Hopp til innhold

Carlsen med høydeopphold før VM

Før Magnus Carlsens VM-triumf i fjor ladet han opp i Syden-temperaturer. I år gjør han stikk motsatt: Reiser på høydeopphold i Alpene.

Se pressekonferansen til Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen om høydeopphold før VM, invitasjon til Slottet og om laber sjakk-selvtillit om dagen. Se pressekonferansen her.

Magnus Carlsen Espen Agdestein

Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein møtte den norske pressen før avreise til VM-kampen i Sotsji.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg reiser til Alpene i en uke. Jeg skal prøve å lære litt sjakk, ligge i treningsleir og ha høydetrening som et eksperiment, sa Carlsen i sitt siste møte med pressen før sjakk-VM i Sotsji i november.

Oppladningen før VM-kampen, som i år spilles i Sotsji, står i skarp kontrast til suksessformelen fra fjorårets VM. Den gang oppholdt seg i Syden-temperaturer, blant annet for å bli vant til klimaet i fjorårets indiske VM-by.

I år er planen å lære av blant annet norske langrennsløpere som i årevis har forberedt seg til mesterskap på denne måten.

Laber sjakk-selvtillit

Likevel er det ett område han ikke vil kopiere av langrennsfolket.

– Jeg kommer hjem ti dager før jeg drar til Sotsji. Så jeg slipper å gjøre som langrennsløperne der jeg blir syk, sier Carlsen.

Tidligere har Carlsens treningsleirer handlet mye om åpninger. Men i Alpene blir fokuset å rette opp feilene han har gjort.

De har det nemlig vært for mange av i det siste.

– Jeg har ikke spilt så bra i det siste. Men jeg har masse ideer om hva jeg har gjort feil og hvordan jeg kan bli bedre på de tingene, sier han.

Etter en lang periode der Carlsen fremsto nærmest utilnærmelig som sjakkspiller, har han de siste månedene spilt flere turneringer uten å være på sitt toppnivå.

Slet mot Magnus 14

Blant annet gikk han på en smell under Sjakk-OL i Tromsø i august.

– Jeg spilte litt mot Magnus 14 på spill Magnus-appen, sier Carlsen megetsigende, og henviser til mobilapplikasjonen hvor brukeren kan velge hvor gammel versjon av Magnus Carlsen man vil spille mot. Lekfolk får trøbbel mot Carlsen allerede i syv-åtteårsalderen, men for øyeblikket er det visst ikke bare-bare å møte 14-årsutgaven av seg selv.

– Sjakk-selvtilliten er ikke så bra akkurat nå. Det har vært perioder i karrieren jeg har trengt å være litt mer ydmyk, at jeg trenger lære fortsatt. Dette er en av de periodene. Jeg tror jeg vil komme styrket ut av perioden frem mot VM-kampen, sier han.

– Er det for seint å komme i gang?

– Oppkjøringen har vært i gang en stund. Jon Ludvig og Petter Heine har vært i gang en stund. De har hatt en treningsleir som jeg ikke kunne være med på, men vi hadde god kontakt underveis. Så oppkjøringen har vært i gang en stund allerede, sier Carlsen.

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal