikke fått anerkjennelsen før de siste årene, forteller Grindeland.

Grindeland har levd av danseformen siden videregående og dratt på turneer og spilt i forestillinger. Men i 2014 var han nære å treffe veggen.

– Vi var på en turné hvor jeg husker vi spilte to forestillinger i Fredrikstad på morgenen, så tok vi flyet til Trøndelag på kvelden og spilte to forestillinger på kvelden. Neste dag tok vi morgenflyet tilbake igjen til Fredrikstad og spilte to forestillinger på morgenen.

Grindeland og Lidmo

LINDMO: Grindeland på Lindmo fredag kveld.

Foto: Julia M. Naglestad / NRK

Han forteller om hvordan han har lært å ta hensyn til kroppen når det gjelder arbeidsmengde og turnélivet.

– Du merker et sånt kjør i flere uker i strekk, men jeg har blitt mye flinkere nå til å passe på å si nei, eller tilpasse hvor mye jeg arbeider, forteller Grindeland.

Det kan komme godt med før OL.

– Forhåpentligvis kan jeg bli den beste i verden i Paris.

Siste nytt

  • Hamilton ønsker seg Red Bull-topp til Ferrari

    Lewis Hamilton håper at Adrian Newey gjør som ham og tar steget til Ferrari. Nylig ble det kjent at Newey er ferdig i Red Bull neste år.

    Newey er av mange sett på som den beste designeren av Formel 1-biler i en årrekke. Han har i Red Bull vært en viktig brikke i to tiår.

    Hamilton forlater Mercedes etter sesongen for å slutte seg til Ferrari. På pressekonferansen foran Grand Prix-løpet i Miami denne helgen la ikke briten skjul på at han håper Newey gjør det samme.

    – Adrian har en fantastisk historie. Han har gjort en utrolig jobb gjennom sin karriere. Det hadde vært fantastisk om han hadde kommet til Ferrari, sa Hamilton og la til:

    – Det hadde vært et privilegium å jobbe sammen med ham. Han er helt på toppen av listen over folk jeg ønsker å jobbe med.

    Ifølge Sky Sports skal Newey nylig ha vært i samtaler med Ferrari. (NTB)

    orzkyQXVFzk
    Foto: AP
  • 47 kamper på rad uten tap - Ny triumf i Roma

    Bayer Leverkusen har vært en av sesongens store overraskelser i europeisk fotball. De har gått ubeseiret gjennom sesongen hjemme i tysk Bundesliga.

    Og med seieren mot Roma i den første semifinalen i Europa League har Xabi Alonsons mannskap nå den utrolige rekken med 47 kamper uten tap denne sesongen. Seriegullet i Tyskland er allerede sikret og nå er den tyske klubben på vei mot finale i Europaligaen også.

    Roma hjemme skal være et tøft oppgjør, men den tyske klubben rystet hjemmelaget på Olympiastadion i den italienske hovedstaden.

    Xabi Alonsos mannskap viste igjen klasse og tok ledelsen mot den italienske storklubben ved Florian Wirtz etter 28 minutter. Etter pause doblet Robert Andrich ledelsen for det tyske laget. 2–0 ble også sluttresultatet i det første av to semifinaleoppgjør.

    I Marseille ble det utkjempet et jevnt oppgjør i den andre semifinalen mellom Olympique Marseille og Atalanta. Kampen endte 1–1 etter at Atalanta tok ledelsen ved Scamacca, før hjemmelagets Mbemba sikret uavgjort.

    Returkampene spilles neste uke.

    Bayer Leverkusen scoring.
    Foto: Alberto Lingria / Reuters
  • Fiorentina senket Vetlesen og Club Brugge

    Antonio Nusa og Hugo Vetlesen var benket fra start for Club Brugge i semifinalen i Serieligaen mot Fiorentina. På bortebane fikk den belgiske klubben det tidvis tøft, selv om det bare endte med ettmålstap mot den italienske klubben.

    Den første kalddusjen kom etter allerede fire minutter. Hjemmelagets Riccardo Sottil dro seg nydelig fri på hjørnet av 16-meteren og fikk stjernetreff. Skuddet var utagbart for Brügge-keeper Nordin Jackers.

    16 minutter ut i kampen svarte imidlertid bortelaget på straffe ved Hans Vanaken.

    Men Andrea Belotti sendte igjen Fiorentina i føringen snaut ti minutter før pause.

    I 2. omgang fikk Brugge det enda tøffere da Raphael Onyedika ble sendt av banen. Etter to gule kort i løpet av tre minutter kom det røde kortet for klubbens nigerianske spiller.

    Men med ti mann på banen ordnet Igor Thigao nesten på egenhånd 2-2 bare minutter senere.

    – En uhyre sterk prestasjon, utbrøt Viaplay-kommentator Jørgen Klem.

    Etter 78 minutter kom Hugo Vetlesen inn på banen, mens Antonio Nusa var ubenyttet reserve for det belgiske laget.

    Vetlesen ble tilskuer til at M´bala Nzola ble matchvinner på overtid etter et solid italiensk press mot slutten av kampen. Sluttresultatet ble 3-2.

    I den andre semifinalen fikk Aston Villa det særdeles tøft i 1. omgang mot Olympiakos foran blant annet Prins William på tribunen. Før halvtimen var spilt hadde det greske bortelaget gått opp i 2-0 mot det eneste laget fra Premier League, som har tatt seg til semifinale i noen av Europacupene.

    Watkins reduserte for hjemmelaget rett før pause. Og da Diaby scoret etter 51 minutter spill stod det likt mellom lagene. Men det skulle ikke vare. Først satte Ayoub El Kaabi inn 3-2 på straffe før Hezze la på til 4-2. Kampen er straks ferdigspilt.

    Returkampene spilles neste uke.

    Europa Conference League - Semi Final - First Leg - Fiorentina v Club Brugge
    Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal