NRK Meny
Normal

Idrettsstjernens dødsfall førte til rush på legevakta

Mange unge menn lot seg skremme av det brå dødsfallet til svømmeren Alexander Dale Oen under et treningsopphold i USA i mai.

Dale Oen under EM i Budapest

Svømmeren Alexander Dale Oen døde under et treningsopphold i Flagstaff i USA. Her fra EM i Budapest i 2010.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Alexander Dale Oen var på et treningsopphold i Flagstaff i USA da han døde.

Dale Oen under VM i Shanghai

Alexander Dale Oen døde av kransarteriesykdom, som vil si at han hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Dødsfallet kom overraskende på alle i hans nærmeste omkrets, verken idrettskollegaene, trenerne eller Olympiatoppens lege ante at skulderplagene som han hadde slitt med i lang tid forut for sin død, skulle være symptomer på sykdommen som til slutt tok livet av ham.

Les mer: – Smertene satt i ansiktet, øret, skuldrene, ryggen, brystet og armen
Les også: – Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av

– Mange med samme bekymring

Rapportene og informasjonen som kom i tiden etter dødsfallet, har trolig skremt mange. For i ukene etter Dale Oens død opplevde leger økt pågang fra friske, unge mennesker som fryktet at de kunne være rammet av samme sykdom.

Les mer: Dale Oen døde av hjerteinfarkt: - Uforståelig, sier legen

– Rett etter dødsfallet var det et stort antall unge gutter som kom inn med frykt for hjertesykdommer lik Dale Oens. Det var et par stykker hver dag som kom til oss med samme bekymring, så ja, vi la ekstra merke til det, forteller seksjonsoverlege ved legevakta i Oslo, Harald Vallgårda.

Og erfaringene er like ved legevakten i nabokommunen Bærum.

– Det som skjedde var at yngre, veltrente menn tok kontakt med legevakten for en EKG, fordi de hadde opplevd ubehag i brystet eller hjertebank under trening, forteller avdelingsleder ved Kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, Erik Kongsgård.

Begravelsen for Alexander Dale Oen i Blomvåg kirke

Alexander Dale Oen ble begravet i Blomvåg kirke i Øygarden kommune i Hordaland 11. mai.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Svært uvanlig

Legene understreker at det i Dale Oens tilfelle var snakk om klassiske infarkt-symptomer, og at unge, friske menn ikke uten videre har grunn til å bekymre seg for dette. Men at det er enkelte som bør passe ekstra på.

– Vi har ikke gått ut med anbefalinger eller bedt folk om å foreta risikovurderinger. Men personer med opphopning av hjertesykdommer eller forekomst av plutselig død i familien bør sjekkes før de begynner å trene mye, sier Kongsgård.

Obduksjonsrapporten av Dale Oen viste at svømmeren hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, kom med beroligende uttalelser i en pressemelding etter dødsfallet:

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet.

– Vanlig reaksjon

Kongsgård ved Rikshospitalet forteller at slikt hysteri gjerne kommer etter store mediesaker som omhandler helseproblematikk.

– Dette er en ganske vanlig reaksjon. Vi pleier å se lignende situasjoner etter at det har vært fokusert på temaer som for eksempel flått eller føflekkreft. Da tar pasienter kontakt med fastlegene sine, legevakten eller sykehusene for å bli sjekket.

– Kan det være positivt at flere tar kontakt med legen?

– Om det er sånn at én av 100 000 er rammet av samme sykdomsbilde som Dale Oen, og akkurat de tar kontakt, så er det vel verdt det, sier Vallgårda.

– Men det er jo veldig få som har det samme problemet som Dale Oen hadde, legger han til.

Siste nytt

 • Cramer fortsetter i Russland

  Markus Cramer fortsetter som trener for det russiske langrennslandslaget, melder nyhetsbyrået Tass. Tyskeren har signert en avtale som strekker seg til OL i 2022.

  – Han har gjort en strålende jobb, sier Jelena Välbe til Tass.

  Markus Cramer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid