Hopp til innhold

Casper Ruud til historisk semifinale: – Det blir den tøffeste utfordringen i min karriere

Casper Ruud slo ut nummer åtte i verden i kvartfinalen i ATP1000-turneringen i Roma lørdag. Det er første gang en nordmann går så langt i en så stor tennisturnering. Søndag venter verdens beste tennisspiller, Novak Djokovic.

Ruud

SEMIFINALE: Casper Ruud er klar for sin første semifinale i en ATP1000-turnering i tennis.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / AFP

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var galskap. Det var frem og tilbake hele veien, sier Casper Ruud i et intervju vist på Eurosport etter den historiske seieren.

Ikke bare var det første gang han spilte en kvartfinale på dette nivået. Det er naturligvis også første gang han tar seg til semifinale. Og det er første gang Ruud slår en spiller rangert blant de ti beste spillerne i verden.

– Det er ikke lett når du møter en topp 10-utøver. Det er fokus på alt du gjør. Jeg er veldig glad og stolt over det jeg gjorde, sier Ruud.

Ruud vant kampen 2–1 i sett (4-6, 6–3 og 7-6).

Møter verdenseneren

ATP1000-turneringene er det nest høyeste nivået i tennis. Kun de fire majorturneringene er større i tennisen. Ingen nordmann har noen gang kommet til semifinale i en slik turnering.

Forrige nordmann som spilte kvartfinale i en slik turnering var Casper Ruuds far, Christian.

– Off. Vet ikke hva jeg skal svare. Det er stort. De fleste vet at dette er en stor idrett med folk fra nasjoner i hele verden. Det er gøy at Norge ytre seg litt også, at vi har Casper der ute og at han er med og sloss mot de aller største stjernene der ute, sier Christian Ruud til NRK.

I semifinalen blir det naturligvis ingen enkel kamp. Her venter verdensener Novak Djokovic. Han vann sin kvartfinale 2–1 over Dominik Koepfer lørdag ettermiddag.

– Jeg skal gjøre hjemmelekeksene mine, sier Djokovic ifølge Eurosport om Ruud-møtet.

Djokovic

VERDENSENER: I semifinalen venter verdens beste tennisspiller Novak Djokovic fra Serbia.

Foto: Clive Brunskill / AFP

I et intervju før seminalemotstanderen var klar la ikke Ruud skjul på at dette blir et spesielt møte.

– Jeg er veldig spent, uansett hvem det blir. Blir det Djokovic så er det en av de største spillerne i historien, som har vunnet her flere ganger. Det blir den tøffeste utfordringer i min karriere, så veldig spent. I Norge sier vi at ballen er rund, så alt kan skje. Jeg skal gjøre mitt beste.

Pappa-Ruud tror det blir spennende for sønnen å kjenne på nivået til en tennisspiller som Djokovic.

– Jeg tror det blir veldig vanskelige. Han er nummer en i verden, men tror det blir gøy for Casper. Om det blir seier eller tap får tiden vise, men han går jo ut der for å prøve og vinne kampen.

– Så får vi håpe at han klarer å slippe skuldrene litt løs, nyte øyeblikket og spille en god kamp, sier Christian Ruud til NRK.

Topp 30 i verden

I kveld skal derimot familien ta seg tid til å nyte sønnens sterke prestasjon i kvartfinalen hjemme i Bærum.

– Jeg tror vi må feire litt i dag. Vi har akkurat snakket med han så selvfølgelig veldig happy og superfornøyd, men han er alt i gang med å gjøre seg klar til neste match. Det er sånn i denne sporten her at man kan ikke hvile for mye på disse seirene her, spesielt når det er midt i turneringen, sier pappa Ruud til NRK.

Kvartfinalen startet riktignok ikke bra for nordmannen. Allerede i sin første serverekke ble Ruud breaket. Normalt er det en fordel å serve i tennis, men motstander Matteo Berrettini tok det første gamet.

Kampen startet ikke bra, jeg ble breaket med en gang, men jeg prøvde å holde meg inne i kampen og ta mulighetene jeg fikk, sier Ruud.

ATP Masters 1000 - Italian Open

TØFF KAMP: Ruud tapte første sett, men avgjorde i det siste settet og ble dermed historisk.

Foto: Pool / Reuters

Det ble tap i første sett, men i det andre gikk det bedre. Nordmannen vant noen avgjørende baller, og vant til slutt settet. Dermed skulle det avgjøres i det tredje og siste settet.

– Det så mørkt ut da han ledet 5–4. Det er små detaljer som avgjør en sånn kamp. Jeg prøvde å ta de sjansene jeg fikk, sier Ruud til Eurosport.

Det gikk helt til tiebreak. Berrettini ledet lenge, men god serving helt på slutten av kampen, sørget for en historisk norsk seier.

Med seieren er Ruud også inne på topp 30-listen i verden på liverankingen. Semifinalen spilles søndag.

Siste nytt

  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

    Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

    Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

    Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

    – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

    Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

    Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

    (NTB)

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal