Hopp til innhold

Casper Ruud til historisk semifinale: – Det blir den tøffeste utfordringen i min karriere

Casper Ruud slo ut nummer åtte i verden i kvartfinalen i ATP1000-turneringen i Roma lørdag. Det er første gang en nordmann går så langt i en så stor tennisturnering. Søndag venter verdens beste tennisspiller, Novak Djokovic.

Ruud

SEMIFINALE: Casper Ruud er klar for sin første semifinale i en ATP1000-turnering i tennis.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / AFP

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var galskap. Det var frem og tilbake hele veien, sier Casper Ruud i et intervju vist på Eurosport etter den historiske seieren.

Ikke bare var det første gang han spilte en kvartfinale på dette nivået. Det er naturligvis også første gang han tar seg til semifinale. Og det er første gang Ruud slår en spiller rangert blant de ti beste spillerne i verden.

– Det er ikke lett når du møter en topp 10-utøver. Det er fokus på alt du gjør. Jeg er veldig glad og stolt over det jeg gjorde, sier Ruud.

Ruud vant kampen 2–1 i sett (4-6, 6–3 og 7-6).

Møter verdenseneren

ATP1000-turneringene er det nest høyeste nivået i tennis. Kun de fire majorturneringene er større i tennisen. Ingen nordmann har noen gang kommet til semifinale i en slik turnering.

Forrige nordmann som spilte kvartfinale i en slik turnering var Casper Ruuds far, Christian.

– Off. Vet ikke hva jeg skal svare. Det er stort. De fleste vet at dette er en stor idrett med folk fra nasjoner i hele verden. Det er gøy at Norge ytre seg litt også, at vi har Casper der ute og at han er med og sloss mot de aller største stjernene der ute, sier Christian Ruud til NRK.

I semifinalen blir det naturligvis ingen enkel kamp. Her venter verdensener Novak Djokovic. Han vann sin kvartfinale 2–1 over Dominik Koepfer lørdag ettermiddag.

– Jeg skal gjøre hjemmelekeksene mine, sier Djokovic ifølge Eurosport om Ruud-møtet.

Djokovic

VERDENSENER: I semifinalen venter verdens beste tennisspiller Novak Djokovic fra Serbia.

Foto: Clive Brunskill / AFP

I et intervju før seminalemotstanderen var klar la ikke Ruud skjul på at dette blir et spesielt møte.

– Jeg er veldig spent, uansett hvem det blir. Blir det Djokovic så er det en av de største spillerne i historien, som har vunnet her flere ganger. Det blir den tøffeste utfordringer i min karriere, så veldig spent. I Norge sier vi at ballen er rund, så alt kan skje. Jeg skal gjøre mitt beste.

Pappa-Ruud tror det blir spennende for sønnen å kjenne på nivået til en tennisspiller som Djokovic.

– Jeg tror det blir veldig vanskelige. Han er nummer en i verden, men tror det blir gøy for Casper. Om det blir seier eller tap får tiden vise, men han går jo ut der for å prøve og vinne kampen.

– Så får vi håpe at han klarer å slippe skuldrene litt løs, nyte øyeblikket og spille en god kamp, sier Christian Ruud til NRK.

Topp 30 i verden

I kveld skal derimot familien ta seg tid til å nyte sønnens sterke prestasjon i kvartfinalen hjemme i Bærum.

– Jeg tror vi må feire litt i dag. Vi har akkurat snakket med han så selvfølgelig veldig happy og superfornøyd, men han er alt i gang med å gjøre seg klar til neste match. Det er sånn i denne sporten her at man kan ikke hvile for mye på disse seirene her, spesielt når det er midt i turneringen, sier pappa Ruud til NRK.

Kvartfinalen startet riktignok ikke bra for nordmannen. Allerede i sin første serverekke ble Ruud breaket. Normalt er det en fordel å serve i tennis, men motstander Matteo Berrettini tok det første gamet.

Kampen startet ikke bra, jeg ble breaket med en gang, men jeg prøvde å holde meg inne i kampen og ta mulighetene jeg fikk, sier Ruud.

ATP Masters 1000 - Italian Open

TØFF KAMP: Ruud tapte første sett, men avgjorde i det siste settet og ble dermed historisk.

Foto: Pool / Reuters

Det ble tap i første sett, men i det andre gikk det bedre. Nordmannen vant noen avgjørende baller, og vant til slutt settet. Dermed skulle det avgjøres i det tredje og siste settet.

– Det så mørkt ut da han ledet 5–4. Det er små detaljer som avgjør en sånn kamp. Jeg prøvde å ta de sjansene jeg fikk, sier Ruud til Eurosport.

Det gikk helt til tiebreak. Berrettini ledet lenge, men god serving helt på slutten av kampen, sørget for en historisk norsk seier.

Med seieren er Ruud også inne på topp 30-listen i verden på liverankingen. Semifinalen spilles søndag.

Siste nytt

 • Forbes: Real Madrid verdens mest verdifulle klubb igjen

  Real Madrid troner for trejde år på rad på toppen av det velrennomerte magasinet Forbes sin liste over de mest verdifulle fotballklubbene i verden.

  Forbes estimerer Real Madrids verdi til å være 6,6 milliarder dollar, tilsvarende 70,2 milliarder norske kroner. Det utgjør en økning på ni prosent fra i fjor.

  Manchester United (6,55 milliarder dollar) følger som nummer to på listen, mens Barcelona (5,6 milliarder dollar) tar den siste plassen på pallen.

  Real Madrid har toppet åtte av de siste elleve årene. Den spanske hovedstadsklubben var også den klubben som genererte mest inntekter på hele 9,3 milliarder norske kroner.

  På topp ti-listen til Forbes ligger hele seks Premier League-klubber, mens La Liga har to representanter. Bundesliga og Ligue 1 har én klubb hver. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Jose Breton / AP
 • Motta ferdig som Bologna-trener - meldes klar for Juventus

  Den italienske trenerkometen Thiago Motta (41) avslutter kontrakten med Bologna. Han skal være klar for Serie A-kollega Juventus.

  Bologna bekrefter på sine hjemmesider at Motta ikke fornyer kontrakten sin etter to år i klubben. Det baner vei for den ventede jobben i Juventus.

  Den italienske sportsavisen Gazzetta og overgansguroen Fabrizio Romano er blant dem som torsdag skriver at Juventus og Motta er enige om betingelsene.

  Før sesongens siste kamp ligger Bologna på en imponerende 3.-plass i Serie A, à poeng med nettopp Juventus på plassen bak.

  Motta har tidligere ledet PSGs U19-lag, Genoa og Spezia. Han har også en imponerende spillerkarriere bak seg i klubber som Barcelona, Atlético Madrid, Genoa, Inter og PSG.

  I Juventus vil Motta erstatte Massimiliano Allegri, som fikk sparken 17. mai etter det som ble beskrevet som «ufin oppførsel under og etter den italienske cupfinalen». (NTB)

  Thiago Motta
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Norsk laggull i skyte-EM – individuell bronse til Katrine Lund

  Katrine Lund skjøt 588 poeng på kvinnenes 300 meter match under skyte-EM. Det holdt bronse. Det norske laget med Lund, Jenny Vatne og Oda Flekkerud tok gullet.

  Katrine Lund ledet etter knestående med 197 poeng. På liggende fikk hun 199 poeng. Mer problemer ble det på stående. Der ble det 99 poeng i den første serien, men bare 93 poeng i den neste. Dermed endte hun opp med totalt 588 poeng.

  Den franske EM-vinneren Agathe Girard skjøt 196, 199 og 194 poeng. Polske Karolina Romanczyk tok sølvet, også hun med 589 poeng.

  Lund vant VM i den samme øvelsen i fjor.

  Jenny Vatne åpnet med 192 poeng (knestående), men fulgte opp med feilfri liggende skyting og 200 poeng. På sin stående skyting fikk hun 190 poeng som hold til 582 poeng og 7.-plass totalt.

  Mesterskapsdebutanten Oda Flekkerud fikk 193 poeng på både knestående og liggende og 189 på stående. Det ga totalt 575 poeng som holdt til 11.-plass.

  Den norske laginnsatsen holdt til å å ta en knusendende seier. Det norske laget fikk 1745 poeng og slo toeren Sveits som fikk 1731 poeng. (NTB)

  Katrine Lund under VM i skyting i Baku
  Foto: Skyting.no / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal