Hopp til innhold

Idrettsstjernens dødsfall førte til rush på legevakta

Mange unge menn lot seg skremme av det brå dødsfallet til svømmeren Alexander Dale Oen under et treningsopphold i USA i mai.

Dale Oen under EM i Budapest

Svømmeren Alexander Dale Oen døde under et treningsopphold i Flagstaff i USA. Her fra EM i Budapest i 2010.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Alexander Dale Oen var på et treningsopphold i Flagstaff i USA da han døde.

Dale Oen under VM i Shanghai

Alexander Dale Oen døde av kransarteriesykdom, som vil si at han hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Dødsfallet kom overraskende på alle i hans nærmeste omkrets, verken idrettskollegaene, trenerne eller Olympiatoppens lege ante at skulderplagene som han hadde slitt med i lang tid forut for sin død, skulle være symptomer på sykdommen som til slutt tok livet av ham.

Les mer: – Smertene satt i ansiktet, øret, skuldrene, ryggen, brystet og armen
Les også: – Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av

– Mange med samme bekymring

Rapportene og informasjonen som kom i tiden etter dødsfallet, har trolig skremt mange. For i ukene etter Dale Oens død opplevde leger økt pågang fra friske, unge mennesker som fryktet at de kunne være rammet av samme sykdom.

Les mer: Dale Oen døde av hjerteinfarkt: - Uforståelig, sier legen

– Rett etter dødsfallet var det et stort antall unge gutter som kom inn med frykt for hjertesykdommer lik Dale Oens. Det var et par stykker hver dag som kom til oss med samme bekymring, så ja, vi la ekstra merke til det, forteller seksjonsoverlege ved legevakta i Oslo, Harald Vallgårda.

Og erfaringene er like ved legevakten i nabokommunen Bærum.

– Det som skjedde var at yngre, veltrente menn tok kontakt med legevakten for en EKG, fordi de hadde opplevd ubehag i brystet eller hjertebank under trening, forteller avdelingsleder ved Kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, Erik Kongsgård.

Begravelsen for Alexander Dale Oen i Blomvåg kirke

Alexander Dale Oen ble begravet i Blomvåg kirke i Øygarden kommune i Hordaland 11. mai.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Svært uvanlig

Legene understreker at det i Dale Oens tilfelle var snakk om klassiske infarkt-symptomer, og at unge, friske menn ikke uten videre har grunn til å bekymre seg for dette. Men at det er enkelte som bør passe ekstra på.

– Vi har ikke gått ut med anbefalinger eller bedt folk om å foreta risikovurderinger. Men personer med opphopning av hjertesykdommer eller forekomst av plutselig død i familien bør sjekkes før de begynner å trene mye, sier Kongsgård.

Obduksjonsrapporten av Dale Oen viste at svømmeren hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, kom med beroligende uttalelser i en pressemelding etter dødsfallet:

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet.

– Vanlig reaksjon

Kongsgård ved Rikshospitalet forteller at slikt hysteri gjerne kommer etter store mediesaker som omhandler helseproblematikk.

– Dette er en ganske vanlig reaksjon. Vi pleier å se lignende situasjoner etter at det har vært fokusert på temaer som for eksempel flått eller føflekkreft. Da tar pasienter kontakt med fastlegene sine, legevakten eller sykehusene for å bli sjekket.

– Kan det være positivt at flere tar kontakt med legen?

– Om det er sånn at én av 100 000 er rammet av samme sykdomsbilde som Dale Oen, og akkurat de tar kontakt, så er det vel verdt det, sier Vallgårda.

– Men det er jo veldig få som har det samme problemet som Dale Oen hadde, legger han til.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal