NRK Meny
Normal

Møtte «Hjallis» som 12-åring: – Det kom en gud skridende ned trappa

Åge Dalby (69) fikk et helt spesielt førsteinntrykk av Hjalmar «Hjallis» Andersen.

Frogner stadion

Åge Dalby traff Hjalmar Andersen første gang allerede på 50-tallet, og husker svært godt det første møtet. Etter hvert ble de to gode venner.

Foto: Berg-Jacobsen Jon-Are / Aftenposten

hjallis

Andersen i aksjon under et løp på Gjøvik i 1952.

Hjallis fyller 90

«Hjallis» ble 90 år gammel. Her under feiringen av fødselsdagen tidlig i mars.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Skøytekongen «Hjallis» døde natt til onsdag etter å ha falt i hjemmet sitt i Tønsberg.

Flere idrettshelter har gitt sin hyllest til det de omtaler som en av de mest populære idrettsutøverne i Norge gjennom tidende.

– Utrolig å se ham

Åge Dalby er én av de som virkelig fikk oppleve Andersens formidable status i Norge på 50-tallet.

Dalby, som har vært en god venn av Andersen siden 1960-tallet, traff «Hjallis» for aller første gang under NM på Hamar i 1956.

– «Hjallis» bodde på Hotell Astoria på Hamar, og jeg hadde møtt opp sammen med en drøss av autografjegere for å få et glimt og forhåpentligvis en autograf av ham. Jeg klarte å smette meg opp i resepsjonen i andre etasje. Der var det ikke så mange mennesker, men den som kom ned trappa, var Hjalmar Andersen, sier Dalby, og beskriver:

– Det var nesten som om en gud kom skridende ned. Jeg hadde jo hørt løpene hans på radio, men det var helt utrolig å se ham i levende live.

– En opplevelse å være i nærheten

På det tidspunktet var Dalby 12 år og hadde akkurat begynt å gå på skøyter. Senere, i 1962, ble han norsk juniormester på Fagernes. Siden har han blant annet sittet i styret i Norges skøyteforbund, vært skøytereporter i VG fra 1967-1991 og vaktsjef i NRK.

Hele tiden har han holdt kontakten med Hjalmar Andersen.

– Hjalmar var en usedvanlig hyggelig fyr med gode historier og skarpe faglige innspill. Han var jo en legende, men han var alltid seg selv blant venner. Han hadde alltid gode replikker og alltid et godt humør, sier Dalby.

Sten Stensen, tidligere skøyteløper og en av «de fire s-ene», sier det var en opplevelse bare å være i nærheten av Andersen.

– Hjalmar var en flott kar. Han visste alltid hva han ville, det var en ener i Hjalmar. Han var alltid blid og omgjengelig. Det var heller ikke noe tvil om at han alltid var det naturlige midtpunktet. Det var en opplevelse å være sammen og i nærheten av Hjalmar, enten det var i klubbsammenheng eller i sosiale lag, sier han.

– Norge fikk en å se opp til

Stensen ble kjent med Hjalmar midt på 70-tallet og har vært sammen med ham mange sammenhenger.

Han mener «Hjallis» hadde en samlende effekt på det norske folket i etterkrigstiden.

– Hjalmar har et eget stykke historie i nasjonal og internasjonal skøytesport. Hvis du tenker på hans bragder like etter krigen, fikk vi en mann som det norske folk lengtet etter. Jeg tror vi ønsket noen å se opp til, og så kom Hjalmar og var en så stor idrettsmann over flere år, sier Stensen, og utdyper:

– Han ble et ikon som alle samlet seg om, enten man var mer eller mindre interessert i skøytesporten. Det ble han jo også langt utenfor Norges landegrenser.

Hjalmar Andersen døde i dag 27. mars, 90 år gammel. Se oppsumeringen av hans karriere.

Se oppsumeringen av Hjallis' karriere.

Siste nytt

 • - Har spela sin siste United-kamp

  Den amerikanske tv-kanalen ESPN melder at Zlatan Ibrahimovic har spela sin siste kamp for Manchester United. Kjelder ESPN har vore i kontakt med, seier at svensken er i ferd med å diskutere in kontrakt med LA Galaxy. Zlatan har ikkje spela for United sidan han slo opp sin kneskade 2. juledag.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Bolt skal trene med Dortmund

  Usain Bolt skal trene med Borussia Dortmund fredag. Det er hans utstyrsleverandør, som er den samme som Dortmund bruker, som står bak treningen. Treningen vil være åpen for publikum og vil ha stor mediedekning, melder NTB.

  Athletics - Men's 100m Victory Ceremony
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Gjekstad blir ny Viperstrener

  Den tidligere Larvik-treneren Ole Gustav Gjekstad gjør trenercomeback i Vipers Kristiansand. Han tar over for Kenneth Gabrielsen, som gir seg etter sesongen, ett år før kontraktstiden går ut. Det skriver TV2.

  Ole Gustav Gjekstad
  Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
Sport i dag
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par