Carlsen etter snuoperasjonen: – Jeg hadde flaks

Mot slutten av partiet så det ut som kattens lek mot musen da Magnus Carlsen spilte et dramatisk parti mot verdenstoer Levon Aronian.

Carlsen mot Aronian

Magnus Carlsen fra Norge mot Levon Aronian fra Armenia under siste runde av mesterskapet i sjakk, 'Norway Chess 2013' i 2013.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae var imponert over Carlsen etter dagens seier.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Jeg ble utspilt og burde ha tapt, men han gjorde noen dårlige trekk, sier Magnus Carlsen til TV 2 etter partiet og sier han er sliten etter maratonpartiet som varte i over seks timer.

– Det var veldig tøft. Følte meg ikke noe bra og trekkene kom ikke helt i dag. Jeg trenger hvile nå, men det var flaks å få et helt poeng på en dårlig dag, forteller Carlsen.

Partiet mellom de to beste spillerne i verden var meget tett i starten og endret karakter flere ganger underveis.

– Magnus hadde en litt risikabel åpning, men kom godt ut etter 15 trekk. Men etter 25 trekk sto Aronian sterkt igjen, oppsummerer NRKs sjakkekspert Torstein Bae partiet.

Sjakkeksperter og sjakkdatamaskinen Stockfish var enige i dette underveis i partiet, men så snudde det.

En feil av armeneren førte til at Carlsen plutselig fikk overtaket. Som så mange ganger tidligere gjør motstanderne til nordmannen en feil som gir Carlsen overtaket.

– Opp mot tidslimiten og trekk 40 gjør Aronian noen feil og da har Carlsen kontroll ut partiet, sier Bae.

Mot slutten av partiet var det ingen tvil og Carlsen omtrent lekte seg med Aronian.

– Ja, Aronian spreller litt på slutten, men Carlsen bruker god tid og dobbelt- og trippelsjekker før han avgjør det, avslutter Bae.

Fire remis på rappen

Sjakkstjernen Carlsen sto med fire remis på rad i turneringen i Stavanger og trengte en seier med hvite brikker for å henge med i toppen sammenlagt.

– Han var nesten nødt til å komme igang nå for å vinne dette sammenlagt. Nå er han en klar seierskandidat og det står nok mellom ham og Vladimir Kramnik.

Stillingen før søndagens parti viste at Carlsen sto med to poeng etter de fire første partiene. Det samme sto Simen Agdestein med og dagens motstander Levon Aronian fra Armenia.

Simen Agdestein

Simen Agdestein imponerer i Norway Chess i Stavanger. Nå har han fem remis på rad.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nå ligger Carlsen på en tredjeplass, bare et halvt poeng bak Vladimir Kramnik.

Carlsen har møtt Anish Giri, Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana og Veselin Topalov hittil i turneringen. Neste kamp er mot Sergej Karjakin mandag.

Sliten Agdestein

Simen Agdestein og Alexander Grischuk delte poenget i Norway Chess i Stavanger.

– Gjort er gjort, sa en sliten Simen Agdestein til TV 2 da han etter partiet skjønte at han hadde gått glipp av en seiersmulighet i partiet mot Grischuk.

Det endte med remis for nordmannen som fortsetter å imponere i turneringen.

– Det var sløvt å ikke se det. Jeg er litt irritert nå, sier Agdestein.

Dette var Agdesteins femte remis i turneringen. En turnering der han var ranket som den svakeste spilleren før start har han imponert mange.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal