Hopp til innhold

Hjalmar Andersen er død

Skøytekongen Hjalmar «Hjallis» Andersen døde natt til onsdag. Han ble 90 år gammel.

hjalmar

Andersen avbildet i starten av mars under feiringen av hans egen 90-årsdag på Skøytemuseet i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
  • Hvordan vil du minnes «Hjallis»? Send en siste hilsen nederst i artikkelen

Vennen og idrettshistorikeren Tom A. Schanke bekrefter dødsfallet i samråd med Andersens familie. I en pressemelding skriver han:

«Kong Glad døde i natt onsdag 27.03. på Ullevaal Sykehus etter et ganske dramatisk fall hjemme i Tønsberg på mandag. Trøsten får være at når hele Norges «Hjallis» gikk sin siste runde ble den rask og smertefri, og i nærvær av hans nærmeste familie.»

Enorm popularitet

«Hjallis» representerte trondheimsklubben Falken, og er mest kjent som vinner av tre gull under Vinter-OL i Oslo 1952. Han har status som en av de mest populære idrettsutøverne i Norge gjennom tidene.

Andersen ble allroundverdensmester tre år på rad mellom 1950 og 1952. I EM tok han tre gull og to sølv fra 1949 til 1954.

Hroar Elvenes var på skøytelandslaget samtidig som Andersen, og sier han minnes godt den dyktige konkurransemannen «Hjallis».

– Jeg husker spesielt godt landskampene. Da var det laget som telte, og «Hjallis» smittet oss med sin latter og sin optimisme, sier Elvenes, og legger til:

– Han behandlet alle likt. Om det var Kongen eller en tilfeldig besøkende, var han like imøtekommende uansett.

Artikkelen fortsetter under videoen

Hjalmar Andersen døde i dag 27. mars, 90 år gammel. Se oppsumeringen av hans karriere.

SE VIDEO: Se oppsummering av «Hjallis» karriere.

– Overraskende og trist

For to uker siden fylte Andersen 90 år. I den forbindelse gjorde han et lengre intervju med NRK, som du kan lese her.

– Jeg må si at dette var overraskende, for jeg var tilstede på hans 90-årsdag for få dager siden, og da var han jo sprudlende og frisk, sier Per Jorsett, som var god venn av Andersen og mangeårig skøytereporter i NRK.

– Jeg har jo hatt kontakt med ham faktisk hele hans voksne liv, så det var selvfølgelig veldig trist, men først og fremst svært overraskende, sier Jorsett.

– Betydde enormt for skøytesporten

Jorsett kommer til å minnes Andersen først og fremst for hans god humør.

– Selv om hans skøyteprestasjoner er nokså uovervinnelige, så er det hans gode humør og hele hans framferd som jeg minnes. Han var et helt spesielt menneske. Det sier jeg ikke bare fordi at han nå er gått bort, men han var helt unik, med en utstråling som var sjelden, sier Jorsett.

– Hva har han betydd for norsk skøytesport og idrett generelt?

– Det kan vel nesten ikke beskrives. Han har jo faktisk betydd like mye i årene etter. De fleste toppidrettsfolk blir mer eller mindre borte når de legger opp, men Hjalmar har jo levd et liv etter at han la opp som har vært like sprudlende og like levende.

– Vil leve i folks hjerter

Statsminister Jens Stoltenberg mener minnet om Andersen for alltid vil leve i det norske folk.

– Med Hjalmar Andersens bortgang lukker vi et stolt kapittel i norsk etterkrigshistorie. Hjallis var en legende på isen, og en inspirator for generasjoner av nordmenn. Han fikk oppleve at det ble reist tre statuer over ham. Den mest ruvende reiste Hjalmar Andersen, kong Glad, likevel selv med sitt varme smil og smittende humør. Minnet om Hjallis vil for alltid leve i hjertene til et helt folk, skriver Stoltenberg i en pressemelding.

Like over nyttår fikk «Hjallis» hedersprisen på Idrettsgallaen sammen med Knut «Kupper´n» Johannesen. De to livslange kameratene underholdt hele salen med sine takketaler. Det kan du se video av under.

Skøytelegendene Hjalmar «Hjallis» Andersen og Knut «Kuppern» Johansen ble hedret under Idrettsgallaen på Hamar lørdag kveld.

SE VIDEO: «Hjallis» og «Kupper´n» får hedersprisen på Idrettsgallaen.

  • Hvordan vil du minnes «Hjallis»? Send inn dine beste minner i kommentarfeltet under

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Landslaget bekrefter: Har satt av friplass til Johaug

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal