Hopp til innhold

VM-drama på 100-meter - Bolt vant med én hundredel

BEIJING/OSLO (NRK): Dobbelt-doper Justin Gatlin var bare noen meter fra å slå Usain Bolt. Så mistet han det fullstendig - og tapte gullet med én hundredel.

Bolt vant igjen

SE FINALEN: Usain Bolt vinner sitt niende VM-gull.

Det ble et VM-drama av de sjeldne i Fugleredet. I sekundene etter målgang visste ikke de titusenvis av tilskuere om de skulle juble eller gråte.

Den eneste som skjønte hvem som hadde vunnet, var Usain St. Leo Bolt fra Jamaica.

Han strakk armene i været, og sakte, men sikkert skjønte publikum at mannen uten dopingdommer hadde vunnet VMs mest prestisjefulle øvelse.

Kanskje ikke så rart man ikke kunne skille dem med det blotte øye. Bolt klokket inn på 9,79. Gatlin på 9,80.

Taklet ikke presset

Gatlin hadde gullet i lomma, men sviktet de siste meterne. Da Bolt nærmet seg på siden, begynte amerikaneren å flakse med armene og mistet fart. Dermed glapp verdensmestertittelen.

– Han bukker nok under for presset her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Gatlin misser med stegene de siste ti-tolv meterne der. Det er nok der gullet glipper, sier NRKs kommentator Jann Post.

Men dramaet var ikke over. For igjen på dekket stod sensasjonsmannen Andre De Grasse og nesten like ukjente Trayvin Bromell. De hadde samme tid på tavla. Først stod De Grasse øverst. Så stod Bromell øverst.

Til slutt kom sjokkbeskjeden: De to hadde nøyaktig lik tid - på tusendelen! Dermed deler de bronsemedaljen.

– Friidretten trengte dette

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard fulgte spent med på finalen, og mener det er en seier for friidretten at det var akkurat Bolt som vant.

– Det kunne ikke vært en bedre vinner enn Bolt som tok det. Friidretten trengte det og han løp best, sier Ertzgaard til NRK.

Hvorfor trengte friidretten dette?

– Vi har veldig mye negativ omtale om dagen. Han har vært den superstjernen som har levert år etter år og mesterskap etter mesterskap.

Han legger ikke skjul på at han er veldig glad for at Gatlin ikke ble verdensmester.

– Det er ikke så mye troverdighet i tidene og løpene hans. Han løper fortere nå enn da han ble tatt og nå er han i tillegg eldre. Han vant OL i 2004. Det er 11 år siden og han ble tatt året etterpå.

– Det hadde vært en seier med bismak og det hadde blitt en ny tirade med dopingproblemer i idretten. Nå seiret Bolt. Det var en positiv seier for friidretten, avslutter Ertzgaard.

Sportsnyheter

 Emilia Nilsson Garip

Svensk medaljehåp til sykehus etter dette

Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og måtte trekke seg.

Nederland trodde de tok ledelsen mot Frankrike, men denne scoringen ble annulert.

Sterke reaksjoner etter VAR-sjekk: – Det er en skam

«Alle» trodde Nederland hadde scoret et mulig seiersmål. Dommerens beslutning får flere til å se rødt.

ZOKFsoCpFpY

Utspel vekker oppsikt – no blir England-sjefen latterleggjort

Presset på Gareth Southgate aukar. No blir han skulda for å «stå med skjegget i postkassa» etter oppsiktsvekkande eksperimentering.

Siste nytt

 • Svensk medaljehåp sendt til sykehus etter dette

  Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og ble tvunget til å avbryte konkurransen. Det skriver SVT.

  – Det var skummelt og jeg var litt i sjokk, sier Garip til kanalen.

  Stuperen lå på medaljeplass da ulykken skjedde. Hun ble kort tid etter sendt til sykehus i Beograd.

  Garip forteller at hun er ved godt mot.

  – Jeg slo meg bare litt. Jeg fikk noen riper og vonde føtter, men det er det. Jeg kan snart kunne hoppe igjen, sier Garip.

  Det gikk langt bedre for vår egen Helle Tuxen. Hun gråt gledestårer etter å ha tatt sølvmedalje under EM fredag.

   Emilia Nilsson Garip
  Foto: OLIVER BUNIC
 • Polsk supporter alvorlig skadd etter fall fra tribune under EM-kamp

  En polsk fotballfan pådro seg alvorlige skader etter å ha falt mer enn tre meter på Olympiastadion i Berlin under EM-kampen mot Østerrike fredag.

  En talsmann for brannvesenet opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at mannen falt rundt tre meter ned i en passasje mellom tribunen og banen.

  Tilskueren var en kort stund bevisstløs etter episoden, før han ble fraktet til sykehus med det som omtales som ulike, men ikke spesifiserte skader.

  Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Berlin-politiet sier at de utelukker at flere enn den skadde var involvert.

  Østerrike slo Polen 3–1 i Berlin fredag.

  (NTB)

  3ZXU-iLjXZU
  Foto: AP
 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal