Carlsen knuste russisk rival og vant egen turnering: – Han er dominerende

Magnus Carlsen var klart bedre i finaledag to og banket russiske Jan Nepomnjasjtsjij. – Dagen i dag gikk over all forventning, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

VANT IGJEN: Magnus Carlsen vant «Legends of chess» og kunne stikke av med 417.000 kroner i premiepenger.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Magnus Carlsen vant internett-turneringen «Legends of chess» etter seier to dager på rad i best av tre finalen mot rival Jan Nepomnjasjtsjij.

– Nå har han vunnet 19 kamper på rad mot verdenseliten. Han er så god at de andre ikke har sjans i det formatet han selv har funnet opp, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Carlsen var selv godt fornøyd med dagens spill.

– I dag gjør jeg en veldig god match. Jeg var ikke perfekt i går på noen som helst måte, men i dag var jeg en mye bedre mann, sier Carlsen til NRK.

Kompliserer spillet til egen fordel

Grønn var veldig imponert over det kompliserte spillet nordmannen har vist den siste tiden.

– Han velger krevende opplegg, da er det sjanse for at det kan komme en ulykke, men han gjør det gang på gang. Han er rett og slett dominerende.

Verdenseneren mener at han har en fordel ved å komplisere partiene, selv om det følger med en risiko.

Det er sånn jeg liker å spille og kommer definitivt til å spille komplisert uavhengig av motstander. Man så på året i fjor at det i stor grad fungerte bra, forteller sjakkesset.

Kan være mester de neste 20 årene

I det nye formatet spilles det fire kamper med hurtigsjakk, hvis det står likt blir det to runder med lynsjakk, dersom det fortsatt står likt avgjøres det hele med en runde armageddon. Sjakkeksperten gir Carlsen mye honnør for det nye formatet

– Det er imponerende at han er innovativ og fornyer sporten, sier Grønn.

Det nye formatet er noe Carlsen har snakket om lenge og han ønsker et lignende format i VM.

– Jeg tenker det generelt er en gode idé at man ser de beste vinne, og jeg tenker det ikke er noe negativ med det, sier Carlsen.

NRKs sjakkekspert mener formatet favoriserer den beste, på godt og vondt.

Det blir en rettferdig vinner, og i dagens sjakk vil det alltid være Magnus. Da vil han kunne være mester de neste 10-20 årene, forteller Grønn.

Vant klart

Nordmannen tok en knusende seier i dagens første parti, mye takket være et tabbetrekk av russiske Nepomnjasjtsjij. Russeren gikk til angrep med sin bonde, men lot kongen bli veldig åpen. Det utnyttet nordmannen og presset Nepomnjasjtsjij som valgte å gi seg.

VM I Fischersjakk 2019

RIVAL: Jan Nepomnjasjtsjij er rangert som nummer fire i verden og har flere ganger slått Magnus Carlsen. Her avbildet fra VM i Fischersjakk i fjor.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Verre ble det i parti nummer to. Da havnet Carlsen under tidspress etter Nepomnjasjtsjij spilte offensivt. Men 29-åringen brukte tenkepausene godt og snudde partiet i sin favør. Det tok tid, men nordmannen dro i land en sliteseier og var da bare et parti unna å vinne hele finalen.

Carlsen var aldri truet i det som ble turneringens siste parti. Det ble remis og dermed vant nordmannen hele turneringen uten å tape en eneste kamp i sluttspillet.

– Jeg tror på ingen måte at noen er så dominerende at de kan forvente å vinne hver gang, det er litt tilfeldig. Spesielt i dag skulle Nepomnjasjtsjij nok ønske at han fikk det til bedre, sier Carlsen.

Det betyr ikke at han kommer til å hvile på laurbærene. Neste turnering for sjakkesset er «Grand Final» som starter førstkommende søndag.

– Jeg har ikke noe problem med å nullstille eller motivere meg. Jeg spiller bra, men jeg har fortsatt mye å gå på.

Sportsnyheter

Newcastle og Tottenham ble avbrutt – drama på tribunen

Premier League-kampen mellom Newcastle og Tottenham måtte stoppes etter en medisinsk nødssituasjon på tribunen. Kampen er nå i gang igjen.

Siste nytt

 • Glimt tilbake på tabelltopp

  En sen utligning så ut til å bli det siste målet i kampen mellom Bodø/Glimt og Sarpsborg, men en straffe sikret Glimt 2-1-seier og tabelltopp i Eliteserien.

  Botheim
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Vålerenga ydmyket Arna-Bjørnar

  Vålerenga knuste Arna-Bjørnar hele 8-0 (!) på bortebane søndag ettermiddag. Synne Jensen og Katie Stengel var Oslo-lagets store spillere med to mål hver. Det var - ikke overraskende - lagets største borteseier i Toppserien denne sesongen, skriver NTB.

  Med seieren har blåtrøyene los på LSK Kvinner på bronseplassen. Det skiller to poeng mellom de to.

  Toppserien fotball 2021: Vålerenga - Arna Bjørnar (2-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Lewandowski likt med Haaland

  Robert Lewandowski scoret de to første målene da Bayern München smadret Bayer Leverkusen 5-1 i søndagens toppkamp i Bundesliga. Med seieren overtok Bayern serieledelsen, ett poeng foran Erling Braut Haalands Borussia Dortmund.

  Med to mål deler nå Lewandowski toppscorertittelen med Haaland. Begge har ni mål på de åtte første serierundene. Haaland har imidlertid stått over to kamper med skade, og har derfor et vesentlig høyere snitt per kamp; 1,50 mot Lewandowskis 1,12.

  Thomas Müller scoret det tredje målet for Bayern Mücnchen, før Serge Gnabry puttet to ganger. Patrik Schick scoret trøstemålet for Leverkusen.

  Robert Lewandowski
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal