Bråthen ut mot dommerne: – Forstår ikke hvordan de setter karakterer

Oberstdorf (NRK:no): Sportssjef Clas Brede Bråthen raser mot det han kaller «uforståelig» dømming under det første Hoppuke-rennet.

WC HOPP LILLEHAMMER

Sportssjef Clas Brede Bråthen var mildt sagt lite imponert over hoppdommerne i Oberstdorf.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

SKI-JUMP-FOURHILLS -

Simon Ammann kunne juble for seier i første renn.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Jeg forstår det ikke. Helt ærlig. Jeg forstår ikke hvordan de setter stilkarakterer. Jeg trodde dette handlet om estetikk, og det kan det umulig gjøre, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

– Eller så er min vurdering av estetikk svært mangelfull i forhold til den kompetansen som trengs for å være stildommer.

Sportssjefen kommer med uttalelsene i etterkant av Anders Bardals sterke andreplass i åpningsrennet i den tysk-østerrikske Hoppuka.

Flere mener imidlertid at trønderen trolig hadde stått igjen som vinner om ikke sveitsiske Simon Ammann hadde fått altfor gode stilkarakterer etter sitt første hopp.

Fikk 19 for «jukse-nedslag»

Ammann måtte ty til et «jukse-nedslag» etter hoppet på 139 meter som la grunnlaget for seieren.

Den russiske dommeren Juri Kalinin klinket likevel til med karakter 19.

Dette fikk Arne Scheie til å rase på direkten. NRK-profilen mente det er underlig at Kalinin – som er over 60 år – får lov til å være hoppdommer.

Russeren er egentlig for gammel for jobben, men Kalinin har fått dispensasjon til å dømme Hoppuka og Sotsji-OL på hjemmebane. Det var VG Nett som omtalte saken først.

Clas Brede Bråthen har i likhet med Scheie flere ganger klaget på dommerne under årets verdenscup.

– Jeg har sagt fra tidligere om at jeg synes stildømming i skihopping er noe av det fineste vi har, og at jeg skulle ønske dommerne tok bedre vare på det enn det de gjør nå.

– Skal du ta en prat med Walter Hofer (renndirektøren i FIS)?

– Nei, jeg bruker ikke noe tid på det. Det er først og fremst dommerne som må finne ut av dette. Vi har mer enn nok med hoppingen, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Bardal endte på andreplass etter sveitiske Simon Ammann. Kommentatorer: Arne Scheie og Espen Bredesen

Anders Bardal kom på andreplass bak Simon Ammann.

Dommeren ser ikke problemet

VG pratet med dommer Juri Kalinin noen timer etter rennet søndag kveld, og han ser ikke problemet.

– Jeg har akkurat rundet 60 og fått dispensasjon ut sesongen, sier han til avisen, og utdyper valgene han gjorde under Ammann-hoppet.

– Ammann får 19 av meg fordi det er bare litt å trekke for landingen i første omgang. Bardal gir jeg 18,5 fordi det er 0,5 å trekke i svevet, 0,5 i landingen og 0,5 for utkjøringen i tilsvarende hopp.

Walter Hofer, renndirektør i FIS, har ikke svart på NRK.nos henvendelser.

Siste nytt

 • Debutant herjet for danskene

  Tittelforsvarer Danmark hevet seg etter en litt rufsete start og hadde ingen problemer med å utklasse Bahrain 34-20 i sin åpningskamp i håndball-VM.

  Det skjedde samme dag som spilleren Emil Jakobsen fikk positivt svar på en koronaprøve. Resten av Danmark-troppen testet så negativt og kunne spille kampen mot Bahrain.

  Den 21 år gamle VM-debutanten Mathias Gidsel skinte for tittelholderen. Høyrebacken leverte fem scoringer de første 17 minuttene og sørget for at danskene var foran tross en litt slurvete åpning.

  EM i Håndball Menn Danmark - Bahrain
  Foto: Jonas Ekströmer/tt Nyhetsbyrån / NTB
 • VM-favoritter i trøbbel

  Kroatia og Spania ble sammen med Norge og Danmark nevnt som de største favorittene til å ta VM-gullet i håndball før mesterskapet.

  I går røk Norge på en smell i åpningskampen mot Frankrike, og fredag var det de to andre favorittenes tur til å trøble i sin første kamp.

  Regjerende EM-vinner Spania klarte bare 29–29 mot Brasil i gruppe B. En gruppe hvor en potensiell kvartfinalemotstander for Norge ligger.

  I gruppe C overrasket også Japan med å klare uavgjort mot Kroatia. Også her ble resultatet til slutt 29–29.

  2021 IHF Handball World Championship - Preliminary Round Group B - Spain v Brazil
  Foto: Khaled Elfiqi / Reuters
 • Pochettino koronasmittet

  Paris Saint-Germain-trener Mauricio Pochettino har testet positivt for koronaviruset. Det bekrefter PSG på Twitter.

  Hans assistenter vil lede laget når PSG møter Angers på lørdag.

  Dette skjer bare et par uker etter at Pochettino har fått jobben som Paris-klubbens hovedtrener. Han vant sitt første trofé som trener for bare to dager siden, da PSG slo Marseille i fransk supercup.

  Pochettino.
  Foto: Alain Jocard / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal