NRK Meny
Normal

Bråthen ut mot dommerne: – Forstår ikke hvordan de setter karakterer

Oberstdorf (NRK:no): Sportssjef Clas Brede Bråthen raser mot det han kaller «uforståelig» dømming under det første Hoppuke-rennet.

WC HOPP LILLEHAMMER

Sportssjef Clas Brede Bråthen var mildt sagt lite imponert over hoppdommerne i Oberstdorf.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

SKI-JUMP-FOURHILLS -

Simon Ammann kunne juble for seier i første renn.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Jeg forstår det ikke. Helt ærlig. Jeg forstår ikke hvordan de setter stilkarakterer. Jeg trodde dette handlet om estetikk, og det kan det umulig gjøre, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

– Eller så er min vurdering av estetikk svært mangelfull i forhold til den kompetansen som trengs for å være stildommer.

Sportssjefen kommer med uttalelsene i etterkant av Anders Bardals sterke andreplass i åpningsrennet i den tysk-østerrikske Hoppuka.

Flere mener imidlertid at trønderen trolig hadde stått igjen som vinner om ikke sveitsiske Simon Ammann hadde fått altfor gode stilkarakterer etter sitt første hopp.

Fikk 19 for «jukse-nedslag»

Ammann måtte ty til et «jukse-nedslag» etter hoppet på 139 meter som la grunnlaget for seieren.

Den russiske dommeren Juri Kalinin klinket likevel til med karakter 19.

Dette fikk Arne Scheie til å rase på direkten. NRK-profilen mente det er underlig at Kalinin – som er over 60 år – får lov til å være hoppdommer.

Russeren er egentlig for gammel for jobben, men Kalinin har fått dispensasjon til å dømme Hoppuka og Sotsji-OL på hjemmebane. Det var VG Nett som omtalte saken først.

Clas Brede Bråthen har i likhet med Scheie flere ganger klaget på dommerne under årets verdenscup.

– Jeg har sagt fra tidligere om at jeg synes stildømming i skihopping er noe av det fineste vi har, og at jeg skulle ønske dommerne tok bedre vare på det enn det de gjør nå.

– Skal du ta en prat med Walter Hofer (renndirektøren i FIS)?

– Nei, jeg bruker ikke noe tid på det. Det er først og fremst dommerne som må finne ut av dette. Vi har mer enn nok med hoppingen, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Bardal endte på andreplass etter sveitiske Simon Ammann. Kommentatorer: Arne Scheie og Espen Bredesen

Anders Bardal kom på andreplass bak Simon Ammann.

Dommeren ser ikke problemet

VG pratet med dommer Juri Kalinin noen timer etter rennet søndag kveld, og han ser ikke problemet.

– Jeg har akkurat rundet 60 og fått dispensasjon ut sesongen, sier han til avisen, og utdyper valgene han gjorde under Ammann-hoppet.

– Ammann får 19 av meg fordi det er bare litt å trekke for landingen i første omgang. Bardal gir jeg 18,5 fordi det er 0,5 å trekke i svevet, 0,5 i landingen og 0,5 for utkjøringen i tilsvarende hopp.

Walter Hofer, renndirektør i FIS, har ikke svart på NRK.nos henvendelser.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang