Hopp til innhold

Carlsen krever betenkningstid etter trusler om walkover

Det er fortsatt full konflikt om VM-kampen mellom Carlsen og Anand, bare 11 uker før start. Nå har nordmannen reist til USA - uten å signere noen kontrakt.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen kan bli tvunget til å reise til Sotsji allerede i november for å forsvare VM-tittelen sin.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Espen Agdestein

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, stod bakerst i salen og fulgte nøye med da det ble klart at Kirsan Iljumzjinov vant FIDE-valget. Nå sitter han med konsekvensene.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Nå har Magnus reist til USA og skal spille en kjempesterk turnering i St. Louis. For ham er det helt avgjørende å fokusere på den turneringen, så får eventuelle VM-spørsmål komme etterpå, sier Espen Agdestein til NRK.no.

Magnus Carlsens manager har de siste dagene presset Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hardt for å utsette revansjeoppgjøret mot Vishy Anand til etter nyttår.

FIDE har planlagt at VM-kampen skal spilles i Sotsji i november, men det vil ikke Team Carlsen gå med på, blant annet på grunn av den politiske situasjonen i Russland.

I ytterste konsekvens kan det bety at VM-kampen går uten Magnus Carlsen. Forbundet har ifølge russiske Itar-Tass truet med at Carlsen kan miste VM-tittelen på walkover om han ikke møter opp.

Lang prosess

Manager Agdestein har i to omganger sendt brev til forbundet for å kreve at kampen blir flyttet, men Kirsan Iljumzjinov og resten av sjakktoppene nekter å rikke seg.

Agdestein gir beskjed til FIDE på mandag om at Carlsen ønsker å utsette avgjørelsen om å signere kontrakten eller ikke til etter turneringen i St. Louis.

– Vi synes det er dumt å forsere en slik avgjørelse, fordi det har vært såpass mange usikkerheter rundt Sotsji og matchen, sier Espen Agdestein.

Turneringen er ferdig 7. september. Det er nøyaktig to måneder før VM-kampen skal spilles i Sotsji. Først etter det vil altså Carlsen ta stilling til om han er villig til å gå med på vilkårene for kampen.

Klokken tikker

Tiden begynner å bli knapp. Under forrige VM-kamp lå alt til rette, og Carlsen reiste på en ukeslang tur til India for å sjekke ut byen og hotellet. Turen førte til flere justeringer i nordmannens reiseopplegg.

Nå vil det bli langt dårligere tid til forberedelser.

Eventuelle TV-selskaper som skal sende kampen vil også få kort tid å jobbe på.

– Det er uheldig. Spillekontrakten kom veldig sent, alt er veldig «tight». Det er én av grunnene til at vi har bedt om at matchen utsettes, så man får tid til å avvikle dette på en fornuftig måte, sier Agdestein

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen fikk oppleve Sotsji på nært hold under vinter-OL, hvor han var med som tilskuer. Her ser han på skiskyting.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Misliker den politiske situasjonen

Det er flere grunner til at Team Carlsen ikke vil spille i Sotsji i november, blant annet den politiske situasjonen i Russland.

Carlsens manager mener det vil være lite gunstig å spille VM-kamp i Putins bakgård mens landet er i en internasjonal konflikt, ikke minst med tanke på at Carlsen prøver å bygge et merkenavn i USA.

Siste nytt

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Stavkongen Duplantis dropper Bislett Games

    Stavhopp for menn er Diamond League-øvelse under årets Bislett Games, men øvelsens store stjerne uteblir fra det tradisjonsrike stevnet i hovedstaden.

    Armand Duplantis har satt verdensrekord flere ganger de siste sesongene, og svenskamerikaneren har også vært fast gjest på Bislett. Slik blir det imidlertid ikke i år.

    Det opplyser Duplantis selv og agenten Stina Funke til nyhetsbyrået TT.

    Årets Bislett Games går av stabelen allerede 30. mai. Agent Funke sier at det påfølgende Diamond League-stevnet i Stockholm er viktigere for Duplantis.

    – Han har valgt å stå over Oslo fordi det stevnet kommer for nær konkurransen i Stockholm. Han vil ha noen flere hviledager, sier hun.

    Lørdag er Duplantis med når Diamond League-sesongen starter i kinesiske Xiamen, et stevne som sendes på NRK1 fra kl. 13:00.

    Han konkurrerer to ganger i Kina før turen går til tsjekkiske Ostrava 28. mai og Diamond League i Stockholm 2. juni. (NTB)

    Armand Duplantis på Bislett Games 2023
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal