Carlsens trekk satte ut motstanderen: – Helt fantastisk at han gjorde det

ST. PETERSBURG (NRK): Stormester og sjakk-kommentator Peter Leko var henrykt over Magnus Carlsens opphenting under VM i hurtigsjakk. Særlig én innovasjon fikk sjakklegenden til å smile.

Magnus Carlsen

OVERRASKET: Magnus Carlsen hadde nyheter å komme med under nest siste parti av VM i hurtigsjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

I nest siste parti hadde Magnus Carlsen kniven på strupen, slik han hadde stort sett hele mesterskapet. Han måtte vinne for å henge med, og møtte sterke Dimitrij Andrejkin. Partiet så ut til å gå mot en kjent stilling, men det satte Carlsen en stopper for.

Han spilte løperen tilbake til A4, som var langt fra noe A4-trekk. Faktisk var det aldri spilt på toppnivå før Carlsen gjorde det fredag. Det skjedde allerede i Carlsens trekk fem.

– Det er et helt nytt, og er ikke spilt tidligere. Andrejkin ble overrasket i åpningen, og fikk dermed ikke til det han håpet på. Det ga Carlsen en fordel som han utnyttet senere, og han vant partiet til slutt, sier Peter Leko til NRK.

Peter Leko

KOMMENTATOR: Peter Leko, her i aksjon som kommentator i St. Petersburg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Leko er kommentator for den offisielle sendingen. Også i NRKs studio vakte trekket oppsikt.

– Oi, det var et overraskende trekk. Dette må han ha planlagt, det er veldig uortodokst. Slikt skjer ikke så ofte på toppnivå. Det skjer som regel ikke fordi de ukjente trekkene er dårlige, sier Bae.

Spillerne trener med computer, og har gjennomstudert alle mulige åpninger og varianter. Mellom partiene tar flere seg tid til å lese sjakkbøker, og pugge de siste variantene.

Ukomfortable Dimitrij

Overraskelsen har også et annet aspekt: å sette ut motstanderen. Russiske Andrejkin ble sittende og tenke, og fant ikke helt ut av trekket. Derfor benyttet han mye av tiden til å finne veien videre.

– Det er veldig viktig å komme med noe nytt i slike mesterskap. Det var i runde 14, og spillerne er utslitte etter tre dager med mange partier. Da får du motspilleren i en ukomfortabel posisjon, sier Leko, og legger til:

– Det var et avgjørende øyeblikk. Det Carlsen gjorde var helt fantastisk.

x

FEMTE TREKK: Her er trekket Magnus Carlsen gjorde: løper til A4.

Foto: NRK

Spilte annet parti – fikk med seg trekket

Anish Giri, en av Carlsens rivaler, satt og spilte mot Maksim Matlakov da Carlsen gjorde trekket, men da NRK møtte Giri etter partiet, hadde han alt fått med seg varianten.

– Jeg beundrer mange av partiene hans. Nå spilte han et helt nytt trekk, og jeg kan ikke vente med å analysere det, sier Giri til NRK.

Tross genistrek med løper A4 ble det «bare» femteplass i VM. Daniil Dubov vant. Lørdag og søndag får Carlsen en ny mulighet til å ta VM-gull. Da er det lynsjakk-VM, der Carlsen er regjerende mester.

Sportsnyheter

Mancheter United vinner 2-0 over Manchester City med scoringer av Bruno Fernandes og Luke Shaw.

Solskjær hylles for taktisk genistrek i storkampen: – City var rysta

Ole Gunnar Solskjærs mannskap sjokkerte fra start i kampen mot byrival Manchester City. Etter tidlige scoringer i hver sin omgang endte det til slutt med seier til «de røde djevlene».

Forundret over konkurrentenes taktikk: – Hvorfor prøver de ikke litt mer?

Han var forhåndsfavoritt og leverte varene. Jakob Ingebrigtsen fikk styre løpet som han ville og tok sitt andre gull på tre dager - og sendte et lite stikk i retning konkurrentene.

Siste nytt

 • Laporta mot seier i presidentvalg

  Den tidligere suksesslederen Joan Laporta går mot en suveren seier i presidentvalget i fotballklubben Barcelona.

  Klubben varsler på Twitter at de foreløpige resultatene viser at Laporta har fått 57 prosent av stemmene i presidentvalget når over halvparten er talt opp.

  Laporta var Barcelona-president i klubbens mest suksessrike periode fra 2003 til 2010. Han har i valgkampen forsvart stjernen Lionel Messi, og understreket at det må bygges et lag som er sterkt nok til at Messi vil bli værende.

  Laporta
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Bale og Kane herjet for Spurs

  Etter en middelmådig start på comebacket i Tottenham har det løsnet for Gareth Bale. Søndag scoret han to mot Crystal Palace i 4-1-seieren.

  Harry Kane var ikke stort dårligere, og med sine to scoringer er han nå oppe i 15 og med i kampen om toppscorertittelen for fullt.

  Kane hadde i tillegg målgivende pasning på begge Bales scoringer.

  Jose Mourinhos gutter er oppe på sjetteplass, to poeng bak byrival Chelsea som er på fjerde.

  Crystal Palace ene målscorer var Christian Benteke, som stanget inn en redusering til 1-2 like før pause. Roy Hodgsons mannskap ligger på 13.-plass med 34 poeng.

  Harry Kane og Gareth Bale
  Foto: Julian Finney / AP
 • «Ace» Ventura i Orlando

  Den norske golferen Kristoffer Ventura vartet opp med en hole-in-one i Arnold Palmer Invitational søndag.

  På det som så ut til å bli en bekmørk norsk golfdag, der Viktor Hovland spilte seg helt ut av tetstriden, og også Ventura selv slet, leverte 26-åringen et drømmeslag på banens 14. hull.

  Ventura fikk et perfekt treff, og ballen landet på grenen og spratt ned i hullet.

  – Der skal man normalt bruke tre slag. Men Kristoffer Ventura, han drar den inn! Hole-in-one, sa Eurosport-kommentator Per Haugsrud da ballen droppet ned i hullet.

  – Det er så vilt, istemte Henrik Bjørnstad.

  – Da har våre seere fått det de har ventet på så lenge. Ace Ventura, la Haugsrud til.

  Nordmannen gliste da han forsto at det ble en hole-in-one og feiret med high fives.

  – Det er mange golfere som aldri opplever det hele karrieren, sa Eurosports ekspert Marius Thorp.

  Etter den storslåtte prestasjonen var det imidlertid lite som stemte for Ventura. Han avsluttet runden med en trippelbogey, noe som betød at han gikk seks slag over par for dagen og to slag over par totalt på en delt 37.-plass.

  Hovland avsluttet dagen seks slag over par, og fire over par totalt på en delt 50.-plass.

  Golfspilleren Kristoffer Ventura
  Foto: Jared C. Tilton/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP / N

Sendeplan

Kl. Program Kanal