NRK Meny
Normal

– Jeg vil bevise at vi jenter kan hamle opp med gutta

WIJK AAN ZEE (NRK): Verdens 66 beste sjakkspillere er menn. Lørdag er det forventet rått parti når den beste kvinnen prøver seg mot Magnus Carlsen.

Hou Yifan

Hou Yifan er en ensom svane blant mennene i toppsjakken. Her er hun foran resten av feltet under den pågående turneringen i Wijk aan Zee.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hou Yifan

Hou Yifan er verdensmester for kvinner.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg vet ikke helt hvorfor menn gjør det så mye bedre. Men det er antagelig noen fysiske årsaker, sier Hou Yifan til NRK.

Hun er den eneste jenta i superturneringen i sjakk i Nederland, og på lørdag møter hun Magnus Carlsen. Verdens beste kvinnelige mot verdens beste mannlige - man skulle tro det var et oppgjør som fikk sjakkverdenen til å stå stille. Men til det er Carlsen for god.

– Vi har spilt ett vanlig parti og noen hurtigpartier. Men Magnus er rimelig sterk, så jeg forventer først og fremst å lære av ham, sier hun.

– Kvinner spiller med mer følelser

Det er nemlig stor forskjell mellom kvinner og menn i sjakk. Den beste kvinnen på verdensrankingen, legendariske Judit Polgar, er helt nede på 67.-plass - og hun har lagt opp. Hou Yifan er den eneste aktive kvinnen som er blant de 300 beste sjakkspillerne i verden.

Det kan virke merkelig i en idrett som er såpass lite fysisk, men Hou er overbevist om at det fysiske virker inn såpass mye at det er til hinder for kvinnespillere.

– Sjakk handler ikke bare om hjernen, men det handler om å ha energi til å holde ut et helt parti. Derfor kan menn, som er sterkere fysisk, ha en fordel, sier hun.

– I tillegg spiller kvinner ofte med mer følelser, noe som ikke alltid er en fordel i sjakk, sier verdensmesteren.

Hou Yifan og Magnus Carlsen

Hou Yifan og Magnus Carlsen under åpningsseremonien før turneringen i Nederland.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Vil hamle opp med gutta

Hun mener likevel hovedårsaken er at det er så mange flere menn enn kvinner som spiller sjakk. Og nettopp det vil hun gjøre noe med.

– Jeg håper jeg kan bevise at vi jenter kan hamle opp med gutta. Jeg håper det kan få flere jenter til å spille sjakk, sier hun.

Kineseren er såpass sterk at det ikke er mye vits å spille mot andre kvinner. I stedet er hun ofte den eneste kvinnen i toppturneringene i åpen klasse.

– Jeg har inntrykk av at de behandler meg akkurat som alle de andre. Det liker jeg!

Carlsen: – Hun spiller veldig taktisk

Magnus Carlsen forteller at han liker å spille mot verdens beste kvinnelige spiller.

– Det blir gøy å møte Hou Yifan. Hun er en god spiller. Hun spiller veldig taktisk, sier Magnus Carlsen til NRK.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Eliteserien: Lillestrøm - Vålerenga
4-4-2 Eliteserien fotball: Lillestrøm - Vålerenga
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp