Hopp til innhold

Bolt nær kjempeblemme – Gatlin i egen klasse

BEIJING/OSLO (NRK): – Oi, jeg hadde ikke blitt mindre bekymret hvis jeg hadde vært Bolt.

Bolt med råsterk avslutning

Det sa NRKs friidrettskommentator Jann Post i det Justin Gatlin fosset inn til knallsterke 9,77 i sitt semifinaleheat.

Dermed står Gatlin med de fem raskeste tidene denne sesongen.

Men mest imponerende var det at amerikaneren slakket opp de siste meterne, og mye tyder på at 33-åringen har enda mer å gå på i kampen om VM-gull.

– Jeg tror han er god for (9,)6-tallet, sa Post.

 • Se hvem som løper VM-finalen nederst i saken.

– Ikke godt nok

Og der semifinalen ble en ny bekreftelse for Gatlin, ble den alt annet for Bolt, som for første gang ikke er soleklar favoritt før en 100 meter-finale i et mesterskap.

Bolt snublet nesten ut av startblokkene og fikk en mareritt-start på semifinalen. Selv om han hentet seg mesterlig inn og vant heatet med samme tid som Andre De Grasse, var han tydelig oppgitt og ristet på hodet etter løpet.

– Dette er ikke godt nok til å slå Gatlin, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Gatlin overbeviste i semifinalen

Ni løpere i finalen

Bolts innhenting var likevel av den imponerende sorten, og hvis han treffer bedre med starten, er han naturlig nok i stand til å sette Gatlin på plass i finalen.

– Han har toppfarten inne, men han har mye å gå på i starten, konkluderte Post.

Tyson Gay (9,96) og Asafa Powell (9,97) tok seg greit videre til finalen – uten å imponere.

Senere ble det klart at alle tre som klokket inn på 9,99 får løpe finalen. I Beijing er ikke det noe problem siden det er ni løpebaner.

Dermed blir finalefeltet som følger, rangert etter best tid i semifinalene: Justin Gatlin, Mike Rodgers, Usain Bolt, Andre De Grasse, Tyson Gay, Asafa Powell, Jimmy Vicaut, Trayvon Bromell og Bingtian Su.

Finalen starter klokken 15.15 søndag.

Siste nytt

 • Lund med sterk 2.-plass i verdenscupen

  Maia Emilie Lund tok 2.-plassen i A-finalen i sterkt selskap da roerne innledet verdenscupsesongen i italienske Varese.

  Lund ror singlesculler og hadde kvalifisert seg direkte for A-finalen med 2.-plass i innledende heat. I finalen var hun drøye tre sekunder bak Olivia Bates, men innsatsen holdt i massevis til 2.-plass.

  Nederlandske Tosca Kettler ble nummer tre, og hun ble slått med over fire sekunder av Lund.

  Tidligere lørdag kvalifiserte ytterligere tre norske båter seg for A-finaler. Det ble dramatikk i en ren norsk duell i herrenes oppsamlingsheat i dobbeltsculler.

  Jonas Juel og Erik Solbakken var sterkest av de to norske parene og tok seg til A-finale i heatet som ble vunnet av Tysklands Jonas Gelsen/Marc Weber.

  Oscar Helvig og Kristoffer Brun måtte gi tapt til sine norske konkurrenter med sju tidels sekund. 3.-plassen gjør at de skal ro B-finale.

  A-finale blir det derimot på Inger Seim Kavlie, som imponerte med seier i semifinalen i singlesculler på tiden 7.34,01. Hun var over to sekunder raskere enn nærmeste konkurrent.

  Lars Benske og Ask Tjøm skal dessuten ro A-finale i lettvekt dobbeltsculler. De tok seg videre fra oppsamlingsheat med 2.-plass bak en italiensk båt.

  Kjetil Borch vant D-finalen i singlesculler etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen fredag.

  Den norske dobbeltfireren med Mathias Foyner Wie, Erling Øyasæter, Ole Amund Storlien og Martin Helseth endte sist i sitt oppsamlingsheat og havner i B-finale.

  (©NTB)

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Syrstad til topps i Janteloppet etter fall og tre stavbytter

  Torleif Syrstad fikk utbytte av gode ski og vant det 100 kilometer lange Janteloppet foran lagkameraten Runar Skaug Mathisen.

  Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

  I meget tøffe forhold med bløt og løs snø vant 30-åringen fra Lundamo med en margin på to minutter og 50 sekunder til Mathisen.

  – Jeg har hatt ett fall, tre stavbytter og gått feil. Det er fantastisk å ta det likevel, det gikk ikke helt strøkent underveis i dag, sier Syrstad til NRK etter seieren.

  Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

  – Det tyngste løpet jeg har gått, utbrøt Syrstad i målområdet.

  Den svenske Team Aker Dæhlie-løperen Max Novak ble nummer tre, mens Birken-vinner Andreas Nygaard tok 4.-plassen.

  I kvinneklassen ble det en klar seier til Emilie Fleten. Hun ledet med over åtte minutter da tre firedeler av løpet var unnagjort.

  – En fantastisk dag. Jeg må bare takke smørerne, de gjorde en fantastisk jobb, sier hun til NRK.

  (©NTB)

  Torleif Syrstad
  Foto: NRK
 • Rune reagerer kraftig mot ATP-utsagn: – Hva skal det bety?

  Tennisrebellen Holger Rune lar ATP få det glatte lag etter at touren ønsket Jannik Sinner lykke til mot dansken i kvartfinalen i Monte-Carlo Masters.

  – Måtte kraften være med deg, Jannik Sinner, skrev ATP-touren i X-innlegget som får dansken til å reagere.

  Uttrykket er kjent fra Star Wars-filmene og brukes til å ønske en eller flere personer hell og lykke.

  – Hva skal det bety, ATP-touren? Dere ga meg ikke akkurat de beste forholdene i utgangspunktet, da jeg måtte spille to kamper dagen før med sen avslutning, og dermed fikk nesten ingen hviletid. Dommeren gjorde avgjørende feil og ga en feil advarsel som forstyrret kampen. Måtte kraften være med deg. Herregud, skriver Rune i et svar til mennenes tennistour.

  I kommentarfeltet under Runes innlegg får han mange støtteerklæringer fra tennisfans, mens enkelte derimot kritiserer ham for oppførselen på banen.

  Rune tapte den nevnte kvartfinalen mot Sinner 4-6, 7-6 (8-6) og 3-6. Den formsterke italieneren skal lørdag møte Stefanos Tsitsipas i semifinalen.

  (©NTB)

  Rune
  Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal