Carlsens trekk satte ut motstanderen: – Helt fantastisk at han gjorde det

ST. PETERSBURG (NRK): Stormester og sjakk-kommentator Peter Leko var henrykt over Magnus Carlsens opphenting under VM i hurtigsjakk. Særlig én innovasjon fikk sjakklegenden til å smile.

Magnus Carlsen

OVERRASKET: Magnus Carlsen hadde nyheter å komme med under nest siste parti av VM i hurtigsjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

I nest siste parti hadde Magnus Carlsen kniven på strupen, slik han hadde stort sett hele mesterskapet. Han måtte vinne for å henge med, og møtte sterke Dimitrij Andrejkin. Partiet så ut til å gå mot en kjent stilling, men det satte Carlsen en stopper for.

Han spilte løperen tilbake til A4, som var langt fra noe A4-trekk. Faktisk var det aldri spilt på toppnivå før Carlsen gjorde det fredag. Det skjedde allerede i Carlsens trekk fem.

– Det er et helt nytt, og er ikke spilt tidligere. Andrejkin ble overrasket i åpningen, og fikk dermed ikke til det han håpet på. Det ga Carlsen en fordel som han utnyttet senere, og han vant partiet til slutt, sier Peter Leko til NRK.

Peter Leko

KOMMENTATOR: Peter Leko, her i aksjon som kommentator i St. Petersburg.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Leko er kommentator for den offisielle sendingen. Også i NRKs studio vakte trekket oppsikt.

– Oi, det var et overraskende trekk. Dette må han ha planlagt, det er veldig uortodokst. Slikt skjer ikke så ofte på toppnivå. Det skjer som regel ikke fordi de ukjente trekkene er dårlige, sier Bae.

Spillerne trener med computer, og har gjennomstudert alle mulige åpninger og varianter. Mellom partiene tar flere seg tid til å lese sjakkbøker, og pugge de siste variantene.

Ukomfortable Dimitrij

Overraskelsen har også et annet aspekt: å sette ut motstanderen. Russiske Andrejkin ble sittende og tenke, og fant ikke helt ut av trekket. Derfor benyttet han mye av tiden til å finne veien videre.

– Det er veldig viktig å komme med noe nytt i slike mesterskap. Det var i runde 14, og spillerne er utslitte etter tre dager med mange partier. Da får du motspilleren i en ukomfortabel posisjon, sier Leko, og legger til:

– Det var et avgjørende øyeblikk. Det Carlsen gjorde var helt fantastisk.

x

FEMTE TREKK: Her er trekket Magnus Carlsen gjorde: løper til A4.

Foto: NRK

Spilte annet parti – fikk med seg trekket

Anish Giri, en av Carlsens rivaler, satt og spilte mot Maksim Matlakov da Carlsen gjorde trekket, men da NRK møtte Giri etter partiet, hadde han alt fått med seg varianten.

– Jeg beundrer mange av partiene hans. Nå spilte han et helt nytt trekk, og jeg kan ikke vente med å analysere det, sier Giri til NRK.

Tross genistrek med løper A4 ble det «bare» femteplass i VM. Daniil Dubov vant. Lørdag og søndag får Carlsen en ny mulighet til å ta VM-gull. Da er det lynsjakk-VM, der Carlsen er regjerende mester.

Siste nytt

 • Australia til etterlengtet finale

  Australias tenniskvinner skal spille finale i Fed Cup-finale for første gang siden 1993. Søndag ble Hviterussland slått 3-2 i Brisbane.

  Den dramatiske semifinalen ble avgjort med en tresetts doublekamp etter at det sto 2-2 etter singlekampene.

  (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Lynne Sladky / AP
 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal