Hopp til innhold

Oen til NRK én uke før dødsfallet: – Gleder meg til hver trening

Åtte dager før Alexander Dale Oen (26) døde, møtte NRK en offensiv og sulten Oen, som var klar for å trene hardt for å komme tilbake etter en skulderskade.

Video Oen i flaggstaff

NRK møtte Alexander Dale Oen under oppholdet i Arizona, bare en drøy uke før hans brå bortgang. Reportasje sendt 22. april 2012.

OL-medaljøren Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen, norsk tid. Mandag klokken 19.50 lokal tid hadde lagkamerater reagert på at Oen brukte lang tid i dusjen.

De ropte og banket på døren hans, da de ikke fikk noen respons, tok de seg inn på baderommet. Der fant de Oen delvis liggende på gulvet, delvis på badekaret. Hjerte - og lungeredning ble igangsatt, men uten respons. En drøy time senere ble Oen erklært død på Flaggstaff Medical Center.

Oen var sammen med lagkamerater med svømmelandslaget i Flagstaff, Arizona i USA. Der hadde laget vært på samling siden 11. april, for å drive høydetrening i den lille byen som ligger på 2000 meters høyde.

Offensiv

NRKs reporter Line Andersen var i Flagstaff for åtte dager siden. Der møtte hun en svært offensiv Oen, som virket svært ivrig etter å komme tilbake i toppform etter en skulderskade som ga Dale Oen en turbulent vinter treningsmessig.

– Jeg gleder meg enda mer til hver trening, og jeg vet jeg skal se enda mer fanden i hvitøyet og jeg skal gjøre ting enda bedre. Så det er bare helt konge, sa Alexander Dale Oen til NRK.

Oen var lettet over at skaden som hadde plaget ham lenge var i ferd med å slippe, tidligere enn det man først hadde trodd. Til NRK sa Oen også at han var inne i en fase med realtivt lett trening, som opptrapping til en tyngre periode.

– Skaden er stort sett hisorie, og jeg er utrolig innstilt på å komme tilbake i januar-form. Utholdenheten er på vei tilbake, sa Oen, som brast ut i latter flere ganger under intervjuet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oen svømmer under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen under svømmetrening i Flaggstaff.

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Trente fire ganger om dagen

Sammen med de andre lagkameratene trente Oen opp til fire ganger om dagen under treningsoppholdet. I motsetning til lagkameratene kunne ikke Oen trene for full maskin. Fysioterapeut Christer Kjølholdt mente Oen var på rundt 80 prosent, Oen la selv på 10 prosent ekstra «for kameraene skyld».

– Han var i utrolig godt humør, og det var veldig mye spøking med resten av laget, sier NRKs Line Andersen. Hun forteller om en inbittt Oen, som var klar for å kjempe seg tilbake fra skadene.

Andersen forteller at Oen var veldig fokusert, og opptatt av å få trent skikkelig. Oen var blant de siste som gikk på de aller fleste av landslagets økter.

– Han var uten tvil av de 21 utøverne som var på samlingen som var mest fokusert til enhver tid, sier Andersen.

Alexander Dale Oen under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen under treningsoppholdet i Flaggstaff.

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Tung skadeperiode

Oen fortalte NRK at skadeperioden hadde vært forferdelig kjedelig, og la ikke skjul på at den siste måneden hadde vært slitsom. Samtidig ga han uttrykk for at det hadde vært lærerikt å jobbe seg tilbake etter skaden.

– Det er deilig å ha noen sånne også, for da gleder jeg meg enda mer til neste trening, sa Oen.

Alexander Dale Oen, var tidenes beste norske svømmer. Han ble 26 år gammel. Planen var at Oen skulle reise tilbake til Bergen onsdag, noe han via sin Twitter-konto uttrykket at han gledet seg til.

Alexander Dale Oen trener under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen trener under oppholdet i Flaggstaff

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal