Bråket i Tyrkia får ingen konsekvenser for OL-søknaden

De voldelige demonstrasjonene som herjer i Tyrkia, vil ikke ha noen betydning for Istanbuls søknad om å bli vertsby for sommer-OL i 2020, hevder søkerkomiteen.

Tyrkia-bråk

Istanbuls sjanser til å få OL i 2020, skal ikke bli påvirket av demonstrasjonene som har herjet storbyen de siste ukene.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkisk bråk

Bråket i Tyrkia har pågått i to uker.

Foto: OZAN KOSE / Afp

– Tilbakemeldingen Istanbul 2020 har fått fra IOK og den utvidede olympiske familien, fortsetter å være positiv og svært forståelsesfull, heter det i en uttalelse.

Demonstrasjonene i Tyrkia startet som en protest mot at det skal bygges i Gezi-parken i Istanbul, men har utviklet seg til harde sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Uroen i Tyrkia har pågått i to uker og har spredd seg til en rekke byer, inkludert hovedstaden Ankara, Izmir og Adana.

Fire personer, deriblant en politimann, har mistet livet og nær 5000 er såret.

Istanbuls søkerkomite for 2020-OL sier den har fått forsikringer av Den internasjonale olympiske komite om at bråket ikke påvirker mulighetene deres til å bli vertsby.

– Selv om de selvfølgelig, akkurat som oss, ønsker en rask og fredelig løsning, forstår de fleste vi har snakket med, at det er sju år til 2020.

Istanbul kjemper mot Tokyo og Madrid om å bli OL-arrangør. Den tyrkiske byen har søkt fire av de fem siste gangene uten å få tildelt lekene. IOK skal velge vertsby i september.

Spanjolenes søknad har også møtt motbør, grunnet den økonomiske uføret landet er i. De har imidlertid selv uttalt at krisen ikke stopper OL-planene.

Tyrkia skal arrangere U20-VM i fotball for menn fra 21. juni til 13. juli. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har sagt at mesterskapet skal spilles som planlagt.

Siste nytt

 • Maradonas likvake skapte opptøyer

  Tusenvis av mennesker møtte fram da den avdøde fotballegenden Diego Maradonas kiste torsdag ble kjørt gjennom gatene i Buenos Aires.

  Gjennom dagen hadde Maradona ligget på lit de parade i presidentpalasset i Argentinas hovedstad mens endeløse køer av mennesker som ville vise ham den siste ære sneglet seg i gatene utenfor.

  Maradona døde onsdag av hjertesvikt, 60 år gammel. Det utløste landesorg i Argentina.

  Ifølge flere medier brukte politiet tåregass da det etter hvert oppsto uroligheter i køen av sørgende som ventet på å komme inn til kisten.

  Kaos under likvaken
  Foto: Mario De Fina / AP
 • Stjernesund imponerte i storslalåm

  Thea Louise Stjernesund ble nummer seks i parallellstorslalåmrennet i Lech, mens seieren gikk til slovakiske Petra Vlhová.

  Stjernesund sikret seg 6.-plassen etter å ha tapt duellen mot svenske Sara Hector i kvartfinalen. Den norske jenta måtte nøye seg om å kjempe om en plassering fra fem til åtte.

  Verdenscup i alpint i Levi, Finland
  Foto: Jussi Nukari/lehtikuva / NTB
 • Magnus Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen er semifinaleklar i første turnering i Champions Chess Tour. Etter seier i første match nøyde han seg med fire remis mot Anish Giri torsdag.

  Dermed tok han seg som eneste spiller videre fra kvartfinalen uten å gå veien om omspill. Alle de tre andre kvartfinalene gikk til omspill etter at duellantene vant en match hver.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal