Brandsdal etter sprintseieren: – Det er galskap, jeg ante ikke om jeg hadde vunnet

KUUSAMO (NRK.no): Da Petter Northug røk ut i semifinalen i verdenscupsprinten i finske Kuusamo tok Eirik Brandsdal tak. Nordmannen vant med en skotupp.

Eirik Brandsdal vant den utrolig spennende sprintfinalen i Kuusamo.

Eirik Brandsdal kunne slippe jubelen løs etter å ha vunnet verdenscupsprinten i Kuusamo med minst mulig margin.

Brandsdal tok seg enkelt gjennom både kvart- og semifinale, men i finalen så det ut til at nordmannen var for langt bak da oppløpet kom.

Anton Gafarov og Teodor Peterson kom først inn på oppløpet, men med voldsomme stavtak kom Brandsdal seg opp på siden. Nordmannen slang frem skoen, og kunne jublende konstatere at sesongens første verdenscupseier var i boks – på samme sted som han i fjor tok tredjeplassen.

– Det var galskap, jeg hadde ingen anelse da jeg kastet skoen over mållinjen. Jeg trodde det var for langt, men plutselig så jeg at det var en sjanse. Det er utrolig kult, sa Brandsdal selv etter seieren.

Northug: – Kroppen kjennes forferdelig

Petter Northug tok seg enkelt videre fra kvartfinalen med sin andreplass, men i semifinalen sa det stopp. Anton Gafarov tok seieren i semifinaleheatet bare to tideler foran dagens Eirik Brandsdal.

Northug på femteplass måtte også se seg slått av svenskene Teodor Peterson og Calle Halfvarsson.

– Det så nesten ut som at skiene dine var glattere oppover enn nedover i dag?

– Nei, jeg hadde ræva teknikk. Jeg fikk den gjennomkjøringen jeg ønsket, og fikk tre fine drag her ute. Det var greit å se ryggen til Halfvarsson på oppløpet, vi kjempet uansett om jumboplassene, sa Northug til NRK etter sprinten.

– Det føltes egentlig som det stoppet allerede i prologen, det var ingen god følelse – men det blir bedre etterhvert. Nå kjennes kroppen forferdelig.

I det andre semifinaleheatet viste Ola Vigen Hattestad styrke da han holdt unna for både Nikita Kriukov og Alexey Poltoranin på oppløpet. Sistnevnte gikk videre til finalen på tid, sammen med Teodor Peterson fra det første heatet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Golberg falt

Pål Golberg

Pål Golberg falt alene i front under herrenes kvartfinale, og kunne fort revet med seg feltet. Petter Northug og resten av de norske klarte å styre unna.

Foto: Skjermdump / NRK

Med fire nordmenn i herrenes andre kvartfinaleheat virket det mer enn sannsynlig at minst én av de norske ville gå videre, men Pål Golberg gjorde heatet mer spennende enn nødvendig.

Halvveis ut i løypa falt nordmannen, selv om han gikk helt alene i tet. Eirik Brandsdal var imidlertid aldri truet på oppløpet, og gikk enkelt videre sammen med Petter Northug.

Eldar Rønning tok tredjeplass i heatet, men tiden var ikke god nok til å gå videre til semifinalen.

Tredje heat gikk uten nordmenn, men russiske Sergey Ustiugov imponerte med en enkel seier foran svenske Teodor Peterson. I fjerde heat måtte lillebror Tomas Northug se seg slått av samtlige motstandere, mens Nikolay Chebotko og Nikita Kriukov gikk videre.

I siste kvartfinaleheat gikk Ola Vigen Hattestad enkelt inn til seier, foran finske Anssi Pentsinen. Tiden i det siste heatet var så god at både Gianluca Cologna og Alexey Poltoranin gikk videre med sine tredje- og fjerdeplasser.

Pettersen ut i kvartfinalen

Øystein «Pølsa» Pettersen gjorde en god prolog, men i bakken før oppløpet falt nordmannen igjennom i finske Kuusamo. Pettersen endte sist i herrenes første heat, drøyt fem sekunder bak svenske Calle Halfvarsson, som vant foran russiske Anton Gafarov.

– Dårlig kvart. Enkelt og greit, skrev nordmannen selv på sin Twitter-konto etter målgang.

Siste nytt

 • Drafta av Arizona Coyotes

  Sarpingen Emil Martinsen Lilleberg er vald av Arizona Coyotes i fjerde runde av NHL-draften.

  Coyotes stadfestar valet av den norske 20-åringen på sin Twitter-konto.

  Lilleberg blei vald som nummer 107 totalt i NHLs talentutvelging.

  Det er sjeldan at ein norsk spelar blir vald så tidleg. Sist ein nordmann blei vald i runde fire var då Steffen Søberg blei drafta av Washington Capitals i 2011.

  Lilleberg var i den norske VM-troppen i vår. Komande sesong skal han spele for den svenske klubben Oskarshamn.

  Laster Twitter-innhold
 • Nådde ikke opp i spurten

  Alexander Kristoff og Rasmus Tiller ble nummer sju og åtte da avslutningsetappen av sykkelrittet Tour de Wallonie endte i massespurt lørdag.

  Den nederlandske spurtstjernen Fabio Jakobsen var best av alle på de siste meterne.

  Alexander Kristoff og Rasmus Tiller var med i spurten, men klarte aldri å komme seg helt fram i tet.

  Sammenlagt ble Tour de Wallonie vunnet av amerikaneren Quinn Simmons. Odd Christian Eiking plasserte seg best av de norske på 22.-plass.

  Alexander Kristoff
  Foto: Dirk Waem / AFP
 • Haugesund slått av 3. divisjonslag

  Haugesund er slått ut av cupen etter straffetap for 3. divisjonslaget Stord. Etter at laga hadde teke ni straffer kvar, vann Stord straffekonken med 7-6 over eliteserielaget.

  Haugesund leia kampen oppskriftsmessig 2-0 tidleg i 2. omgang, men greidde å rote det bort. Martin Pedersen utlikna for heimelaget fire minutt på overtid.

  Ekstraomgangane gav ingen mål, og Haugesund rauk ut då Mads Solberg Johannessen settet sin straffe over mål.

  Kristiansund måtte også slite, og låg under med to mål for Volda. Men dei greidde å snu det, og vann 4-2 etter ekstraomgangar.

  Volda leia 2-0 ved pause, og hadde både ein og to sjansar til å auke tidleg i andre omgang.

  Men etter KBKs redusering etter ein time, blei Volda meir og meir pressa. Utlikninga kom fire minutt før ordinær tid var ute.

  I ekstraomgangane var KBK klart best og avgjorde med to mål. Brynjulfur Willumsson scora tre av KBKs mål, deriblant begge i ekstraomgangane.

  Også Stabæk fekk tøff motstand. Først fem minutt på overtid av andre ordinære omgang sikra Kornelius Normann Hansen 1-0 over Follo.

  Stort lettare var det ikkje for Odd. Det måtte ein straffe i det 89. minutt til før Eik blei slått 1-0.

  Dei andre eliteserieklubbane som var i cup-aksjon laurdag, tok klar sigrar. Runderekorden stod Tromsø for, med 11-0 over Skånland.

  Brann knuste Bjarg med 5-0, og Lillestrøm slo FuVo 4-0

  Kristoffer Velde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal