Dale Oen døde av hjerteinfarkt: - Uforståelig, sier legen

Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp i en av de tre kransarteriene.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp, viser obduksjonsrappporten.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død ble offentliggjort tirsdag.

Ola Rønsen

Olympiatoppens OL-lege Ola Rønsen.

Foto: Matt York / NTB scanpix

Den viser at Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

–Vi får aldri Alex tilbake, men vi er nødt å se nærmere på prosedyrene våre slik at slike ting ikke skjer en gang til, sier president i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, til NRK.

– Vi må se om det er ting vi må gjøre annerledes i fremtiden, sier han.

– Overraskende funn

Dale Oen døde under en treningsleir i Flagstaff, Arizona i USA 30. april.

– Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen, i en pressemelding.

– Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde.

Sannsynlig sammenheng

Dale Oen var lenge plaget med en skulderskade, og Rønsen sier at det er sannsynlig at det er en sammenheng mellom Dale Oens skade og dødsfallet.

– På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, fortsetter Rønsen.

Alexander Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars.

–Til tross for disse utredningene var det ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, sier Ola Rønsen.

Svært uvanlig

Alexander Dale Oen ble gradvis bedre av skulderplagene de siste ukene før han døde. Under treningsoppholdet i Flagstaff i USA var smertene betydelig mindre, til tross for at han på slutten hadde økt treningsbelastningen til 80-90 prosent av det normale.

Det plutselige dødsfallet skjedde på en rolig dag, og uten at han hadde anstrengt seg i timene før.

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål, i en pressemelding.

Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

Ønsker ikke syndebukker

Alexander Dale Oens familie har vært orientert om arbeidet med obduksjonsrapporten.

– Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander, heter det fra familien.

– Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker, heter det en i en uttalelse.

Det blir avviklet et pressemøte om obduksjonsrapporten på Olympiatoppen i dag klokken 17.00.

Les også: Idrettskollegene hyller Dale Oen

Alexander Dale Oen (1985 - 2012). Jan Petter Saltvadt og Håvard Bergheim har laget dette portrettet om Dale Oen.

VIDEO: Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Siste nytt

 • Åpner for store produksjoner

  Storbritannia vil åpne opp for at utvalgte internasjonale sportsbegivenheter og store film- og TV-produksjoner skal få grønt lys til tross for koronaviruset. Blant annet har de snakket med Tom Cruise om å gjenoppta «Mission Impossible»7 og 8.

 • Oppskriftsmessig Chelsea-seier

  Chelsea klatret tilbake forbi Manchester United og opp til fjerdeplass i Premier League etter en komfortabel 3-0-seier hjemme mot Watford.

  Olivier Giroud ga hjemmelaget ledelsen, før Willian doblet ledelsen fra straffemerket. Ross Barkley fastsatte sluttresultatet til 3-0 med et kremmerhus på overtid.

  Chelsea-jubel
  Foto: Matthew Childs / Matthew Childs
 • Vålerenga reddet uavgjort

  Det ble mye drama da Vålerenga fikk med seg ett poeng hjemme mot Aalesund.

  Gjestenes islandske spiss Holmbert Fridjonsson scoret en gang på hver side av pause, og Aalesund hadde kontroll. Etter 64 minutter våknet Vålerenga og brukte bare to minutter på å komme ajour med mål av Benjamin Stokke og Bård Finne.

  Fire minutter seinere fikk Sam Adekugbe se det røde kortetetter han gult kort for filming. Det stoppet Vålerengas jakt initiativ i jakten på seiersmålet. Dermed endte det med ett poeng til hvert lag.

  Sam Adekugbe blir utvist for filming.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal