Hopp til innhold

Dale Oen vant VM-gull: - Jeg gjorde det for folket hjemme

Alexander Dale Oen har vært sterkt preget av terroren i Norge de siste dagene. Mens kommentatorene gråt, fosset han inn til Norges første VM-gull i svømming noensinne.

Video En preget Dale Oen vinner VM-gull

Se Dale Oen svømmer inn til gull på 100 meter mens kommentatorene gråter.

- Det er fantastisk deilig å kunne vise at jeg har det inne når det gjelder. Samtidig har jeg veldig ambivalente følelser etter alt som har skjedd i Norge. Jeg gjorde det for folket hjemme, sier Dale Oen til NRK.

- I dag svømte jeg med hjertet, ikke hjernen.

Nordmannen kom sterkt ut i finalen, og var utilnærmelig den siste bassenglengden. Hele veien var han like bak verdensrekorden, og svømte i mål til knallsterke 58,71 - bare 13 hundredeler bak rekorden.

Vinnertiden var klart årsbeste i verden.

- Det som skjer her betyr egentlig ikke noenting. Om det kan hjelpe en promille av menneskene i Norge er det veldig kjekt, men det viktigste er at vi står samlet, sier Dale Oen.

- Han fortjener det

Italienske Fabio Scozzoli og sørafrikanske Cameron Van Der Burgh tok plassene bak.

- Dette har han (Dale Oen) fortjent, etter alt som har skjedd i Norge, sier bronsevinneren til NRK.

Dale Oen har vært tydelig preget av hendelsene i Norge de siste dagene, og gråt for kamera etter semifinalene. Mandag pekte han nok en gang på det norske flagget da han entret arenaen.

- Det er veldig ambivalent å vinne gull, etter det som har skjedd hjemme, sier han til NRK etter seieren.

Svømmepresident Per Rune Eknes hyller den ferske gullvinneren.

- Det er helt utrolig at han tar vårt første VM-gull noensinne. Når man i tillegg tenker på alt som har skjedd der hjemme, skjønner man at han har greid å holde fokus på imponerende vis. Han gjør dette for hele Norge, sier Eknes til NRK.

Saken fortsetter under bildet!

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen var storfornøyd med gullet, men innrømmet at det var ambivalent å vinne etter terroren i Norge.

Foto: Anders Engeland/NRK

Gråtende kommentatorer

NRKs kommentatorer Ove Eriksen og Elin Austevoll ble tydelig rørt da nordmannen svømte inn til tidenes første, norske VM-gull i svømming.

Med skjelvende stemme jublet Eriksen over seieren, mens Austevoll var for rørt til å si noe som helst.

- Jeg klarer ikke snakke jeg, Ove, var det eneste hun fikk hikstet fram.

Også gullvinneren selv måtte ta til tårene under medaljeseremonien.

(Artikkelen forsetter under videovinduet.)

Video Gråtkvalt Alexander Dale Oen på pallen

Gråtkvalt Alexander Dale Oen på toppen av pallen.

- Når du står der, ser flagget og hører sangen, går tankene selvfølgelig til dem der hjemme. Og da blir det veldig emosjonelt, sier han til NRK.

Landslagstrener Petter Løvberg mener den vanskelige situasjonen gjør prestasjonen enda større.

- Ja, det setter prestasjonen i et enda bedre lys. Vi hadde håpet han hadde et ekstra gir i finalen, og det hadde han.

Den ferske verdensmesteren forteller at han prøvde å snu det forferdelige til noe positivt.

- Jeg prøvde å bruke det som fuel til å svømme fort, sier Dale Oen til NRK.

Cielo slo tilbake

Cesar Cielo

Gullvinner Cesar Cielo.

Foto: MARK RALSTON / Afp
Dana Vollmer

Gullvinner Dana Vollmer.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Cesar Cielo ble tidligere mandag verdensmester på 50 meter butterfly. Brasilianeren testet tidligere i år positivt på en dopingtest, men fikk like før mesterskapet tillatelse til å delta likevel.

Han svarte med å ta gull, på tiden 23,10, foran australierne Matthew Targett og Geoff Huegill. Etter seieren brast han ut i gråt.

Les:

I mandagens første finale, i 100 meter butterfly for kvinner, tok amerikaneren Dana Vollmer gullet foran australske Alicia Coutts og kinesiske Lu Ying.

Også hjemmehåpet Shiwen Ye ble verdensmester, da hun vant 200 meter medley foran Alicia Coutts og amerikaneren Ariana Kukors.

Mandagens sending fra svømme-VM går på NRK2 fra klokken 11.55. Sendingen vil også vises på nrk.no.

Siste nytt

 • PA: Presset Horner møtte Verstappens manager

  Red Bull-sjef Christian Horner skal mandag ha møtt Max Verstappens agent ansikt-til-ansikt i Dubai i et forsøk på å dempe spenningene rundt Formel 1-laget.

  Det er det britiske nyhetsbyrået PA som melder om samtalene som skal ha funnet sted i Midtøsten.

  Møtet mellom Horner og Verstappen-manager Raymond Vermeulen ble holdt kun 48 timer etter at Formel 1-stjernens far, Jos, uttalte at Red Bull vil «eksplodere» dersom Horner fortsetter som teamsjef.

  Ifølge PA opplysninger var verken Jos Verstappen eller sønnen til stede i Dubai mandag. Vermeulen representerte i stedet den regjerende verdensmesteren.

  Ifølge en kilde PA har vært i kontakt med skal samtalene ha «gått bra». Også flere andre ledere i Red Bull-systemet skal ha deltatt. (NTB)

  MuRbRxEufU4
  Foto: AP
 • VAR-motstanderne led nytt nederlag – Molde stemte for å beholde teknologien

  Molde Fotballklubb sa mandag ja til at den omstridte VAR-teknologien skal fortsette å bli benyttet i norsk fotball. Det ble klart på klubbens årsmøte.

  VAR-motstanden har vært til dels stor i deler av norsk fotball i lengre tid. Særlig fra supporterhold har det vært ytret misnøye med teknologien og anvendelsen av den.

  Så langt har imidlertid ingen klubber tatt et aktivt standpunkt mot VAR. Tidligere har Odd og 1. divisjonsklubben Aalesund på sine årsmøte stilt seg positiv til at bruken skal fortsette.

  Lsn5MqsUuaM
  Foto: NTB
 • BBC: Mektig motorsport-topp etterforskes

  Presidenten i Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) etterforskes for å ha påvirket utfallet av forrige sesongs Formel 1-løp i Saudi-Arabia, melder BBC.

  Den britiske allmennkringkasteren skriver at Mohammed Ben Sulayem skal ha grepet inn for å få annullert en tidsstraff veteranen Fernando Alonso ble ilagt i det aktuelle løpet.

  Opplysningene om FIA-presidentens innblanding skal ha kommet fra en varsler. BBC hevder å ha sett et dokument, som er sendt til FIAs etiske komité, der påstandene framkommer.

  Kanalen skriver at den uten hell forsøkt å få en kommentar fra både forbundet og Ben Sulayem. (NTB)

  kSykObywMsM
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal