Hopp til innhold

– Smertene satt i ansiktet, øret, skuldrene, ryggen, brystet og armen

Han visste det ikke selv, men som gjest hos «Skavlan» beskrev Alexander Dale Oen hvordan han merket sykdommen som tok livet av ham nøyaktig én måned senere.

Alexander Dale Oen beskrev skadene som nå har vist seg å være symptomer på hjerteinnfarkt i Skavland tidligere i år

Se Alexander Dale Oen som gjest i Skavlan 30. mars.

I vinter slet Alexander Dale Oen med smerter fra det man trodde var en skade i skulderen.

Men smertene var etter alt å dømme også symptomer på sykdommen som til slutt førte til at han fikk hjerteinfarkt og døde 30. april i år. Det bekrefter både hjertespesialist Eivind Berge, som har bistått Dale Oens familie etter dødsfallet, og landslagslege Ola Rønsen.

Hadde sterke smerter

Dale Oen snakket om hvordan han opplevde nettopp disse smertene da han gjestet Skavlan 30. mars i år.

26-åringen fortalte at de i perioder var svært sterke og kunne kjennes over store deler av overkroppen.

Se hele samtalen mellom Fredrik Skavlan og Dale Oen i videovinduet over.

– Smerten satt i ansiktet og gikk opp til ørene på den ene siden, til skuldrene, ryggen, litt av brystet og armen, forklarte Dale Oen.

På tidspunktet trodde svømmeren og apparatet rundt ham at smertene utelukkende skyldtes problemer i skulderen, blant annet en betennelse i en nerve.

– Når den (nerven) blir betent tar det veldig lang tid (å bli frisk), og den fyrer begge veier. Så du får mye smerte, sa Dale Oen.

Han følte seg mer eller mindre frisk da programmet ble spilt inn.

– Nerven har vært hovedproblemet. Nå ser det ut som den er i ferd med å slippe. Jeg har hatt positive dager, og er veldig veldig optimistisk, sa Dale Oen, og fikk applaus fra publikum.

Nøyaktig én måned etter at programmet ble sendt på TV, 30. april, ble øygardingen funnet død på hotellrommet sitt i Flagstaff, Arizona.

Hadde flere små hjerteinfarkt i forkant

Obduksjonsrapporten viser at Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av blodpropp i én av de tre kransarteriene.

– På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, sier Rønsen.

Dale Oen hadde forandringer i hjertemusklene som tyder på at han hadde små hjerteinfarkter en til to måneder før han døde.

Berge sier det er sannsynlig at han kan ha merket infarktene, men trodd at de skyldtes skulderskaden.

– Typiske tegn på disse mindre infarktene er smerter i brystet, smerter i halsen og utover i armen, forklarer Berge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

rønsen

Landslagslege Ola Rønsen, overlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Eivind Berge, og sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr, holdt tirsdag pressekonferanse om Alexander Dale Oens obduksjonsrapport.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Virket utenkelig med hjertesykdom

Dale Oen ble grundig undersøkt for smertene i skulderen, blant annet av flere spesialister i USA. Men ingen skjønte at plagene kunne skyldes hjertesykdom. Berge oppgir tre grunner til dette:

  • Det virket utenkelig at en ung, topptrent utøver skulle ha en slik hjertesykdom.
  • Undersøkelser ga en viss forklaring på skuldersmertene. Blant annet ble det påvist betennelse i en nerve og skade i leddleppen.
  • Plagene avtok etter hvert. I tiden før Dale Oen døde følte han at smertene var nesten borte.

Landslagslegen beklager

Olympiatoppens lege, Roald Bahr, sier Dale Oens hjertesykdom ville vært enkel å behandle dersom den ble oppdaget.

– Vi kunne aldri gjort ham hjertesfrisk, men man kunne unngått at han fikk innsnevringer og hjerteinfarkt, sier han.

Rønsen beklager overfor Dale Oens familie for at han ikke skjønte at problemene skyldtes hjertesykdom. Han innrømmer likevel at tanken streifet ham.

– Men så gjorde vi en EKG-undersøkelse på Mayo-klinikken. Den viste at alt så normalt ut, og dette ble en betryggelse. Det finnes hjertesykdommer idrettsutøvere kan dø av som man ville sett på en EKG. Det var vel der den tanken ble lagt død, og grunnen til at vi ikke gjorde flere undersøkelser av hjertet, forklarer landslagslegen.

Hjertespesialist Otto Smiseth mener Olympiatoppens leger ikke skal klandre seg selv for dødsfallet til Alexander Dale Oen

Hjertespesialist: - De må ikke klandre seg selv

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal