NRK Meny
Normal

Stoltenberg: – «Hjallis» skøytet seg inn i hjertet til oss alle og ble der

TØNSBERG DOMKIRKE (NRK.no) Klokken 12.30 torsdag ble Hjalmar «Hjallis» Andersen bisatt i Tønsberg Domkirke. Familie, venner og kollegaer tok avskjed med den kjente og kjære skøyteløperen.

Statsminister Jens Stoltenberg taler under bisettelsen til Hjalmar Andersen.

Statsminister Jens Stoltenberg: - Ett helt folk omkranser i dag Hjalmar Andersens båre

Davi Gjerp og jes Stoltenberg

Domprost David Gjerp ledet bisettelsen av Hjalmar Andersen

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Et helt folk omkranser i dag Hjalmar Andersens båre. Unge og gamle samler seg foran TV-skjermene og her i kirken. Vi følger skøytekongen til hans siste hvile, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin minnetale.

Statsministeren hyllet Andersen og måten han samlet hele landet på med sine bragder på skøytebanen.

– Den gangen jublet vi, nå sorger vi. Men først og fremst takker vi Hjalmar Andersen. Vi takker for hans bidrag til å forme en hel nasjon. «Hjallis» ble et symbol på 50-tallet, sa Stoltenberg som understrekte hvor viktig Hjallis ble for Norge i årene etter 2. verdenskrig.

– Vi vant når han vant

– Heldigvis hadde vi mennesker som Hjallis. Med selvtillit og humør beseiret han mennesker fra hele verden. Vi vant når han vant, sa statsministeren.

Statsministeren hyllet også personen Hjalmar Andersen.

– I møtet med andre mennesker blomstret «Hjallis». Han ble «Kong Glad». La det være arven etter «Hjallis»: Livsgleden, troen på det gode mennesket, fellesskapet og det å dele med andre.

– «Hjallis» skøytet seg inn i hjertet til oss alle og ble der.

Artikkelen fortsetter under

Kon Harald Hjallis begravelse

Kong Harald og Statsminister Jens Stoltenberg hilser på familien under bisettelsen av Hjalmar 'Hjallis' Andersen i Tønsberg Domkirke.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Forbilde og gledesspreder

Flere hundre personer var til stede under bisettelsen som ble ledet av domprost David Gjerp. Både Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg tok del i bisettelsen.

Skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen sovnet inn på Ullevål sykehus onsdag 27. mars, 90 år gammel, etter et fall hjemme i Tønsberg.

Etter begravelsen var de tilstedeværende enige om at det var en fin seremoni.

– Det var et fint farvel. Det var verdig, men samtidig med et glimt i øyet som kledde «Hjallis», sier Høyre-politiker og fylkesmann i Vestfold, Erling Lae, til NRK.no utenfor domkirken.

Erling Lae vokste opp i nærheten av Bislett, og husker folkebrølet da skøytekongen gikk løp.

– «Hjallis» var nok blant de første ordene jeg kunne, sier han og ler.

Fikk alle på flyet til å synge bursdagssang for «Hjallis»

Idrettshistoriker og Andersens nære venn, Tom A. Schanke, fikk beskjed av «Hjallis» om å ikke holde en for alvorlig minnetale.

Torsdag holdt han en humørfylt og alvorlig hyllest om sin venn «Kong Glad».

Schanke kom med flere anekdoter om hans tid med «Hjallis», blant annet da Andersen fylte 76 år i 1999 og de to satt på et fly.

Artikkelen fortsetter under

Tom A. Schanke taler i Hjalmar «Hjallis» Andersen bisettelse i Tønsberg Domkirke.

Schanke talte om gode minner med Hjallis. Se hele minnetalen til Hjalmar Andersen nære venn.

Schanke gikk inn i cockpiten og spurte kapteinen om de kunne få med passasjerene til å synge bursdagssangen for «en av Norges mest kjente personer».

Kapteinen svarte negativt og la til at det ikke var lov. Da Schanke nevnte at dreide seg om «Hjallis», fikk han mikrofonen med en gang fra flyets kaptein.

Og etter sangen gikk passasjerene bort med presanger til skøytekongen.

– Jens, sa Schanke og henvendte seg til statsministeren.

– Jeg hadde ikke fått det til med deg, men jeg fikk det til med Hjalmar. Det hadde ikke gått an å få til noe sånt annet enn med «Kong Glad».

Artikkelen fortsetter under videoen

Hjalmar «Hjallis» Andersen ble bisatt i Tønsberg Domkirke. Dattera Gunn Heidi og barnebarnet Fredrik van der Horst holdt hver sin tale.

Hjalmar Andersens datter og barnebarn taler i bisettelsen.

– Jobbet med talen til kl 03

Etter seremonien var Schanke meget fornøyd med seremonien.

– Jeg jobbet med talen min til klokken 03 i natt. Jeg kunne snakket i flere timer, men måtte holde meg innenfor tiden jeg var gitt. Men det gikk jo veldig bra, sier Schanke.

– Hva tror du «Hjallis» ville sagt om talen din?

– Jeg tror han ville sagt: «Min sønn, det var fine ord».

– Vet du alltid vil være med meg

Hjalmar Andersens datter og barnebarn sa også noen ord under bisettelsen.

Andersens yngste datter Gunn Heidi fremførte et selvskrevet dikt, før barnebarnet og skøytetalentet, Fredrik van der Horst, holdt en tale til minne om sin bestefar.

– Bestefar, du har alltid vært der for meg. Hver gang jeg var innom møtte du meg med en god klem og god historie, sa Andersens barnebarn Fredrik van der Horst under bisettelsen.

– Du har alltid støttet meg, og jeg vet at du alltid vil være med meg videre.

«Hjallis» blir begravet på statens regning. Han er den tredje idrettsutøveren som blir vist en slik ære. Skihopperen Birger Ruud i 1998 og Grete Waitz i 2011 var de to første.

– Norges idrettsforbund er 152 år. Vi har hatt mange idrettsstjerner gjennom disse årene, men neppe noen som «Hjallis», sa president i Norges idrettsforbund, Børre Rognlien i sin minnetale.

– Ingen har gjennom disse årene steget høyere på popularitetens stjernehimmel eller lyst sterkere eller lengre.

Hjalmar Andersen begravelse

Kisten med Hjalmar 'Hjallis' Andersen bæres ut av Tønsberg Domkirke eter bisettelsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal