Hopp til innhold

«Kupper'n» om «Hjallis»: – Ingen kan måle seg med ham

Knut «Kupper'n» Johannesen (79) sier det var som om påsken raste sammen da han hørte nyheten om Hjalmar Andersens død.

Hjalmar Andersen i sitt siste VM

Hjalmar Andersen var like glad og smilende privat som han var i offentligheten, og behandlet alle likt, sier Hroar Elvenes

Foto: Aage Storløkken / Scanpix

Knut "Kuppern" Johannesen

– Hjallis har vært fantastisk for norsk idrett, sier Knut Kupper'n Johannesen

Foto: Ole Kaaland / NRK

– Akkurat nå er jeg på fjellet, jeg sitter på 1200 meter med sol og fint vært og fullt av skifolk, og alt var veldig bra – helt til jeg fikk meldingen om Hjalmar. Da må jeg si at påsken raste litt sammen, sier Johannesen til NRK.no.

Knut «Kupper'n» Johannesen er født ti år senere enn Hjalmar Andersen, men «Hjallis» var fortsatt aktiv på skøytelandslaget da Johannesen slo igjennom.

– Hva har han betydd for deg som kollega og venn?

– Jeg fikk ikke gleden av å oppleve Hjalmar på så mange turer, men han var en fremragende skøyteløper og tok det som var på sin tid, absolutt alt.

– Vi hadde det veldig fint sammen, så han betydde veldig mye.

– Hva er ditt beste minne med Hjalmar?

– Minne og minne, jeg hadde i hvert fall et veldig godt minne da jeg slo ham i samløp, he-he. Det er det beste minnet jeg har om Hjalmar. Ellers tok han det som var før jeg begynte å gå, så det er ikke så mange minner vi har i fellesskap, vi konkurrerte ikke så mye sammen.

«Kupper'n» er ikke i tvil om hvor mye «Hjallis» betydde for norsk skøytesport og norsk idrett generelt.

– For norsk idrett har han jo vært fantastisk, han er vel den idrettsutøveren som har betydd mest igjennom årene. Fra han var 30 til 90 år har han vært rundt på foredragsturneer, holdt folket i live, pratet og vært moromann. «Hjallis» var en som nesten alle kjente, ingen andre har hatt den samme suksessen som Hjalmar.

– Et sjokk

Hroar Elvenes (80) sørger over sin gamle landslagskollega og idrettskamerat som døde plutselig, mindre enn to uker etter at han feiret sin 90-årsdag . Begge deltok i Oslo-OL i 1952 og på skøytelandslaget for øvrig tidlig på 50-tallet.

– Vi feiret ham på Frogner stadion for mindre enn fjorten dager siden. Han var selvsagt preget av alderen, men han virket i god form da. Dette var et sjokk, og det er ufattelig trist, sier Elvenes.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hjalmar Andersen døde i dag 27. mars, 90 år gammel. Se oppsumeringen av hans karriere.

SE VIDEO: Oppsummering og høydepunkter fra Andersens karriere.

– Mest populær i

idrettshistorien

– Hjallis var trolig den mest populære idrettsutøveren i norgeshistorien. Han var rikskjendis i 60 år. Bare Rolf Kirkvaag (NRK-programleder, red.anm.) og Einar Gerhardsen var like populære på 50-tallet, sier Hroar Elvenes til NRK.no.

– Hjalmar Andersen var virheligehten som han var i virkeligheten: Blid og hyggelig mot alle, og alltid glad.

– Han var alltid i godt humør, og han behandlet alle helt likt. Om det var Kongen eller om det var en tilfeldig besøkende var Hjallis like smilende og imøtekommende. Han var enestående, sier Elvenes.

Elvenes husker spesielt landskampene mot Sovjetunionen på første del av 1950-tallet. Da var de på samme lag.

– Vi var samme på EM og VM også, men landskampene var annerledes. Da var det et lag som kjempet sammen. Da var Hjallis med sitt humør sentral i laget, sier Hroar Elvenes. Han var selv sprinter, Hjallis var best på de lange distansene.

Stor innsats for sjømannsidretten

Elvenes ble skøytepresident noen år etter sin aktive karriere, og hadde da en del med Hjallis å gjøre gjennom sjømannsidretten.

Hjalmar Andersen var tilknyttet handelsflåten som velferdsmedarbeider, og han var en stor frontfigur for idretten blant sjøfolkene.

– Vi hadde også en organisasjon som het Morgendagens skøyteess, og vi hadde flere arrangementer for å samle inn penger. Der var Hjallis en frontfigur som virkelig monnet, sier Hroar Elvenes.

16:32.6. For generasjoner skøyte-interesserte nordmenn er tallet et referanse-punkt for et gyllent øyeblikk i norsk idrettshistorie. Det er Hjallis vinner-tid på 10.000 meter på Hamar i 1952, og en rekord som sto i åtte år! Men samtidig - bare en av mange, mange triumfer på glattisen for Hjalmar Andersen, hele Norges Kong Glad, som begeistret på femti-tallet, da skøyter var en nasjonalsport her i landet. Folk satt klistret til radioen da Hjallis gikk, og gjerne slo konkurrentene med en hel runde eller et halvt minutt eller vel så det. Reporter: Ole Torp

Se intervjuet med 'Hjallis' i anledning hans 90-års dag

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal