NRK Meny
Normal

Bråket i Tyrkia får ingen konsekvenser for OL-søknaden

De voldelige demonstrasjonene som herjer i Tyrkia, vil ikke ha noen betydning for Istanbuls søknad om å bli vertsby for sommer-OL i 2020, hevder søkerkomiteen.

Tyrkia-bråk

Istanbuls sjanser til å få OL i 2020, skal ikke bli påvirket av demonstrasjonene som har herjet storbyen de siste ukene.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkisk bråk

Bråket i Tyrkia har pågått i to uker.

Foto: OZAN KOSE / Afp

– Tilbakemeldingen Istanbul 2020 har fått fra IOK og den utvidede olympiske familien, fortsetter å være positiv og svært forståelsesfull, heter det i en uttalelse.

Demonstrasjonene i Tyrkia startet som en protest mot at det skal bygges i Gezi-parken i Istanbul, men har utviklet seg til harde sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Uroen i Tyrkia har pågått i to uker og har spredd seg til en rekke byer, inkludert hovedstaden Ankara, Izmir og Adana.

Fire personer, deriblant en politimann, har mistet livet og nær 5000 er såret.

Istanbuls søkerkomite for 2020-OL sier den har fått forsikringer av Den internasjonale olympiske komite om at bråket ikke påvirker mulighetene deres til å bli vertsby.

– Selv om de selvfølgelig, akkurat som oss, ønsker en rask og fredelig løsning, forstår de fleste vi har snakket med, at det er sju år til 2020.

Istanbul kjemper mot Tokyo og Madrid om å bli OL-arrangør. Den tyrkiske byen har søkt fire av de fem siste gangene uten å få tildelt lekene. IOK skal velge vertsby i september.

Spanjolenes søknad har også møtt motbør, grunnet den økonomiske uføret landet er i. De har imidlertid selv uttalt at krisen ikke stopper OL-planene.

Tyrkia skal arrangere U20-VM i fotball for menn fra 21. juni til 13. juli. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har sagt at mesterskapet skal spilles som planlagt.

Siste nytt

 • Mowinckel nummer seks på trening

  Ragnhild Mowinckel havnet på sjetteplass på kvinnenes siste utfortrening før onsdagens OL-uttfor. Molde-kjøreren var 35 hundredeler bak østerrikske Ramona Siebenhofer. Michelle Gisin og Nadia Fanchini tok seg inn til andre og tredje beste tid.

  ALPINE-SKIING-OLY-2018-PYEONGCHANG-TRAINING
  Foto: MARTIN BERNETTI / AFP
 • Fristil: OL-gull til Canada

  Canadiske Cassie Sharpe (25) gikk til topps og vant OL-gull i tirsdagens halfpipefinale i fristil i Pyeongchang. Franske Marie Martinod forsvarte sølvet sitt fra Sotsji-OL i 2014. Amerikanske Brita Sigourney tok bronsen.

  Cassie Sharpe
  Foto: ISSEI KATO / Reuters
 • Svendsen blir ankermann

  Emil Hegle Svendsen blir ankermann når Norge skal forsøke å forsvare OL-gullet i mixed-stafett i dag. Marte Olsbu er først ut, Tiril Eckhoff går den andre etappen før Johannes Thingnes Bø tar over. Til slutt skal altså Svendsen avslutte det hele.

  BIATHLON-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS
  Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang: Ishockey
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Ishockey mellomrunde
OL i Pyeongchang: Kombinert hopp
OL i Pyeongchang: Skiskyting mixed stafett og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia