Hopp til innhold

Carlsens trekk satte ut motstanderen: – Helt fantastisk at han gjorde det

ST. PETERSBURG (NRK): Stormester og sjakk-kommentator Peter Leko var henrykt over Magnus Carlsens opphenting under VM i hurtigsjakk. Særlig én innovasjon fikk sjakklegenden til å smile.

Magnus Carlsen

OVERRASKET: Magnus Carlsen hadde nyheter å komme med under nest siste parti av VM i hurtigsjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

I nest siste parti hadde Magnus Carlsen kniven på strupen, slik han hadde stort sett hele mesterskapet. Han måtte vinne for å henge med, og møtte sterke Dimitrij Andrejkin. Partiet så ut til å gå mot en kjent stilling, men det satte Carlsen en stopper for.

Han spilte løperen tilbake til A4, som var langt fra noe A4-trekk. Faktisk var det aldri spilt på toppnivå før Carlsen gjorde det fredag. Det skjedde allerede i Carlsens trekk fem.

– Det er et helt nytt, og er ikke spilt tidligere. Andrejkin ble overrasket i åpningen, og fikk dermed ikke til det han håpet på. Det ga Carlsen en fordel som han utnyttet senere, og han vant partiet til slutt, sier Peter Leko til NRK.

Peter Leko

KOMMENTATOR: Peter Leko, her i aksjon som kommentator i St. Petersburg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Leko er kommentator for den offisielle sendingen. Også i NRKs studio vakte trekket oppsikt.

– Oi, det var et overraskende trekk. Dette må han ha planlagt, det er veldig uortodokst. Slikt skjer ikke så ofte på toppnivå. Det skjer som regel ikke fordi de ukjente trekkene er dårlige, sier Bae.

Spillerne trener med computer, og har gjennomstudert alle mulige åpninger og varianter. Mellom partiene tar flere seg tid til å lese sjakkbøker, og pugge de siste variantene.

Ukomfortable Dimitrij

Overraskelsen har også et annet aspekt: å sette ut motstanderen. Russiske Andrejkin ble sittende og tenke, og fant ikke helt ut av trekket. Derfor benyttet han mye av tiden til å finne veien videre.

– Det er veldig viktig å komme med noe nytt i slike mesterskap. Det var i runde 14, og spillerne er utslitte etter tre dager med mange partier. Da får du motspilleren i en ukomfortabel posisjon, sier Leko, og legger til:

– Det var et avgjørende øyeblikk. Det Carlsen gjorde var helt fantastisk.

x

FEMTE TREKK: Her er trekket Magnus Carlsen gjorde: løper til A4.

Foto: NRK

Spilte annet parti – fikk med seg trekket

Anish Giri, en av Carlsens rivaler, satt og spilte mot Maksim Matlakov da Carlsen gjorde trekket, men da NRK møtte Giri etter partiet, hadde han alt fått med seg varianten.

– Jeg beundrer mange av partiene hans. Nå spilte han et helt nytt trekk, og jeg kan ikke vente med å analysere det, sier Giri til NRK.

Tross genistrek med løper A4 ble det «bare» femteplass i VM. Daniil Dubov vant. Lørdag og søndag får Carlsen en ny mulighet til å ta VM-gull. Da er det lynsjakk-VM, der Carlsen er regjerende mester.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal