VM-drama på 100-meter - Bolt vant med én hundredel

BEIJING/OSLO (NRK): Dobbelt-doper Justin Gatlin var bare noen meter fra å slå Usain Bolt. Så mistet han det fullstendig - og tapte gullet med én hundredel.

Bolt vant igjen

SE FINALEN: Usain Bolt vinner sitt niende VM-gull.

Det ble et VM-drama av de sjeldne i Fugleredet. I sekundene etter målgang visste ikke de titusenvis av tilskuere om de skulle juble eller gråte.

Den eneste som skjønte hvem som hadde vunnet, var Usain St. Leo Bolt fra Jamaica.

Han strakk armene i været, og sakte, men sikkert skjønte publikum at mannen uten dopingdommer hadde vunnet VMs mest prestisjefulle øvelse.

Kanskje ikke så rart man ikke kunne skille dem med det blotte øye. Bolt klokket inn på 9,79. Gatlin på 9,80.

Taklet ikke presset

Gatlin hadde gullet i lomma, men sviktet de siste meterne. Da Bolt nærmet seg på siden, begynte amerikaneren å flakse med armene og mistet fart. Dermed glapp verdensmestertittelen.

– Han bukker nok under for presset her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Gatlin misser med stegene de siste ti-tolv meterne der. Det er nok der gullet glipper, sier NRKs kommentator Jann Post.

Men dramaet var ikke over. For igjen på dekket stod sensasjonsmannen Andre De Grasse og nesten like ukjente Trayvin Bromell. De hadde samme tid på tavla. Først stod De Grasse øverst. Så stod Bromell øverst.

Til slutt kom sjokkbeskjeden: De to hadde nøyaktig lik tid - på tusendelen! Dermed deler de bronsemedaljen.

– Friidretten trengte dette

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard fulgte spent med på finalen, og mener det er en seier for friidretten at det var akkurat Bolt som vant.

– Det kunne ikke vært en bedre vinner enn Bolt som tok det. Friidretten trengte det og han løp best, sier Ertzgaard til NRK.

Hvorfor trengte friidretten dette?

– Vi har veldig mye negativ omtale om dagen. Han har vært den superstjernen som har levert år etter år og mesterskap etter mesterskap.

Han legger ikke skjul på at han er veldig glad for at Gatlin ikke ble verdensmester.

– Det er ikke så mye troverdighet i tidene og løpene hans. Han løper fortere nå enn da han ble tatt og nå er han i tillegg eldre. Han vant OL i 2004. Det er 11 år siden og han ble tatt året etterpå.

– Det hadde vært en seier med bismak og det hadde blitt en ny tirade med dopingproblemer i idretten. Nå seiret Bolt. Det var en positiv seier for friidretten, avslutter Ertzgaard.

Siste nytt

 • De Ligt klar for Juventus

  Det nederlandske supertalentet Matthijs de Ligt er bekreftet klar for Juventus. Den 19 år gamle midtstopperen kommer fra Ajax, og har skrevet under på en femårskontrakt. Ingen av klubbene oppgir noen sum for De Ligt.

  de Ligt
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Rekker trolig ikke VM

  Det ser ikke bra ut for Kari Aalvik Grimsbø og Amanda Kurtovic med tanke på håndball-VM i Japan. Kneskader stopper trolig begge, skriver NTB. – Sannsynligheten er liten, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson. Mesterskapet starter 30. november.

  Håndball EM Kvalifisering: Norge - Kroatia (33-27)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • «Tutta» gjorde comeback

  Suzann «Tutta» Pettersen (38) er tilbake i LPGA-turneringen for første gang siden november 2017. 38-åringen gjorde sitt comeback i lagturneringen Dow Great Lakes Bay Invitational i Michigan i USA. «Tutta» spiller sammen med Catriona Matthew. Dermed endte runden tre slag over par – på en delt 50. plass.

  Tutta
  Foto: Katy Kildee / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal