– Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av

Ingen av legene som undersøkte Alexander Dale Oen satte skulderproblemene i sammenheng med hjertesykdommen til svømmeren.

Olympiatoppens lege Ola Rønsen forklarer obduksjonsrapporten til Alexander Dale Oen

VIDEO: Lege Ola Rønsen forklarer obduksjonsrapporten til Dale Oen.

– Jeg vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen beklage at vi ikke kunne avdekke denne sykdommen i tide, sa Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen under en pressekonferanse tirsdag.

Tirsdag ettermiddag norsk tid ble obduksjonsrapporten for Alexander Dale Oen offentliggjort av lokale myndigheter i Flagstaff, Arizona, der svømmeren døde 30. april i år.

Obduksjonsrapporten av Dale Oen viser at svømmeren hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

En sykdom som ikke ble avdekket, til tross for at den trolig har sammenheng med skulderplagene.

Det kom frem under en pressekonferanse på Olympiatoppen.

– Det var ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, sa Olympiatoppens OL-lege.

– Må lære av det som skjedde

Rønsen sa under pressekonferansen at han hadde tenkt at det kunne være ting knyttet til hjertet, som var årsaken til Dale Oens problemer.

Etter at EKG-undersøkelsen ved Mayo-klinikken i Minnesota i USA ikke oppdaget noe, slo han det imidlertid fra seg.

– Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av, sa Rønsen.

– Det er helt uforståelig for oss at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan utvikle en slik sykdom.

– Det er tøft å vite at dette er en sykdom vi kunne ha oppdaget. Vi fant ikke dette sporet, og da symptomene avtok nøstet vi ikke videre på det, sa han videre.

– Undersøkt svært nøye

Rønsen avviste under pressekonferansen at høydeopphold skulle ha hatt noen innvirkning på Dale Oens tilstand.

Dale Oen slet med store smerter i skulder og overarm, noe som påvirket treningsopplegget til svømmeren.

Alexander Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars, uten at det ble avdekket noen sammenheng mellom hjertesykdommen og skulderplagen.

Behandlingen ved Mayo-klinikken så også ut til gi resultater, og både Dale Oen og ledelsen ved Olympiatoppen var optimistiske med tanke på å rekke OL.

Roar Bahr, sjefslege ved Olympiatoppen understreket at Dale Oen var blitt undersøkt svært nøye.

– Ingen norsk utøver er blitt undersøkt bedre, sa han.

– Samtidig er vi også triste for at vi ikke klarte å avdekke sykdommen før det var for sent, fortalte Bahr.

– For det første er det nærmest utenkelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming skal ha en slik sykdom. For det andre ga undersøkelsene oss en plausibel forklaring på skulderplagene, at det var en nerve som var i klem. Og mot slutten avtok symptomene, og han var nærmest tilbake på fullt treningsnivå da han døde, sa Bahr.

Svært uvanlig

Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål, var også til stede under pressekonferansen.

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet, sa Berge.

Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

PK

Obduksjonsrapporten til Alexander Dale Oen ble presentert under en pressekonferanse tirsdag.

Siste nytt

 • Messi utvist da Barca tapte

  Barcelona og Athletic Club bydde opp til en kjempekamp i supercupfinalen.

  Det var Barcelona som gikk opp i ledelsen etter scoring av Griezmann. Men Athletic svarte like etter da Oscar De Marcos satte 1-1.

  Antoine Griezmann sendte Barca i ledelsen nok en gang, men scoringer av Villalibre og Iñaki Williams sørget for 3-2, og seier til Athletic.

  På tampen fikk vi se historiske scener. Lionel Messi ble utvist for første gang i Barca-karrieren. VAR fikk øye på et slag fra Messi som traff bakhodet til Villalibre.

  Spanish Super Cup Final - FC Barcelona v Athletic Bilbao
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Juventus feilet i ny toppkamp

  Juventus er på full fart mot å miste Serie A-hegemoniet. Mesterlaget tapte 0-2 i søndagens storduell borte mot Inter.

  Arturo Vidal og Nicolo Barella scoret i hver sin omgang i Milano. Seieren tok Inter opp i 40 poeng, som er like mange som byrival Milan på tabelltoppen. Antonio Conte har ferten av nok en ligatittel han kan legge til på sin sterke CV.

  Verre er det for Andrea Pirlo. Spillerlegenden strever med å rade opp seiersrekker Juventus er vant til å ha. Og søndag mislyktes Cristiano Ronaldo og co. i nok en toppkamp. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Danmark lekte seg med redusert lag

  Fra benken så storscorer Mikkel Hansen et dansk lag filleriste Kongo i søndagens 39-19-seier i håndball-VM.

  Danmark lot nesten hele troppen få prøve seg, men Hansen og keeper Niklas Landin ble sittende på sidelinjen. Trener Nikolaj Jacobsen ville ikke risikere skader på sine to klart viktigste spillere i en kamp Danmark uansett var sikker på å vinne.

  EM i Håndball Menn Danmark - Bahrain
  Foto: Jonas Ekströmer/tt Nyhetsbyrån / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal