Hopp til innhold

VM-drama på 100-meter - Bolt vant med én hundredel

BEIJING/OSLO (NRK): Dobbelt-doper Justin Gatlin var bare noen meter fra å slå Usain Bolt. Så mistet han det fullstendig - og tapte gullet med én hundredel.

Bolt vant igjen

SE FINALEN: Usain Bolt vinner sitt niende VM-gull.

Det ble et VM-drama av de sjeldne i Fugleredet. I sekundene etter målgang visste ikke de titusenvis av tilskuere om de skulle juble eller gråte.

Den eneste som skjønte hvem som hadde vunnet, var Usain St. Leo Bolt fra Jamaica.

Han strakk armene i været, og sakte, men sikkert skjønte publikum at mannen uten dopingdommer hadde vunnet VMs mest prestisjefulle øvelse.

Kanskje ikke så rart man ikke kunne skille dem med det blotte øye. Bolt klokket inn på 9,79. Gatlin på 9,80.

Taklet ikke presset

Gatlin hadde gullet i lomma, men sviktet de siste meterne. Da Bolt nærmet seg på siden, begynte amerikaneren å flakse med armene og mistet fart. Dermed glapp verdensmestertittelen.

– Han bukker nok under for presset her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Gatlin misser med stegene de siste ti-tolv meterne der. Det er nok der gullet glipper, sier NRKs kommentator Jann Post.

Men dramaet var ikke over. For igjen på dekket stod sensasjonsmannen Andre De Grasse og nesten like ukjente Trayvin Bromell. De hadde samme tid på tavla. Først stod De Grasse øverst. Så stod Bromell øverst.

Til slutt kom sjokkbeskjeden: De to hadde nøyaktig lik tid - på tusendelen! Dermed deler de bronsemedaljen.

– Friidretten trengte dette

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard fulgte spent med på finalen, og mener det er en seier for friidretten at det var akkurat Bolt som vant.

– Det kunne ikke vært en bedre vinner enn Bolt som tok det. Friidretten trengte det og han løp best, sier Ertzgaard til NRK.

Hvorfor trengte friidretten dette?

– Vi har veldig mye negativ omtale om dagen. Han har vært den superstjernen som har levert år etter år og mesterskap etter mesterskap.

Han legger ikke skjul på at han er veldig glad for at Gatlin ikke ble verdensmester.

– Det er ikke så mye troverdighet i tidene og løpene hans. Han løper fortere nå enn da han ble tatt og nå er han i tillegg eldre. Han vant OL i 2004. Det er 11 år siden og han ble tatt året etterpå.

– Det hadde vært en seier med bismak og det hadde blitt en ny tirade med dopingproblemer i idretten. Nå seiret Bolt. Det var en positiv seier for friidretten, avslutter Ertzgaard.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste