NRK Meny
Normal

To tidligere sprintere sikret dobbelt norsk

Jon Kristian Dahl (32) satset som spesialsprinter i flere år. Søndag vant han Vasaloppet som fjerde nordmann i historien.

John Kristian Dahl

TIDLIGERE SPRINTER: John Kristian Dahl står med en verdenscupsseier fra sprinten i Davos i 2009. Søndag vant han verdens mest kjente langløp.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

– Det var tøffe forhold og vanskelig å manøvrere seg i feltet. Planen min var å bruke minst mulig krefter og spare alt til slutten. Jeg la alt i potten og rykket da det gjenstod rundt to kilometer. Det var helt utrolig at det gikk, sier dagens vinner til TV 2.

Team United Bakeries-løperen innhentet overraskelsesmannen Audun Laugaland da det gjenstod rundt 800 meter av løpet, og Dahl beholdt ledelsen helt til mål.

– Da jeg tok igjen Laugaland, brukte jeg opp all energi jeg hadde. Det holdt akkurat. Det er fantastisk, sier Dahl, som forteller at dette er hans første sesong der han satser for fullt som langløper.

Like bak spurtet Johan Kjølstad, også han fra Team Bakeries, inn til 2.-plass og sikret norsk dobbeltseier. Kjølstad har VM-sølv på sprint fra 2009.

Svenske Jörgen Brink ble nummer tre.

– Dette betyr alt

– Det var litt bingo på slutten. Det var vanskelig å vite når man skulle gå til og bruke opp de siste kreftene. Men dette var kjempegøy, sier Kjølstad til TV 2.

– Dette betyr alt. Vasaloppet er det største, sier Kjølstad.

John Kristian Dahl er den fjerde nordmannen som vinner Vasaloppet. Tidligere har Jørgen Aukland (2008, 2013), Anders Aukland (2004) og Ole Ellefsæter (1971) vunnet for Norge.

Også i kvinneklassen ble det norsk seier. Laila Kveli fra Lierne i Nord-Trønderlag tok sin andre strake seier i Vasaloppet. Kun to norske kvinner har vunnet Vasaloppet - Laila Kveli og Vibeke Skofterud.

– Det var minst like herlig som i fjor. Da det var 20 kilometer igjen var jeg veldig sliten, men jeg kjørte «all in». Jeg tok kilometer for kilometer og hadde litt å kjøre med på slutten. Det er skikkelig herlig, sier Kveli.

Gikk lenge mot sjokkseier

Audun Laugaland stakk fra tetfeltet da det gjenstod rundt 15 kilometer, og så lenge ut til å klare å holde unna.

Men da det gjenstod rundt en kilometer av det ni mil-lange rennet ble han hentet inn av forfølgerne. Dermed endte overraskelsesmannen på 4.-plass.

Laugaland var synlig skuffet etter løpet.

– Det er personlig bestenotering, men det er fryktelig bittert. Min sjanse var å prøve å gå selv, så da det var 15 kilometer igjen smalt jeg til. Det holdt lenge, men det holdt dessverre ikke inn, sier Laugaland til TV 2.

Topp 10 i Vasaloppet 2014:

 1. John Kristian Dahl, Norge 4.14.33
 2. Johan Kjølstad, Norge +0.03 min.
 3. Jörgen Brink, Sverige +0.05
 4. Audun Laugaland, Norge +0.09
 5. Stanislav Rezac, Tsjekkia +0.17
 6. Andreas Nygaard, Norge +0.17
 7. Daniel Tynell, Sverige +0.19
 8. Stian Hoelgaard, Norge +0.19
 9. Oskar Svärd, Sverige +0.19
 10. Christoffer Callesen, Norge +0.19
VASALOPPET

SEIERSPALLEN: John Kristian Dahl (midten), Johan Kjølstad (t.v.) og Jörgen Brink på seierspallen etter årets Vasalopp.

Foto: ULF PALM / TT / NTB scanpix

Siste nytt

 • Norge starter med Lunde i mål

  Thorir Hergeirsson velger å starte med Katrine Lunde i mål i åttedelsfinalen mot Spania mandag, melder TV 2. Dermed er Lunde tilbake i mål fra start etter at det var Kari Aalvik Grimsbø som fikk sjansen mot Sverige. Vinneren av kampen mellom Norge og Spania møter enten Russland eller Sør-Korea i kvartfinalen.

  Katrine Lunde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Tre nye russiske CAS-ankesaker

  De tre siste russiske utøverne som ikke hadde påklaget utestengelsen fra OL, leverte anke til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) mandag. De tre var skiskytteren Olga Zaitseva og langrennsløperne Julija Tsjekaleva og Anastasia Dotsenko.

  Olga Zaitseva
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Nordstad Moen til Bislett Games

  Sondre Nordstad Moen skal løpe 10 000-meter på Bislett Games neste sommer, opplyser arrangøren mandag. Da blir målet å slå Are Nakkims norske rekord på 27.32,52 fra 1990. Det er første gang siden 1997 at det arrangeres 10 000-meter under Bislett-lekene.

  Sondre Nordstad Moen
  Foto: Anders Mjaaland / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge