Hopp til innhold

Rister på hodet av Lægreid-vraking: – Det forstår jeg ingenting av

Sturla Holm Lægreid har vunnet begge de to individuelle rennene i Holmenkollen. Søndag er han vraket til begge stafettene.

Lunde Lægreid

REAGERER: Ola Lunde forstår lite av beslutningen om å vrake Sturla Holm Lægreid til søndagens stafetter.

Foto: NTB/Bildbyrån

– Det overrasker meg veldig at Sturla Holm Lægreid, dobbeltvinneren her, blir satt ut. Det forstår jeg ingenting av, sier NRKs skiskytingekspert Ola Lunde.

Lægreid har imponert i Holmenkollen de siste to dagene. Fredag ble det seier på normaldistansen etter 20 av 20 treff. På lørdagens fellesstart var det igjen han som taklet presset best og vant, denne gang etter 19 av 20 treff.

Søndag skal verdenseliten gå blandet stafett og parstafett. Dermed er det tre norske menn som skal i aksjon. Det blir Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen.

Lægreid selv trakk på skuldrene da NRK spurte han om stafettuttaket etter lørdagens seier, et uttak som ble gjort like etter lørdagens fellesstarter.

– Jeg synes det er helt håpløst at han blir vraka. Han som har to seiere i Kollen – han skjøt helt perfekt i går (fredag). 20 treff og så får han ikke sjansen på stafett, sier Lunde videre.

Eksperten er tydelig på at han ønsker å høre landslagsledelsens begrunnelse. Den fikk NRK servert av landslagssjef Per Arne Botnan.

– Det er en vurdering som treneren gjør. Vi har alltid en plan A. Det er en vurdering sesongen sett under ett totalt sett.

– Ola Lunde synes det er helt håpløst. Hva sier du til det?

– Det får Ola mene, vi mener forskjellige ting vi så det. Det lever vi godt med. Det får bare være, sier Botnan.

1opY_M7K9gM

VANT: Sturla Holm Lægreid trosset regn og vind, og var best under fellesstarten i Holmenkollen.

Foto: NTB

Kollen-været skapte problemer

Mens Lægreid leverte glimrende på standplass lørdag, var det flere andre som slet unormalt mye.

Skiskytterne bruker vimpler inne på stadion til å sjekke hvor godt det blåser på standplass før de skal skyte. Ekspertene spekulerte i om de regntunge vimplene egentlig ikke viste hvor godt det blåste – og fikk støtte fra de norske stjernene.

– Det har regnet godt her. Jeg vet ikke hva du tenker om det Ola, at det blåser mer enn det ser ut som? lurte NRKs ekspert Marte Olsbu Røiseland underveis i lørdagens fellesstart.

– Jeg synes det er veldig lite løft i de vimplene, svarte Lunde.

– Vi ble kanskje litt lurt, sier dagens tiende beste i Holmenkollen, Vetle Sjåstad Christiansen, og legger til:

– De blir litt tunge når de får en del vann på seg. Da skal det litt mer til før de begynner å blafre. Vi ble litt satt ut av det.

Toppbilde

– Det var litt tricky i dag

Johannes Dale-Skjevdal tenkte på det samme underveis i rennet. Han, som flere av de andre norske, slet med forholdene og bommet gang etter gang.

Dale-Skjevdal endte opp med hele fem bom totalt sett, uten at han helt klarte å forstå hvorfor det gikk så dårlig.

– Det er vanskelig når du står i det. Det er vanskelig nok om du skal ta i beregning hvor våte vimplene er også. Det var litt «tricky» i dag, rett og slett, sier han.

Og får støtte av skytetrener Siegfried Mazet, som mener at de vanskelige vindforholdene ikke ordentlig kom til syne gjennom vimplene.

– Tingen er at vinden snur veldig raskt fra høyre til venstre og tilbake. Og når du bestemmer deg for å ta et knepp mot vinden, så har den snudd to sekunder senere. Vi snakket om det på innskyting: «Vær forsiktig med vinden, det blir vanskelig».

Johannes Thingnes Bø bommet tre ganger allerede på første skyting, men nektet å gi regnet skylden for det.

– Slik som jeg bommet, så bommet jeg litt overalt. Det kan hende at det gjaldt for mange, men jeg tror ikke det gjaldt for meg i dag.

mnBTov0G_vw

TIDLIG SPREKK: Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB

Nådeløs dom over seg selv

Det så lenge ut til å bli storebror Tarjei Bøs dag, men så, på siste skyting:

– Uffa meg, han sprekker! Alle de som kommer inn bak her nå har muligheten til seier, utbrøt NRKs kommentator Jann Post da Tarjei Bø røk på tre bom på siste skyting.

– Det var en totalsprekk! konkluderte Ola Lunde.

Naturligvis harde ord etter et løp som så ut til å bli perfekt – helt frem til siste skyting. Men Tarjei Bø var langt mer nådeløs med seg selv.

– Det var dårlig. Jeg skulle tro jeg aldri hadde gjort det før. Det er så ... Hva er det motsatte av barneskirenn? Det var så flaut og helt elendig. Det er bare å være selvkritisk. Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine, innledet Tarjei Bø overfor NRK og fortsatte:

– Nå har jeg litt marginer imot her. Jeg kunne klart meg med to bom, men så blir det tre. Det er nesten parodisk at jeg ikke klarer å minimere tapet bedre enn jeg gjorde, mener han.

– Fortsetter å overraske meg selv

Sturla Holm Lægreid grep muligheten da Bø feilet. Han fylte på siste skyting og med 19 treff totalt sett gikk han først ut i løypa på sisterunden. Svenske Jesper Nelin kom jagende bak, men klarte aldri å hente nordmannen.

Dermed ble det en jubeldag for Lægreid, som kunne ta imot brølet fra publikum inne på stadion.

– Jeg fortsetter å overraske meg selv. Jeg tenkte først og fremst at det var kjedelig for Tarjei da jeg kom inn og så at det var tre bom. Jeg hadde virkelig håpet at han skulle få det til. Jeg tenkte at vi i hvert fall ikke vil ha en svenske på toppen, så da måtte jeg fylle selv. Det fikk jeg til, sier seierherren til NRK.

Se Lægreids oppløp her:

Siste nytt

 • Villa forlenger med suksesstreneren

  Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

  Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

  Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

  – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

  7ZFc-Z9Pon8
  Foto: AP
 • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

  Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

  Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

  – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

  – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

  – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

  776131836
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

  Det bekrefter Nilsson til SVT.

  – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

  For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

  – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

  Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

  – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

  Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

  – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal