NRK Meny
Normal

Brinks råd til Northug: - Han må ikke falle sammen nå

Jörgen Brink vet bedre enn de aller fleste hvordan det er å gå på en real smell i skisporet. I dag føler han med Petter Northug etter nordmannens tunge dag i sporet.

Video e6981c37-92c5-415a-a5bf-e84160361eb7.jpg

Jörgen Brink (t.h.) gikk på en av de mest berømte smellene i moderne skihistorie på sisteetappen av herrestafetten i 2003. Torsdag var det Petter Northugs tur til å få det tøft.

For Cologna er dette en klar fordel, men Petter må ikke falle sammen nå. Jeg tror egentlig Petter kan alt det der, for alle skiløpere har opplevd noe lignende, sier Jörgen Brink til NRK.

Petter Northug fikk store problemer under torsdagens jaktstart i Tour de Ski. I løpet av noen få kilometre tidlig i løpet tapte han halvannet minutt til Dario Cologna, og innrømmer at han nå er sjanseløs i kampen om Tour de Ski-seieren sammenlagt.

Northug klarte å henge seg på da han ble innhentet av en gruppe konkurrenter, og vant spurten om andreplassen. Til slutt var han ett minutt og seksten sekunder bak Cologna.

Video: Northug slipper Cologna (artikkelen fortsetter under)

Video Northug slipper på Cologna

Northug slipper på Cologna

Ber Northug se fremover

Brink vet bedre enn de fleste hvordan det er å gå på en real smell i skisporet.

Hans sprekk på stafetten under VM i Val di Fiemme i 2003 sørget for at uttrykket «å gå på en Brink» ble vanlig her til lands, som en betegnelse på å gå på en total kollaps.

Brink gikk ut på siste etappe med en klar ledelse, men stivnet helt og ble forbigått av både Thomas Alsgaard og Axel Teichmann.

Han mener det viktigste for Northug nå, er å sørge for at smellen ikke lar Cologna få et mentalt overtak.

– Det viktige for Petter er å se fremover, huske på det man har prestert før og vite at alle kan ha en dårlig dag på jobben, sier Brink, som selv har kommet tilbake som en av verdens beste langløpere etter smellen for ni år siden.

Svensken sier han husker godt følelsen av å se konkurrentene forsvinne foran seg.

– Jeg klarte nok ikke tenke så mye akkurat der og da. Men man får panikk og kjenner at man ikke har kontroll, og det kan godt tenkes Petter følte mye av det samme, sier han.

Video: Her spurter Northug inn til andreplass (artikkelen fortsetter under)

Video Northug i mål på andreplass

Northug i mål på andreplass

Tror høyden var avgjørende

Kristen Skjeldal

Kristen Skjeldal er imponert over måten Petter Northug kom seg på etter å ha fått det tøft tidlig i rennet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den doble OL-mesteren Kristen Skjeldal har gått mange tøffe løp i sin langrennskarriere. Selv om Northug gikk på en solid smell torsdag, synes Skjeldal nordmannen taklet situasjonen bra da smellen først kom.

– Jeg synes Northug kom bra fra det i forhold til hans tøffe åpning. Han klinte til fra start og følte vel at han måtte slippe seg ned for å spare krefter. Min erfaring er at høyden også kan spille inn her, sier Skjeldal til NRK.

Målbyen Toblach ligger på 1250 meters høyde, og deler av jaktstarten gikk på opp mot 1500 meters høyde. Det kan lett spille inn, tror den tidligere løperen.

– Man kan fort møte veggen hvis kroppen er sliten. Så etter den tøffe starten han fikk tror jeg han skal være fornøyd med andreplass i dag, sier Skjeldal.

Selv om Northug tapte stort i kilometerne etter at han slapp ryggen til Cologna, tok han faktisk innpå noen sekunder på sveitseren de siste kilometerne.

– Jeg tror ikke Touren er avgjort etter dette løpet. Det er fortsatt mange bonussekunder å kjempe om, og man har også sett at skiene kan spille en avgjørende rolle. Alle kan ha en dårlig dag, så her kan fortsatt mye skje. Men Northug må nok kjempe hardt for å klare å beholde andreplassen i Touren, sier han.

Artikkelen fortsetter under

Northug

Northugs gruppe holdt et stort tempo på slutten. Her ligger Devon Kershaw (Canada), Petter Northug, Marcus Hellner (Sverige), Maurice Manificat (Frankrike) og Alexander Legkov (Russland) utslitt i målområdet etter målgang.

Foto: Gunnar Bøthu / NRK

Imponert over Cologna

Vegard Ulvang

Tidligere storløper Vegard Ulvang lot seg imponere av Dario Cologna på jaktstarten.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Petter Northug fikk bare noen få mintter i ryggen på Cologna før han måtte slippe. Tidligere storløper Vegard Ulvang mener Cologna brukte et «velkjent grep» da han økte tempoet raskt etter Northugs tøffe åpning.

Sånn jeg tolket det åpnet han hardt. Da Northug tok innpå kom rykket fra Cologna. Det å gå og vente til han (Northug, journ.anm.) kommer der er jo et velkjent grep, sier Ulvang.

Den tidligere storløperen, som etter karrieren har tatt jobb sentralt i FIS-systemet, var svært imponert over Colognas innsats på etappen.

– Dette er flott for skisporten og en god utvikling sett med internasjonale øyne, for det var noe ikke mange hadde spådd, sier han om Colognas innsats.

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang