NRK Meny
Normal

– Sindre er nesten kenyaner

MOSKVA (NRK.no): Etter 20 treningsopphold i Kenya mener Sindre Buraas det er fullt mulig å slå kongene av langdistanse.

Sindre Buraas i Kenya

Sindre Buraas henger godt med flere av de beste lokale løperne på harde økter i Kenya.

Foto: Privat

– Det er fordeler og svakheter med deres system også, og hvis vi klarer å utnytte svakhetene deres og være like gode som dem i arbeidet, er det fullt mulig å hamle opp med dem, sier Sindre Buraas til NRK.no.

Tirsdag løper 24-åringen 5000-meter i VM for Norge. Og han er godt forberedt.

Buraas har reist fram og tilbake til Kenya 20 ganger de siste fem årene.

– Jeg har jo litt mer innsikt i hva de gjør, så jeg har litt mer kontroll. Det er lettere å kopiere og gjøre noe av det samme, sier han.

– Sindre er nesten kenyaner, sier trener Frank Evertsen til NRK.no.

Han sikter til både reisevirksomheten, treningsoppegget og det faktum at Buraas er like lang og slank som en del av de beste afrikanske løperne.

Hevder seg på trening

Selv om OL i fjor var en nedtur for Kenya, har de over tid dominert langdistanse så voldsomt at det kan virke umulig å slå dem. Men Buraas har hevdet seg godt på harde treningsturer i Kenya og satser nå mot en finaleplass i VM.

For det er fullt mulig å slå afrikanerne, mener nordmannen.

– Jeg mister litt respekten for dem, sier Buraas og utdyper:

– De har en utrolig disiplin. Men det er en del ting vi er bedre på i Norge også, blant annet kosthold, skadeforebygging og behandling av skader. Hvis man har et godt apparat rundt seg i Norge, er det mye mer velfungerende enn det de har der nede, sier Buraas.

Sindre Buraas

Sindre Buraas er imponert over treningsviljen og disiplinen til kenyanerne. Ikke minst mener han det er imponerende hvor mange som satser hardt.

Foto: Privat

– Det mystiske er motivasjonen

Da Ingrid Kristiansen chattet med NRK.nos lesere på søndag, skrev hun at europeiske løpere mangler disiplinen til å slå kenyanerne.

Nettopp disiplinen er den viktigste lærdommen Buraas har gjort på sine 340 dager i høyden med verdens beste løpere.

– Det mystiske er nok motivasjonen og hvordan de greier å hente den. De har litt andre leveforhold enn oss, og en seier i et stort løp kan bety veldig mye mer enn det gjør for oss. Når man setter seg inn i sånne type situasjoner og tankeganger, så skjønner man at de står på, sier Buraas.

– Jeg har vært en av dem som sier at det ikke er noen voldsom forskjell på dem og oss rent fysiologisk. Det er gjort forskning som viser at det er små nyanser, men jeg tror det handler mer om disiplin, trening og arbeid, og ikke minst antallet som satser, sier 24-åringen.

Han har vært 20 ganger i Kenya for å trene med verdens beste langdistanseløpere. Reporter: Jann Post

Se reportasjen om Sindre Buraas' Kenya-pendling fra i sommer.

Treneren: – Vesentlig å være slank

Treneren forteller at det er en fordel å ha en typisk kenyansk kroppsfasong for å løpe godt på lange distanser.

– For å springe fort er det helt vesentlig å være langlemmet og slank. Det er jo Sindre også, sier Frank Evertsen.

– Hvorfor trener Sindre Buraas så mye i Kenya?

– Det er tjue grader pluss året rundt. Også er det løpermiljø der. Det lukter løping. Når du får sprunget med så gode folk, blir du dyktig selv også, sier Evertsen.

Tror du han har mistet litt respekten for dem?

– Jeg tror egentlig ikke han har vært redd dem noen gang. Det er ikke noen grunn til det. De har to føtter de også, det er bare å flytte dem fort nok. Det handler ikke om hudfarge, det handler om gjennomføringsevne. Og har du tilstrekkelig talent, så blir du dyktig, sier treneren.

– Når kommer en hvit mann til å ta gull på 10.000-meter?

– Det kan skje når som helst, sier Evertsen.

Siste nytt

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Magnus Carlsen slo Topalov

  Magnus Carlsen beseiret Veselin Topalov for første gang på seks år og avløste bulgareren som leder av storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, melder NTB. Det var den norske verdensmesterens annen seier i turneringen. De fem øvrige partiene har endt med remis, og totalt er Carlsen nå ubeseiret i sine 30 siste partier.

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag