Hopp til innhold
Kommentar

Cupen – den egentlige muligheten

Selv om cupen er den største sjansen for både spillere og supportere, virker det ikke alltid sånn.

Cupfinale 2022

MÅLET: Molde er regjerende norgesmester etter å ha slått Bodø/Glimt i fjorårets cupfinale.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

For noen klubber handler den norske cupen om de første rundene. Muligheten til å skape folkefest mot sitt nærmeste 1.-divisjons- eller eliteserielag.

Det å detonere cupbomben kan for enkelte bli karrierens høydepunkt, og ikke minst redningen for klubbkassen.

Det var stort som en 17 år ung Strindheim-spiller å få møte Rosenborg 2009. Det var verre for en litt eldre Ranheim-spiller å ryke på hodet og ræva ut borte mot Verdal i første runde i 2012. Sikkert gøy for tredjedivisjonslaget.

For mange andre bør det handle om muligheten til å vinne noe. Muligheten til å løfte kongepokalen. Og deretter komme seg ut i Europa. Sjansen er betydelig større i cupen, hvor du er seks kamper unna Ullevaal.

Cupfinale 2022

MÅLET: Molde er regjerende mester etter å ha slått Bodø/Glimt i fjorårets cupfinale.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Til tross for dette har jeg ikke alltid opplevd at cupen blir høyt prioritert.

Mange gruer seg

Som spiller har jeg ofte kjent på stemningen innad i et lag rundt cuprundene. I starten handler det kun å komme seg helskinnet gjennom. Spillere som omtrent puster lettet ut når de slipper å spille de innledende kampene. Det har ofte irritert meg at flere av de en vet leverer varene i de store kampene, knapt orker å knyte skolissene sine til slike kamper.

Det er ofte like greit at noen andre må ut og gjøre jobben disse dagene, men det hadde nok gjort jobben enklere om dette ikke var tilfellet. En må ut av komfortsonen, ta på seg arbeidshanskene og orke å gjøre drittjobben borte mot et lag fra lavere divisjoner.

Mange spillere ser på de to første rundene i cupen som to av årets verste kamper. En vet det vil gjøre litt vondt i duellene. En vet at ballen kommer til å humpe og sprette på et litt dårlig underlag. Og en vet at motstanderen ofte spiller sin form for cupfinale.

Selv om forskjellene på lagene skal være stor, kan dette utjevnes ganske raskt av alle disse mentale faktorene.

Cupen byr stadig på overraskelser. Her da Brattvåg slo ut Molde i 2. runde i 2018.

«Bare» cupen?

Når en kommer til tredje og fjerde runde virker Ullevaal fremdeles fjernt for de fleste. Ofte dukker disse kampene opp en onsdag eller torsdag, mellom to seriekamper. Forberedelsene oppleves ikke alltid som like gode og tydelige, kampen kommende helg ligger tydelig i bakhodet.

Følelsen innad i garderoben, og omtrent hele klubben, er at et tap her forsvinner raskere enn ved tre poeng ut av lomma søndagen i forkant eller etterpå. «Ja ja, det var bare cupen».

Noen ganger er dette også tydelig reflektert gjennom laguttak. Spillere skal som regel hviles i disse, nye konstellasjoner testes omtrent for første gang. Det meste av relasjoner viskes ut og muligheten for seier reduseres selvsagt deretter. En tydelig prioritering fra de fleste, men burde det ikke for mange lag være motsatt?

Tre kamper i løpet av en uke burde uansett gå fint, men hvis du må velge, bør en ikke legge alt i potten hvor muligheten til å vinne noe er størst? Ingen regel uten unntak, men for mange lag bør cupkampene bli sett på som sesongens viktigste og prioriteres deretter.

Tromsø

SENSASJONEN: Dette er Tromsø-avisene etter cupfinaletapet for Hødd i 2012. «Her skulle vi egentlig feire Tromsø ILs cupgull. – Men vi hadde ingen plan B», står det på den svarte forsida til Nordlys.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

Tilskuertallene mange steder gir meg en følelse av at de samme tankene også sniker seg inn hos mange supportere. Tredje runde i cupen trekker omtrent halvparten så mange tilskuere som seriekampen påfølgende søndag. Kanskje ikke det engang. En begynner omtrent hverken håpe eller tro på en Oslo-tur før en eventuell semifinale blåses i gang.

Det er som oftest for sent. Cupen er som regel historie for ditt lag lenge før den tid. Mange faktorer spiller selvsagt inn her, men en skulle ønske at samme antall som sikler etter en finalebillett hvis den tid kommer, også dukket opp i tredje og fjerde runde.

Den største muligheten

Over tretti kamper i serien skilles som regel klinten fra hveten, og noen klubber ligger per dags dato et par hestehoder foran. I cupen derimot, er du kun seks kamper unna en tur til Ullevaal og en skikkelig festhelg. Kun syv kamper unna kongepokalen.

Dette bør motivere, dette bør inspirere. Kanskje er en cuptriumf også starten på noe større, men legges det alltid nok i potten for å oppnå dette?

Veldig mange gode karrierer ender dessverre uten seriemesterskap eller kongepokal. Mange livslange supporterforhold ender også uten et trofe eller tur ut i Europa.

Jeg har vært heldig. Jeg har vært der. På med den mørkeblå dressen. Fly ned til Oslo. Pasta altfor tidlig en søndag morgen. Kongesangen. Kongepokalen.

Jeg har vært heldig. Jeg har vært der. Cupfinalehelg med kameratene mine. Busstur. Røverhistorier. Langhelg i hovedstaden en aldri glemmer.

Begge deler frister enormt til gjentakelse.

Veien dit er tøff, men ikke umulig. Du må tro på det, du må prioritere den. For cupen er din største mulighet.

Til å vinne noe.

Oppleve noe.

Som spiller og som supporter.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal