Carlsen vant omspill etter kort parti: - Jeg er drittlei

Magnus Carlsen leder Norway chess etter nok et nervepirrende omspillsparti.

Carlsen

- Jeg er drittlei, sa Magnus Carlsen om dette trekket til motstanderen. Deretter vant nordmannen i omspillet.

Foto: NTB Scanpix/Skjermdump fra chessbomb.com

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen: 0,5-1,5

For fjerde gang på fem muligheter måtte Magnus Carlsen ut i et avgjørende armageddon-parti i Norway Chess.

For fjerde gang på rad vant han armageddon-partiet. Dermed leder Carlsen fortsatt turneringen når fem av ni runder er over.

– Det var en mye greiere dag på jobben i dag enn ellers. Det må jeg si, smilte Carlsen i TV 2 sitt studio.

Angrep da han måtte vinne

Det er kanskje ikke alle som vet hva armageddon i sjakk er.

Regelen er spesiell for årets utgave av Norway chess. Dersom langsjakkpartiet ender med remis, skal spillerne spille et omspill om seieren.

Hvite brikker får da ti minutter på klokka. Svart får syv minutter. Spilleren med hvite brikker må vinne partiet for å få seieren i runden.

Tidlig fikk Carlsen byttet av dronningene, noe som er et viktig poeng hvis du ønsker å spille remis. Samtidig fikk Vachier-Lagrave opp en god stilling på brettet.

Etter hvert fikk Carlsen byttet av en rekke brikker. Den franske motstanderen, som altså måtte vinne, prøvde desperat å angripe, mens Carlsen gjorde det han kunne for å få remis.

– Jeg fikk egentlig en god stilling tidlig, og styrte partiet mot avbytter. Jeg har sagt før at jeg syns det er enklere å spille armageddon med sorte brikker. Jeg følte jeg viste litt av det poenget i dag, sa Carlsen til TV 2 etter partiet.

Til slutt hadde ikke Vachier-Lagrave noe annen mulighet enn å gå med på akkurat det. Dermed fikk Carlsen 1,5 poeng i dagens runde, mens franskmannen tok 0,5 poeng.

– Jeg er drittlei

Alt dette skjedde etter at langsjakkpartiet hadde blitt et kort parti. Magnus Carlsen spilte en åpning han har brukt mye i det siste, og fikk en stilling på brettet han har fått ofte.

Da gikk han inn i den såkalte skrifteboksen, et sted hvor du kan komme med dine egne betraktninger i TV-sendingen. Han var klar på hva han tenkte om stillingen som var oppstått.

Springer d5

Vachier-Lagrave spilte springeren til d5 i sitt syvende trekk. Akkurat det trekket har flere motstandere brukt mot Carlsen den siste tiden. Ingen har lykkes...

Foto: Skjermdump fra chessbomb.com

– Jeg må begynne å finne noe annet å spille med sorte brikker, altså. Jeg er så drittlei av springer til d5-varianten. Menmen, så lenge jeg får bra resultater må jeg nesten holde på det. Hver gang tenker jeg at de må gjøre noe annet, for jeg pleier jo å vinne, smilte Carlsen i TV 2-sendingen.

Siste nytt

 • Nilsson får OL-billett

  Søndag bekreftet Det svenske skiskytterforbundet at Stina Nilsson er tatt ut til OL. Den tidligere langrennsstjernen tok nylig sin første topp-ti-plassering i verdenscupen i skiskyting, med 10.-plass på sprinten i Hochfilzen.

  28-årige Nilsson har vært med i to OL som langrennsløper og tatt fem medaljer, blant dem ett gull. Det tok hun på sprinten i Pyeongchang for fire år siden.

  Det har ligget i kortene en stund at Nilsson skal til Beijing, men det er først nå det har blitt bekreftet.

  Skiskyting Sverige
  Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB
 • Kristoffersen i tet - Solevåg på tredje

  Henrik Kristoffersen (27) leder etter første omgang av verdenscupslalåmen i sveitsiske Wengen. To hakk bak følger Sebastian Foss Solevåg.

  Kristoffersen gjorde ingen større feil, og da var 27-åringen best av dem alle fra startnummer én.

  Østerrikeren Manuel Feller var den eneste med tilnærmet samme fart som nordmannen. Feller på 2.-plass har 11 hundredeler opp til Kristoffersen foran finaleomgangen senere søndag.

  – Stabilt bra. Jeg gjør av det riktige som vi har jobbet med den siste uken. Jeg er ikke helt fornøyd, og jeg kunne ha sluppet på litt mer før den første flaten og i bunnen av det siste henget. Men når du leder, må du kunne si at det var bra, sier Kristoffersen til NRK.

 • Djokovic får ikke spille Australian Open

  Den føderale domstolen i Australia opprettholder avgjørelsen om å kansellere den uvaksinerte tennisspillerens visum til Australia. Det melder flere nyhetsbyråer. Australian Open starter i morgen, og serberen får dermed ikke delta.

  Novak Djokovic var søndag i et rettsmøte og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

  Tennisstjernen ble stoppet ved ankomst til Australia for nesten to uker siden. Dagen etter ble serberens visum annullert. Nå opprettholdes denne avgjørelsen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal