Hopp til innhold

Bråthen ut mot dommerne: – Forstår ikke hvordan de setter karakterer

Oberstdorf (NRK:no): Sportssjef Clas Brede Bråthen raser mot det han kaller «uforståelig» dømming under det første Hoppuke-rennet.

WC HOPP LILLEHAMMER

Sportssjef Clas Brede Bråthen var mildt sagt lite imponert over hoppdommerne i Oberstdorf.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

SKI-JUMP-FOURHILLS -

Simon Ammann kunne juble for seier i første renn.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Jeg forstår det ikke. Helt ærlig. Jeg forstår ikke hvordan de setter stilkarakterer. Jeg trodde dette handlet om estetikk, og det kan det umulig gjøre, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

– Eller så er min vurdering av estetikk svært mangelfull i forhold til den kompetansen som trengs for å være stildommer.

Sportssjefen kommer med uttalelsene i etterkant av Anders Bardals sterke andreplass i åpningsrennet i den tysk-østerrikske Hoppuka.

Flere mener imidlertid at trønderen trolig hadde stått igjen som vinner om ikke sveitsiske Simon Ammann hadde fått altfor gode stilkarakterer etter sitt første hopp.

Fikk 19 for «jukse-nedslag»

Ammann måtte ty til et «jukse-nedslag» etter hoppet på 139 meter som la grunnlaget for seieren.

Den russiske dommeren Juri Kalinin klinket likevel til med karakter 19.

Dette fikk Arne Scheie til å rase på direkten. NRK-profilen mente det er underlig at Kalinin – som er over 60 år – får lov til å være hoppdommer.

Russeren er egentlig for gammel for jobben, men Kalinin har fått dispensasjon til å dømme Hoppuka og Sotsji-OL på hjemmebane. Det var VG Nett som omtalte saken først.

Clas Brede Bråthen har i likhet med Scheie flere ganger klaget på dommerne under årets verdenscup.

– Jeg har sagt fra tidligere om at jeg synes stildømming i skihopping er noe av det fineste vi har, og at jeg skulle ønske dommerne tok bedre vare på det enn det de gjør nå.

– Skal du ta en prat med Walter Hofer (renndirektøren i FIS)?

– Nei, jeg bruker ikke noe tid på det. Det er først og fremst dommerne som må finne ut av dette. Vi har mer enn nok med hoppingen, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Bardal endte på andreplass etter sveitiske Simon Ammann. Kommentatorer: Arne Scheie og Espen Bredesen

Anders Bardal kom på andreplass bak Simon Ammann.

Dommeren ser ikke problemet

VG pratet med dommer Juri Kalinin noen timer etter rennet søndag kveld, og han ser ikke problemet.

– Jeg har akkurat rundet 60 og fått dispensasjon ut sesongen, sier han til avisen, og utdyper valgene han gjorde under Ammann-hoppet.

– Ammann får 19 av meg fordi det er bare litt å trekke for landingen i første omgang. Bardal gir jeg 18,5 fordi det er 0,5 å trekke i svevet, 0,5 i landingen og 0,5 for utkjøringen i tilsvarende hopp.

Walter Hofer, renndirektør i FIS, har ikke svart på NRK.nos henvendelser.

Siste nytt

 • Molde-tap i Europaligaen

  Molde møtte Qarabag under spesielle omstendigheter. Det aserbajdsjanske laget hører egentlig hjemme i Nagorno-Karabakh, hvor det på nytt brøt ut krig denne uka.

  Da gikk Aserbajdsjan til angrep, med mål om å integrere terreroritet i deres landområder. Store deler av befolkningen i området er armenere.

  Les mer om konflikten her.

  Qarabag har lenge spilt hjemmekampene sine i hovedstaden Baku, 350 kilometer fra krigssonen. Og det var her de møtte Molde til dyst i Europaligaen.

  Det norske laget fikk tidlig store problemer, og etter 55 minutter klarte de ikke lenger stå imot. Da sendte Leandro Andrade vertene i føringen med en volley i det lengste hjørnet.

  Romsdalsklubben hadde noen brukbare sjanser på tampen av andre omgang, men måtte se seg slått i gruppespillets første kamp. Häcken og Leverkusen er også i deres gruppe.

  ecUPVIzcaMg
  Foto: AP
 • Kolstad-tap i mesterligaen

  Kolstad hevet seg etter en svak periode før pause og ga polske Kielce kamp i 30-32-nederlaget hjemme i Champions League.

  Tapet kom i trønderlagets første CL-oppgjør foran eget publikum i Trondheim Spektrum. Det skjedde mot sist sesongs tapende mesterligafinalist.

  VnoGGbxVzeA
  Foto: NTB
 • – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert

  Alexia Putellas demper ikke den skarpe tonen foran fredagens kamp mot Sverige. Hun mener syndene i Spanias fotballforbund går langt tilbake i tid.

  Den dobbelte Ballon d'Or-vinneren holdt ikke igjen da hun møtte pressen dagen før nasjonsligapremieren i Göteborg.

  – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert i flere tiår, sa Putellas.

  Barcelonas midtbanespiller var i sommer med på å vinne VM-gull med Spania. Siden har det vært kaos rundt laget og det spanske fotballforbundet.

  Bråket ble utløst da daværende fotballpresident Luis Rubiales kysset Jennifer Hermoso på munnen under VMs medaljeseremoni. Etter skandalen varslet nesten hele vinnerlaget at de ville boikotte Spanias neste landskamper om det ikke ble gjort en skikkelig ryddejobb i forbundet.

  Etter langvarige møter valgte 21 av de 23 uttatte i troppen å ta del i samlingen til nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits. Fotballforbundet i Spania har lovet større endringer, og onsdag fikk generalsekretæren sparken. (NTB)

  GjIB8L7fP_Q
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste