Hopp til innhold

– Smertene satt i ansiktet, øret, skuldrene, ryggen, brystet og armen

Han visste det ikke selv, men som gjest hos «Skavlan» beskrev Alexander Dale Oen hvordan han merket sykdommen som tok livet av ham nøyaktig én måned senere.

Alexander Dale Oen beskrev skadene som nå har vist seg å være symptomer på hjerteinnfarkt i Skavland tidligere i år

Se Alexander Dale Oen som gjest i Skavlan 30. mars.

I vinter slet Alexander Dale Oen med smerter fra det man trodde var en skade i skulderen.

Men smertene var etter alt å dømme også symptomer på sykdommen som til slutt førte til at han fikk hjerteinfarkt og døde 30. april i år. Det bekrefter både hjertespesialist Eivind Berge, som har bistått Dale Oens familie etter dødsfallet, og landslagslege Ola Rønsen.

Hadde sterke smerter

Dale Oen snakket om hvordan han opplevde nettopp disse smertene da han gjestet Skavlan 30. mars i år.

26-åringen fortalte at de i perioder var svært sterke og kunne kjennes over store deler av overkroppen.

Se hele samtalen mellom Fredrik Skavlan og Dale Oen i videovinduet over.

– Smerten satt i ansiktet og gikk opp til ørene på den ene siden, til skuldrene, ryggen, litt av brystet og armen, forklarte Dale Oen.

På tidspunktet trodde svømmeren og apparatet rundt ham at smertene utelukkende skyldtes problemer i skulderen, blant annet en betennelse i en nerve.

– Når den (nerven) blir betent tar det veldig lang tid (å bli frisk), og den fyrer begge veier. Så du får mye smerte, sa Dale Oen.

Han følte seg mer eller mindre frisk da programmet ble spilt inn.

– Nerven har vært hovedproblemet. Nå ser det ut som den er i ferd med å slippe. Jeg har hatt positive dager, og er veldig veldig optimistisk, sa Dale Oen, og fikk applaus fra publikum.

Nøyaktig én måned etter at programmet ble sendt på TV, 30. april, ble øygardingen funnet død på hotellrommet sitt i Flagstaff, Arizona.

Hadde flere små hjerteinfarkt i forkant

Obduksjonsrapporten viser at Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av blodpropp i én av de tre kransarteriene.

– På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, sier Rønsen.

Dale Oen hadde forandringer i hjertemusklene som tyder på at han hadde små hjerteinfarkter en til to måneder før han døde.

Berge sier det er sannsynlig at han kan ha merket infarktene, men trodd at de skyldtes skulderskaden.

– Typiske tegn på disse mindre infarktene er smerter i brystet, smerter i halsen og utover i armen, forklarer Berge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

rønsen

Landslagslege Ola Rønsen, overlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Eivind Berge, og sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr, holdt tirsdag pressekonferanse om Alexander Dale Oens obduksjonsrapport.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Virket utenkelig med hjertesykdom

Dale Oen ble grundig undersøkt for smertene i skulderen, blant annet av flere spesialister i USA. Men ingen skjønte at plagene kunne skyldes hjertesykdom. Berge oppgir tre grunner til dette:

  • Det virket utenkelig at en ung, topptrent utøver skulle ha en slik hjertesykdom.
  • Undersøkelser ga en viss forklaring på skuldersmertene. Blant annet ble det påvist betennelse i en nerve og skade i leddleppen.
  • Plagene avtok etter hvert. I tiden før Dale Oen døde følte han at smertene var nesten borte.

Landslagslegen beklager

Olympiatoppens lege, Roald Bahr, sier Dale Oens hjertesykdom ville vært enkel å behandle dersom den ble oppdaget.

– Vi kunne aldri gjort ham hjertesfrisk, men man kunne unngått at han fikk innsnevringer og hjerteinfarkt, sier han.

Rønsen beklager overfor Dale Oens familie for at han ikke skjønte at problemene skyldtes hjertesykdom. Han innrømmer likevel at tanken streifet ham.

– Men så gjorde vi en EKG-undersøkelse på Mayo-klinikken. Den viste at alt så normalt ut, og dette ble en betryggelse. Det finnes hjertesykdommer idrettsutøvere kan dø av som man ville sett på en EKG. Det var vel der den tanken ble lagt død, og grunnen til at vi ikke gjorde flere undersøkelser av hjertet, forklarer landslagslegen.

Hjertespesialist Otto Smiseth mener Olympiatoppens leger ikke skal klandre seg selv for dødsfallet til Alexander Dale Oen

Hjertespesialist: - De må ikke klandre seg selv

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal