– Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av

Ingen av legene som undersøkte Alexander Dale Oen satte skulderproblemene i sammenheng med hjertesykdommen til svømmeren.

Olympiatoppens lege Ola Rønsen forklarer obduksjonsrapporten til Alexander Dale Oen

VIDEO: Lege Ola Rønsen forklarer obduksjonsrapporten til Dale Oen.

– Jeg vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen beklage at vi ikke kunne avdekke denne sykdommen i tide, sa Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen under en pressekonferanse tirsdag.

Tirsdag ettermiddag norsk tid ble obduksjonsrapporten for Alexander Dale Oen offentliggjort av lokale myndigheter i Flagstaff, Arizona, der svømmeren døde 30. april i år.

Obduksjonsrapporten av Dale Oen viser at svømmeren hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

En sykdom som ikke ble avdekket, til tross for at den trolig har sammenheng med skulderplagene.

Det kom frem under en pressekonferanse på Olympiatoppen.

– Det var ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, sa Olympiatoppens OL-lege.

– Må lære av det som skjedde

Rønsen sa under pressekonferansen at han hadde tenkt at det kunne være ting knyttet til hjertet, som var årsaken til Dale Oens problemer.

Etter at EKG-undersøkelsen ved Mayo-klinikken i Minnesota i USA ikke oppdaget noe, slo han det imidlertid fra seg.

– Vi står igjen med noe tragisk som vi må lære av, sa Rønsen.

– Det er helt uforståelig for oss at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan utvikle en slik sykdom.

– Det er tøft å vite at dette er en sykdom vi kunne ha oppdaget. Vi fant ikke dette sporet, og da symptomene avtok nøstet vi ikke videre på det, sa han videre.

– Undersøkt svært nøye

Rønsen avviste under pressekonferansen at høydeopphold skulle ha hatt noen innvirkning på Dale Oens tilstand.

Dale Oen slet med store smerter i skulder og overarm, noe som påvirket treningsopplegget til svømmeren.

Alexander Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars, uten at det ble avdekket noen sammenheng mellom hjertesykdommen og skulderplagen.

Behandlingen ved Mayo-klinikken så også ut til gi resultater, og både Dale Oen og ledelsen ved Olympiatoppen var optimistiske med tanke på å rekke OL.

Roar Bahr, sjefslege ved Olympiatoppen understreket at Dale Oen var blitt undersøkt svært nøye.

– Ingen norsk utøver er blitt undersøkt bedre, sa han.

– Samtidig er vi også triste for at vi ikke klarte å avdekke sykdommen før det var for sent, fortalte Bahr.

– For det første er det nærmest utenkelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming skal ha en slik sykdom. For det andre ga undersøkelsene oss en plausibel forklaring på skulderplagene, at det var en nerve som var i klem. Og mot slutten avtok symptomene, og han var nærmest tilbake på fullt treningsnivå da han døde, sa Bahr.

Svært uvanlig

Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål, var også til stede under pressekonferansen.

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet, sa Berge.

Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

PK

Obduksjonsrapporten til Alexander Dale Oen ble presentert under en pressekonferanse tirsdag.

Siste nytt

 • Martial redda uavgjort for United

  Anthony Martial scora eit svært viktig bortemål for Manchester United mot Club Brügge i 16-delsfinalen i Europaligaen mot Manchester United. Den belgiske klubben starta best og tok tidleg leiinga ved Emmanuel Dennis etter 15 minutt. Solskjærs menn tok seg opp utover kampen og etter 36 minutt sette Martial iskaldt inn utlikninga. United pressa på og var nærmast sigeren mot slutten, men har likevel skaffa seg eit godt utgangspunkt for avansement før heimemøte på Old Trafford.

  Anthony Martial
  Foto: JOHN THYS / AFP
 • Jumbolaget slo Oilers

  Oslo-laget Grüner overraska heile Hockey-Noreg da dei slo serievinnar Stavanger Oilers 4-3 torsdag. Grüner ligg heilt desidert sist i serien med heile 27 poeng opp til Manglerud Star på plassen over. Likevel klarte dei altså å ta skalpen til Oilers som alt har vunne serien denne sesongen.

  Gruner
  Foto: Annika Byrde / Annika Byrde
 • Noreg til semifinale i bandy-VM

  Dei norske bandykvinnene var sjanselause mot Sverige og tapte heile 11-1 på Frogner stadion. Likevel er dei klare for semifinale fredag. Motstandar der blir Russland, som Noreg tapte 2-0 for tidlegare torsdag. Sverige møter Finland i den andre semifinalen. Noreg starta VM med siger mot USA og Finland og klarte seg også greitt mot favoritten Russland. Sverige og Russland har møtt kvarandre i alle finalane i VM sidan meisterskapet blei arrangert for fyrste gong i 2004.

  Sverige mot Noreg på Frogner stadion i bandy-VM
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal