NRK Meny
Normal

Dale Oen døde av hjerteinfarkt: - Uforståelig, sier legen

Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp i en av de tre kransarteriene.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp, viser obduksjonsrappporten.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død ble offentliggjort tirsdag.

Ola Rønsen

Olympiatoppens OL-lege Ola Rønsen.

Foto: Matt York / NTB scanpix

Den viser at Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

–Vi får aldri Alex tilbake, men vi er nødt å se nærmere på prosedyrene våre slik at slike ting ikke skjer en gang til, sier president i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, til NRK.

– Vi må se om det er ting vi må gjøre annerledes i fremtiden, sier han.

– Overraskende funn

Dale Oen døde under en treningsleir i Flagstaff, Arizona i USA 30. april.

– Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen, i en pressemelding.

– Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde.

Sannsynlig sammenheng

Dale Oen var lenge plaget med en skulderskade, og Rønsen sier at det er sannsynlig at det er en sammenheng mellom Dale Oens skade og dødsfallet.

– På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, fortsetter Rønsen.

Alexander Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars.

–Til tross for disse utredningene var det ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, sier Ola Rønsen.

Svært uvanlig

Alexander Dale Oen ble gradvis bedre av skulderplagene de siste ukene før han døde. Under treningsoppholdet i Flagstaff i USA var smertene betydelig mindre, til tross for at han på slutten hadde økt treningsbelastningen til 80-90 prosent av det normale.

Det plutselige dødsfallet skjedde på en rolig dag, og uten at han hadde anstrengt seg i timene før.

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål, i en pressemelding.

Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

Ønsker ikke syndebukker

Alexander Dale Oens familie har vært orientert om arbeidet med obduksjonsrapporten.

– Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander, heter det fra familien.

– Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker, heter det en i en uttalelse.

Det blir avviklet et pressemøte om obduksjonsrapporten på Olympiatoppen i dag klokken 17.00.

Les også: Idrettskollegene hyller Dale Oen

Alexander Dale Oen (1985 - 2012). Jan Petter Saltvadt og Håvard Bergheim har laget dette portrettet om Dale Oen.

VIDEO: Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Siste nytt

 • Hamilton nærmer seg ny VM-tittel

  Lewis Hamilton vant USA Grand Prix foran nærmeste utfordrer Sebastian Vettel.

  Nå skiller det 66 poeng de to imellom i VM-sammendraget. Alt tyder på at det er bare et tidsspørsmål før Hamilton har avgjort duellen.

  FOR-F1-GRAND-PRIX-OF-USA
  Foto: CLIVE MASON / AFP
 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm