NRK Meny
Normal

Idrettsstjernens dødsfall førte til rush på legevakta

Mange unge menn lot seg skremme av det brå dødsfallet til svømmeren Alexander Dale Oen under et treningsopphold i USA i mai.

Dale Oen under EM i Budapest

Svømmeren Alexander Dale Oen døde under et treningsopphold i Flagstaff i USA. Her fra EM i Budapest i 2010.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Alexander Dale Oen var på et treningsopphold i Flagstaff i USA da han døde.

Dale Oen under VM i Shanghai

Alexander Dale Oen døde av kransarteriesykdom, som vil si at han hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Dødsfallet kom overraskende på alle i hans nærmeste omkrets, verken idrettskollegaene, trenerne eller Olympiatoppens lege ante at skulderplagene som han hadde slitt med i lang tid forut for sin død, skulle være symptomer på sykdommen som til slutt tok livet av ham.

Les mer: – Smertene satt i ansiktet, øret, skuldrene, ryggen, brystet og armen
Les også: – Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av

– Mange med samme bekymring

Rapportene og informasjonen som kom i tiden etter dødsfallet, har trolig skremt mange. For i ukene etter Dale Oens død opplevde leger økt pågang fra friske, unge mennesker som fryktet at de kunne være rammet av samme sykdom.

Les mer: Dale Oen døde av hjerteinfarkt: - Uforståelig, sier legen

– Rett etter dødsfallet var det et stort antall unge gutter som kom inn med frykt for hjertesykdommer lik Dale Oens. Det var et par stykker hver dag som kom til oss med samme bekymring, så ja, vi la ekstra merke til det, forteller seksjonsoverlege ved legevakta i Oslo, Harald Vallgårda.

Og erfaringene er like ved legevakten i nabokommunen Bærum.

– Det som skjedde var at yngre, veltrente menn tok kontakt med legevakten for en EKG, fordi de hadde opplevd ubehag i brystet eller hjertebank under trening, forteller avdelingsleder ved Kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, Erik Kongsgård.

Begravelsen for Alexander Dale Oen i Blomvåg kirke

Alexander Dale Oen ble begravet i Blomvåg kirke i Øygarden kommune i Hordaland 11. mai.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Svært uvanlig

Legene understreker at det i Dale Oens tilfelle var snakk om klassiske infarkt-symptomer, og at unge, friske menn ikke uten videre har grunn til å bekymre seg for dette. Men at det er enkelte som bør passe ekstra på.

– Vi har ikke gått ut med anbefalinger eller bedt folk om å foreta risikovurderinger. Men personer med opphopning av hjertesykdommer eller forekomst av plutselig død i familien bør sjekkes før de begynner å trene mye, sier Kongsgård.

Obduksjonsrapporten av Dale Oen viste at svømmeren hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, kom med beroligende uttalelser i en pressemelding etter dødsfallet:

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet.

– Vanlig reaksjon

Kongsgård ved Rikshospitalet forteller at slikt hysteri gjerne kommer etter store mediesaker som omhandler helseproblematikk.

– Dette er en ganske vanlig reaksjon. Vi pleier å se lignende situasjoner etter at det har vært fokusert på temaer som for eksempel flått eller føflekkreft. Da tar pasienter kontakt med fastlegene sine, legevakten eller sykehusene for å bli sjekket.

– Kan det være positivt at flere tar kontakt med legen?

– Om det er sånn at én av 100 000 er rammet av samme sykdomsbilde som Dale Oen, og akkurat de tar kontakt, så er det vel verdt det, sier Vallgårda.

– Men det er jo veldig få som har det samme problemet som Dale Oen hadde, legger han til.

Siste nytt

 • Veiby signerte for Skoda

  Ole Christian Veiby (21) kan starte planleggingen for neste rallysesong. 21-åringen fra Kongsvinger har nemlig signert ny fabrikkontrakt med Skoda Motorsport.

  – Det er litt vanskelig å sette ord på hvor stort dette er, sier Veiby i en pressemelding.

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.
 • Kvinnelige hockeyspillere utestengt

  Seks kvinnelige hockeyspillere fra Russland er utestengt av Den internasjonale komité, IOC, for å ha brutt dopingregelverket under Sotsji-OL. Spillerne diskvalifiseres fra OL i 2014 og utenges også fra OL på livstid.

  I alt er det åpnet 46 saker som følge av den såkalte Oswald-kommisjonens funn. 33 av dem er nå ferdigbehandlet, og det har ført til at i alt 31 utøvere er diskvalifisert fra 2014-OL i Sotsji.

 • – Norge imponerte ingen

  Selv om de norske håndballjentene vant klart på mandag, var ikke spanske Carmen Martin videre imponert. – Jeg synes ikke Norge er for raske og hurtige. Alle vet at Norge er et bra lag, men de imponerte ingen i kveld, sier Martin til Dagbladet.

  Carmen Martin
  Foto: Ben Curtis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal