Hopp til innhold

VM-drama på 100-meter - Bolt vant med én hundredel

BEIJING/OSLO (NRK): Dobbelt-doper Justin Gatlin var bare noen meter fra å slå Usain Bolt. Så mistet han det fullstendig - og tapte gullet med én hundredel.

Bolt vant igjen

SE FINALEN: Usain Bolt vinner sitt niende VM-gull.

Det ble et VM-drama av de sjeldne i Fugleredet. I sekundene etter målgang visste ikke de titusenvis av tilskuere om de skulle juble eller gråte.

Den eneste som skjønte hvem som hadde vunnet, var Usain St. Leo Bolt fra Jamaica.

Han strakk armene i været, og sakte, men sikkert skjønte publikum at mannen uten dopingdommer hadde vunnet VMs mest prestisjefulle øvelse.

Kanskje ikke så rart man ikke kunne skille dem med det blotte øye. Bolt klokket inn på 9,79. Gatlin på 9,80.

Taklet ikke presset

Gatlin hadde gullet i lomma, men sviktet de siste meterne. Da Bolt nærmet seg på siden, begynte amerikaneren å flakse med armene og mistet fart. Dermed glapp verdensmestertittelen.

– Han bukker nok under for presset her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Gatlin misser med stegene de siste ti-tolv meterne der. Det er nok der gullet glipper, sier NRKs kommentator Jann Post.

Men dramaet var ikke over. For igjen på dekket stod sensasjonsmannen Andre De Grasse og nesten like ukjente Trayvin Bromell. De hadde samme tid på tavla. Først stod De Grasse øverst. Så stod Bromell øverst.

Til slutt kom sjokkbeskjeden: De to hadde nøyaktig lik tid - på tusendelen! Dermed deler de bronsemedaljen.

– Friidretten trengte dette

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard fulgte spent med på finalen, og mener det er en seier for friidretten at det var akkurat Bolt som vant.

– Det kunne ikke vært en bedre vinner enn Bolt som tok det. Friidretten trengte det og han løp best, sier Ertzgaard til NRK.

Hvorfor trengte friidretten dette?

– Vi har veldig mye negativ omtale om dagen. Han har vært den superstjernen som har levert år etter år og mesterskap etter mesterskap.

Han legger ikke skjul på at han er veldig glad for at Gatlin ikke ble verdensmester.

– Det er ikke så mye troverdighet i tidene og løpene hans. Han løper fortere nå enn da han ble tatt og nå er han i tillegg eldre. Han vant OL i 2004. Det er 11 år siden og han ble tatt året etterpå.

– Det hadde vært en seier med bismak og det hadde blitt en ny tirade med dopingproblemer i idretten. Nå seiret Bolt. Det var en positiv seier for friidretten, avslutter Ertzgaard.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal