NRK Meny
Normal

To tidligere sprintere sikret dobbelt norsk

Jon Kristian Dahl (32) satset som spesialsprinter i flere år. Søndag vant han Vasaloppet som fjerde nordmann i historien.

John Kristian Dahl

TIDLIGERE SPRINTER: John Kristian Dahl står med en verdenscupsseier fra sprinten i Davos i 2009. Søndag vant han verdens mest kjente langløp.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

– Det var tøffe forhold og vanskelig å manøvrere seg i feltet. Planen min var å bruke minst mulig krefter og spare alt til slutten. Jeg la alt i potten og rykket da det gjenstod rundt to kilometer. Det var helt utrolig at det gikk, sier dagens vinner til TV 2.

Team United Bakeries-løperen innhentet overraskelsesmannen Audun Laugaland da det gjenstod rundt 800 meter av løpet, og Dahl beholdt ledelsen helt til mål.

– Da jeg tok igjen Laugaland, brukte jeg opp all energi jeg hadde. Det holdt akkurat. Det er fantastisk, sier Dahl, som forteller at dette er hans første sesong der han satser for fullt som langløper.

Like bak spurtet Johan Kjølstad, også han fra Team Bakeries, inn til 2.-plass og sikret norsk dobbeltseier. Kjølstad har VM-sølv på sprint fra 2009.

Svenske Jörgen Brink ble nummer tre.

– Dette betyr alt

– Det var litt bingo på slutten. Det var vanskelig å vite når man skulle gå til og bruke opp de siste kreftene. Men dette var kjempegøy, sier Kjølstad til TV 2.

– Dette betyr alt. Vasaloppet er det største, sier Kjølstad.

John Kristian Dahl er den fjerde nordmannen som vinner Vasaloppet. Tidligere har Jørgen Aukland (2008, 2013), Anders Aukland (2004) og Ole Ellefsæter (1971) vunnet for Norge.

Også i kvinneklassen ble det norsk seier. Laila Kveli fra Lierne i Nord-Trønderlag tok sin andre strake seier i Vasaloppet. Kun to norske kvinner har vunnet Vasaloppet - Laila Kveli og Vibeke Skofterud.

– Det var minst like herlig som i fjor. Da det var 20 kilometer igjen var jeg veldig sliten, men jeg kjørte «all in». Jeg tok kilometer for kilometer og hadde litt å kjøre med på slutten. Det er skikkelig herlig, sier Kveli.

Gikk lenge mot sjokkseier

Audun Laugaland stakk fra tetfeltet da det gjenstod rundt 15 kilometer, og så lenge ut til å klare å holde unna.

Men da det gjenstod rundt en kilometer av det ni mil-lange rennet ble han hentet inn av forfølgerne. Dermed endte overraskelsesmannen på 4.-plass.

Laugaland var synlig skuffet etter løpet.

– Det er personlig bestenotering, men det er fryktelig bittert. Min sjanse var å prøve å gå selv, så da det var 15 kilometer igjen smalt jeg til. Det holdt lenge, men det holdt dessverre ikke inn, sier Laugaland til TV 2.

Topp 10 i Vasaloppet 2014:

 1. John Kristian Dahl, Norge 4.14.33
 2. Johan Kjølstad, Norge +0.03 min.
 3. Jörgen Brink, Sverige +0.05
 4. Audun Laugaland, Norge +0.09
 5. Stanislav Rezac, Tsjekkia +0.17
 6. Andreas Nygaard, Norge +0.17
 7. Daniel Tynell, Sverige +0.19
 8. Stian Hoelgaard, Norge +0.19
 9. Oskar Svärd, Sverige +0.19
 10. Christoffer Callesen, Norge +0.19
VASALOPPET

SEIERSPALLEN: John Kristian Dahl (midten), Johan Kjølstad (t.v.) og Jörgen Brink på seierspallen etter årets Vasalopp.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal