NRK Meny
Normal

«Hjallis» om egen minnetale: – Du må ikke være for alvorlig, vi har jo hatt det så moro

Tom A. Schanke har holdt minnetale for Hjalmar «Hjallis» Andersen flere ganger tidligere - da til stor latter fra hovedpersonen selv. I bisettelsen torsdag er minnetalen revidert til en humørfylt, alvorlig hyllest om idrettshistorikerens nære venn, «Kong Glad».

Tom Schanke, Hjalmar Andersen og Per Jorsett

Tom A. Schanke har hatt et langt og nært vennskap med Hjalmar Andersen. Her feirer de skøyteløperens 75-års jubileum i 1998, sammen med Per Jorsett.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

– Vi har hatt en veldig morsom og sprudlende tone, slik som Hjalmar har hatt med resten av Norge. Vi har vært veldig nære, og jeg skal holde en minnetale om bestekompisen min og all moro vi har hatt, sier Tom A. Schanke til NRK.no.

Schanke snakker om minnetalen han skal holde i Hjalmar Andersens bisettelse torsdag. Det er en tale idrettshistorikeren har holdt for «Hjallis» flere ganger, uten at skøytekongens død har vært det egentlige samtaleemnet.

Les også: Barnebarnet holder tale i bisettelsen

Tom A. Schanke

Tom A. Schanke har forfattet den siste utgaven av Norsk Idrettsleksikon, som ble utgitt høsten 2012.

Foto: NTB Scanpix

– Han har hørt at jeg har holdt minnetaler i andre begravelser hos felles venner av oss. Så har han lurt på hva jeg kommer til å si hans begravelse, forteller Schanke.

Gapskrattet

Svaret fra Schanke har vært at «du, du er jo en ramp, du får jo ikke så fin tale.» Men «Kong Glad» har fortsatt og spurt, og Schanke har fortalt med skrønehistorier og humor.

– Han lo så han skrek. «Du kan ikke si det, du kan ikke si det». Likevel ville han høre mer, for han synes det var så moro. Det var alltid latter og moro, forteller Schanke.

«Hjallis» synes det er så moro at han Schanke har holdt talen flere ganger - gjerne over et glass i lystig lag. For det har aldri vært snakk om at «Hjallis» en gang skulle bli borte, det har bare vært latter og gode minner mellom to gode venner.

– Det er fire, fem år siden vi snakket om det. Vi har ikke gjort det de siste årene. Det har ikke vært snakk om døden. Vi har snakket om moro og alvor. De minnetalene skulle aldri holdes, det var bare moro mellom oss bestekameratene, forteller Schanke.

Holdt løftet

Schanke forteller at de to vennene har hatt det mye moro med minnetalene. For minnetalen har Schanke holdt for Hjallis flere ganger tidligere - uten at det er den versjonen som holdes i bisettelsen torsdag.

– Jeg skal holde en minnetale om bestevennen min, «Kong Glad». Hjalmar sa «du må ikke være for alvorlig, vi har jo hatt det så moro». Torsdag blir det humørfylt alvor om min gode venn, sier Schanke.

Og selv om minnetalene «Hjallis» fikk høre mens han levde, ikke blir som den i hans bisettelse, er det en ting som har overlevd de latterfylte kveldene mellom to gode venner.

– Det eneste konkrete løftet mitt til Hjalmar, utover at jeg skal holde en minnetale om en av mine beste venner, er at jeg skal sørge for at bisettelsen avsluttes med hans favorittsang, «Nidelven».

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal