NRK Meny
Normal

Bråthen ut mot dommerne: – Forstår ikke hvordan de setter karakterer

Oberstdorf (NRK:no): Sportssjef Clas Brede Bråthen raser mot det han kaller «uforståelig» dømming under det første Hoppuke-rennet.

WC HOPP LILLEHAMMER

Sportssjef Clas Brede Bråthen var mildt sagt lite imponert over hoppdommerne i Oberstdorf.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

SKI-JUMP-FOURHILLS -

Simon Ammann kunne juble for seier i første renn.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Jeg forstår det ikke. Helt ærlig. Jeg forstår ikke hvordan de setter stilkarakterer. Jeg trodde dette handlet om estetikk, og det kan det umulig gjøre, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

– Eller så er min vurdering av estetikk svært mangelfull i forhold til den kompetansen som trengs for å være stildommer.

Sportssjefen kommer med uttalelsene i etterkant av Anders Bardals sterke andreplass i åpningsrennet i den tysk-østerrikske Hoppuka.

Flere mener imidlertid at trønderen trolig hadde stått igjen som vinner om ikke sveitsiske Simon Ammann hadde fått altfor gode stilkarakterer etter sitt første hopp.

Fikk 19 for «jukse-nedslag»

Ammann måtte ty til et «jukse-nedslag» etter hoppet på 139 meter som la grunnlaget for seieren.

Den russiske dommeren Juri Kalinin klinket likevel til med karakter 19.

Dette fikk Arne Scheie til å rase på direkten. NRK-profilen mente det er underlig at Kalinin – som er over 60 år – får lov til å være hoppdommer.

Russeren er egentlig for gammel for jobben, men Kalinin har fått dispensasjon til å dømme Hoppuka og Sotsji-OL på hjemmebane. Det var VG Nett som omtalte saken først.

Clas Brede Bråthen har i likhet med Scheie flere ganger klaget på dommerne under årets verdenscup.

– Jeg har sagt fra tidligere om at jeg synes stildømming i skihopping er noe av det fineste vi har, og at jeg skulle ønske dommerne tok bedre vare på det enn det de gjør nå.

– Skal du ta en prat med Walter Hofer (renndirektøren i FIS)?

– Nei, jeg bruker ikke noe tid på det. Det er først og fremst dommerne som må finne ut av dette. Vi har mer enn nok med hoppingen, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Bardal endte på andreplass etter sveitiske Simon Ammann. Kommentatorer: Arne Scheie og Espen Bredesen

Anders Bardal kom på andreplass bak Simon Ammann.

Dommeren ser ikke problemet

VG pratet med dommer Juri Kalinin noen timer etter rennet søndag kveld, og han ser ikke problemet.

– Jeg har akkurat rundet 60 og fått dispensasjon ut sesongen, sier han til avisen, og utdyper valgene han gjorde under Ammann-hoppet.

– Ammann får 19 av meg fordi det er bare litt å trekke for landingen i første omgang. Bardal gir jeg 18,5 fordi det er 0,5 å trekke i svevet, 0,5 i landingen og 0,5 for utkjøringen i tilsvarende hopp.

Walter Hofer, renndirektør i FIS, har ikke svart på NRK.nos henvendelser.

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis