Hopp til innhold
Kommentar

Slik vi forstår OL her i Norge

Krav som ikke var krav. Frist som likevel ikke var en frist. Og et OL som plutselig ikke bare var et OL. Da må Jacob Boutera bare må holde seg hjemme.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø

SISTE ORD: Toppidrettssjef Tore Øvrebø har all makt i sine foldede hender når siste ord skal sies om hvem som skal representere Norge i OL.

Foto: Heiko Jung / NTB

Hvor mye enklere kunne ikke toppidrettssjef Tore Øvrebø gjort det for seg selv ved bare å ta ut hinderløper Jacob Boutera til OL.

For bare noen få dager siden hadde få nordmenn noe nærere forhold til løperen fra Romerike.

Det endret seg da forfall og skader på utenlandske konkurrenter plutselig gjorde at Boutera oppfylte kravene det internasjonale friidrettsforbundet stiller for deltagelse i Paris.

Det var likevel ikke nok for den norske OL-sjefen.

Slikt fører til beskyldninger om så vel inkonsekvens som arroganse. Snart også her. Men det virker ikke å plage Øvrebø, som nekter å utvide troppen fra 109 til 110 deltakere.

Les også Vil aldri tilgi for den knuste OL-draumen: – Mangel på respekt for menneske

Jacob Boutera

En del av dusinet

For plutselig har Olympiatoppen fått prinsipper. Ett av dem er at man må være en topp 12-kandidat for å bli tatt ut.

Boutera oppfyller ikke dette nå så vesentlige kravet, mener Olympiatoppen, som må bemerkes inkluderer flere fagressurser innen friidrett enn Øvrebø selv.

For det er ingen tvil om at Øvrebø er en ressurs. Han har bare en litt varierende måte å kommunisere det på.

I dette tilfellet er allerede mer enn 20 friidrettsutøvere tatt ut. Og det oppleves neppe som noen stor fornærmelse for Grønstad, Mezngi, Simen Guttormsen, Mardal, Thomsen, Iuel, Kloster, Retzius eller Llano å si at de heller ikke fremstår som åpenbare kandidater til å ende i det øverste olympiske dusinet i sine respektive øvelser.

u9yUlHsyRK0

IKKE GODT NOK: Jacob Boutera ga full spiker ut av vanngrava på vei mot NM-gull i Sandnes, men toppidrettssjefen var ikke blant dem som ble imponert.

Foto: Carina Johansen / NTB

Men i Bouteras tilfelle ble det plutselig avgjørende.

«Referansen for å bli tatt ut til deltakelse er dokumentert sannsynlighet for å kunne komme blant de 12 beste i OL», skrev Tore Øvrebø til NRK.

Fristende forvirring

Noe av det som åpenbart har vært mest frustrerende for Boutera var uklarheten rundt fristene for å kvalifisere seg til OL.

Boutera hadde altså ikke klart resultatkravet friidrettsforbundet i samråd med Olympiatoppen hadde satt, for øvrig identiske krav med de Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opererer med. Slik sett hadde ikke Boutera gjort seg fortjent til deltagelse.

Men WA opererer også med en annen vei til OL. Hvis det er færre utøvere som har klart de internasjonale kravene enn det skal være antall startende i den enkelte øvelsen i OL, tilbys utøvere OL-plass ut fra en ranking.

I Bouteras øvelse, 3000 meter hinder, er det 36 utøvere som skal konkurrere i OL.

hZhGR-ZhT_8

INGEN NY SJANSE: Jacob Boutera ble utslått i forsøket under VM i Eugene for to år siden. Revansjen kommer ikke i Paris.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter nevnte forfall – kombinert med en tilsvarende uvilje i andre land til å sende deltagere man ikke mener har gode nok sjanser til å prestere toppresultater – var romerikingen Boutera plutselig inne blant de 36 best kvalifiserte i henhold til Det internasjonale friidrettsforbundets kvalifiseringssystem.

Dette ble offisielt klart 7. juli. Det norske friidrettsforbundet hadde operert med 8. juli, den internasjonale fristen for å kvalifisere seg, overfor sine utøvere.

Men på et eller annet tidspunkt hadde Olympiatoppen bestemt for at sluttstrek skulle settes 3. juli.

Slik ble det da også. Olympiatoppen er norsk idretts eget politbyrå i olympisk sammenheng. Avgjørelsene proklameres i pressemeldinger, de begrunnes i utgangspunktet ikke.

Og Boutera endte som en slags rettsløs olympisk kvoteflyktning, i litt snever betydning.

Ekte OL-forståelse

Men der Øvrebø virkelig må sies å bomme, er når han plutselig blir OL-filosofisk. Eventuelt bare nedlatende. Her kan hver enkelt få bedømme selv.

For da Øvrebø faktisk uttalte seg til NRK før helga, på generelt grunnlag om de som Olympiatoppen plasserte på feil side av uttaksstreken, sa han: «Det vil være utøvere som er helt i grenseland for å kunne ha noe utbytte av å delta i OL, slik vi forstår OL her i Norge».

Slik vi forstår OL her i Norge. Smak litt på den. Ingen tviler vel på hvem som har definisjonsmakten for den forståelsen.

Og det er ikke Jacob Boutera.

Det var for en gangs skyld veldig lett å være enig med Gjert Ingebrigtsen, som kalte det hele «arrogant».

Les også Gjert Ingebrigtsen tordner mot Olympiatoppen: – Det er en ekstrem maktarroganse

Gjert Ingebrigtsen

Den norske pyramide

Det må tillegges at det norske systemet for uttak har sine åpenbare kvaliteter.

Tore Øvrebø og hans medarbeidere i Olympiatoppen har og bør ha siste ord i alt av uttak til OL. Særforbundene skal ikke selv være endelig beslutningstaker.

Men måten denne eneveldige makten blir utøvet på, må diskuteres. Det virker ikke Tore Øvrebø å være interessert i.

Da blir det støy. I kategorien velfortjent.

For her har åpenbart Olympiatoppen og Friidrettsforbundet kommunisert altfor dårlig. Og latt det gå ut over en uskyldig utøver.

nKmkWJVp7-o

DEFINISJONSMAKT: Tore Øvrebø.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Som kanskje ikke er eller kan bli ett av Øvrebøs åtte medaljehåp. Men som heller ikke burde endt som skadelidende i en situasjon som fremstår som særdeles uelegant, grensende til respektløst, håndtert.

Boutera holder da heller ikke tilbake på kritikken i et meget emosjonelt innlegg på Facebook.

Men ett poeng skal vi uansett gi Tore Øvrebø til slutt. Bouteras personlige rekord på 3000 meter hinder fra tidligere i år hadde jo bare gitt en 13. plass i VM-finalen i Budapest i fjor, som er det siste relevante sammenligningsgrunnlag.

Så topp 12 er det heldigvis langt unna å kunne tro på som realistisk.

Sportsnyheter

bryhn-gråt

Gråtkvelt «Mesternes meister» om kreftsjuk far: – Eg skulle ønske at han var her

Ole-Kristian Bryhn vann «Mesternes meister» i år, og denne veka tok 35-åringen nok ein ny tittel. Det skjedde utan ein viktig støttespelar i publikum.

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen setter deg i den rette mesterskapstemningen når NRK og brødrene lanserer låt til OL.

Brødrene Ingebrigtsen debuterer som artister – slik har du aldri sett dem før

Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) lar ikke mye forstyrre hviletiden i OL-oppladningen, men ett unntak har han gjort. Nå debuterer han som artist med brødrene Henrik og Filip.

Thomas Drage, utenlandsproff Gibraltar

Thomas (32) lever profflivet i bakgardsliga: – Stilte med ein fyr vi aldri hadde møtt

Det blir berre fleire og fleire av dei, nemleg norske utanlandsproffar. Ein av dei er Thomas Drage (32) som speler fotball framfor 50 tilskodarar i Gibraltar.

Siste nytt

 • Formsterk KFUM-spiss mister hjemmekampen mot serieleder Glimt

  KFUM Oslos spissprofil Johannes Hummelvoll Nuñez går glipp av lørdagens kamp mot Bodø/Glimt.

  27-åringen er på delt 4.-plass på toppscorerlisten i Eliteserien.

  Angrepsspilleren bekrefter selv overfor TV 2 at han må se hjemmekampen mot tabelleneren fra sidelinjen.

  – Det er helt jævlig. Verst mulig timing med tanke på formen jeg er i og med tanke på landslagsspill for Chile, sier Nuñez til kanalen.

  27-åringen ble historisk da han sist helg scoret i sin sjuende bortekamp på rad. Det nyopprykkede laget tok en sterk seier borte mot Molde. Nå må KFUM klare seg uten den formsterke spissen når et nytt topplag står for tur.

  – Det er trist å se på gutta trene når man er skadet, men jeg håper å være klar igjen mot Fredrikstad neste helg, forteller han videre.

  KFUM har fortsatt til gode å vinne på eget gress denne sesongen. 17 av de 21 poengene de har plukket har kommet på bortebane.

  (NTB)

  mehi27CQ3U8
  Foto: NTB
 • Bodø/Glimt forsterker stallen med den svenske kantspilleren Samuel Burakovsky

  Svenske Samuel Burakovsky har signert for Bodø/Glimt.

  Det bekrefter Aspmyra-klubben i sine kanaler torsdag.

  Angrepsspilleren Burakovsky kommer fra Landskrona på nivå to i Sverige, og melder umiddelbart overgang til Glimt.

  – Følelsen sier at dette vil være et utrolig steg, og jeg tror vi kan skape mange gode minner her. Følelsen er bare positiv, sier Burakovsky til glimt.no.

  Burakovsky har tidligere gått gradene i ungdomsakademiet til Malmö FF. Han er hentet som kantspiller til Bodø/Glimt.

  – Jeg er eksplosiv, og direkte i min spillestil. Jeg liker å utfordre og skape sjanser. Det er det som kjennetegner meg som spiller, sier nyervervelsen.

  Burakovsky har signert på en kontrakt som strekker seg ut 2028-sesongen.

  (NTB)

  Samuel Burakovsky
  Foto: BILDBYRÅN
 • Ruud innleder OL-turneringen mot japaner – mulig kamp mellom Nadal og Djokovic i 2. runde

  Norges tennisprofil Casper Ruud møter Taro Daniel i 1. runde i singleturneringen i Paris. 25-åringen er blant de fremste favorittene til å ta OL-gull.

  Trekningen for singleturneringen ble unnagjort torsdag formiddag.

  Ruud er sjetteseedet i turneringen. Dermed slipper han noen av de store kanonene før en eventuell kvartfinale.

  I 2. runde kan det imidlertid bli et stjernemøte mellom Rafael Nadal og Novak Djokovic.

  Ruud deltar i år i sitt første OL. Han sto over lekene i Tokyo i 2021 for heller å sanke poeng på ATP-rankingen.

  Nordmannen har briljert på Roland-Garros-anlegget de siste årene. I 2022 og 2023 tok han seg til finale i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen, før det ble exit i semifinalen tidligere i år. Da trøblet nordmannen med magen.

  Onsdag ble det kjent at både verdensener Jannik Sinner og danske Holger Rune uteblir fra lekene. De trøbler med henholdsvis betennelse i halsen og en håndleddsskade. Det betyr at verdenstoer Djokovic er førsteseedet i Paris.

  Heller ikke Andy Murray deltar i singleturneringen. Den doble olympiske mesteren spiller kun double i den franske hovedstaden.

  (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal