Hopp til innhold

Rister på hodet av Lægreid-vraking: – Det forstår jeg ingenting av

Sturla Holm Lægreid har vunnet begge de to individuelle rennene i Holmenkollen. Søndag er han vraket til begge stafettene.

Lunde Lægreid

REAGERER: Ola Lunde forstår lite av beslutningen om å vrake Sturla Holm Lægreid til søndagens stafetter.

Foto: NTB/Bildbyrån

– Det overrasker meg veldig at Sturla Holm Lægreid, dobbeltvinneren her, blir satt ut. Det forstår jeg ingenting av, sier NRKs skiskytingekspert Ola Lunde.

Lægreid har imponert i Holmenkollen de siste to dagene. Fredag ble det seier på normaldistansen etter 20 av 20 treff. På lørdagens fellesstart var det igjen han som taklet presset best og vant, denne gang etter 19 av 20 treff.

Søndag skal verdenseliten gå blandet stafett og parstafett. Dermed er det tre norske menn som skal i aksjon. Det blir Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen.

Lægreid selv trakk på skuldrene da NRK spurte han om stafettuttaket etter lørdagens seier, et uttak som ble gjort like etter lørdagens fellesstarter.

– Jeg synes det er helt håpløst at han blir vraka. Han som har to seiere i Kollen – han skjøt helt perfekt i går (fredag). 20 treff og så får han ikke sjansen på stafett, sier Lunde videre.

Eksperten er tydelig på at han ønsker å høre landslagsledelsens begrunnelse. Den fikk NRK servert av landslagssjef Per Arne Botnan.

– Det er en vurdering som treneren gjør. Vi har alltid en plan A. Det er en vurdering sesongen sett under ett totalt sett.

– Ola Lunde synes det er helt håpløst. Hva sier du til det?

– Det får Ola mene, vi mener forskjellige ting vi så det. Det lever vi godt med. Det får bare være, sier Botnan.

1opY_M7K9gM

VANT: Sturla Holm Lægreid trosset regn og vind, og var best under fellesstarten i Holmenkollen.

Foto: NTB

Kollen-været skapte problemer

Mens Lægreid leverte glimrende på standplass lørdag, var det flere andre som slet unormalt mye.

Skiskytterne bruker vimpler inne på stadion til å sjekke hvor godt det blåser på standplass før de skal skyte. Ekspertene spekulerte i om de regntunge vimplene egentlig ikke viste hvor godt det blåste – og fikk støtte fra de norske stjernene.

– Det har regnet godt her. Jeg vet ikke hva du tenker om det Ola, at det blåser mer enn det ser ut som? lurte NRKs ekspert Marte Olsbu Røiseland underveis i lørdagens fellesstart.

– Jeg synes det er veldig lite løft i de vimplene, svarte Lunde.

– Vi ble kanskje litt lurt, sier dagens tiende beste i Holmenkollen, Vetle Sjåstad Christiansen, og legger til:

– De blir litt tunge når de får en del vann på seg. Da skal det litt mer til før de begynner å blafre. Vi ble litt satt ut av det.

Toppbilde

– Det var litt tricky i dag

Johannes Dale-Skjevdal tenkte på det samme underveis i rennet. Han, som flere av de andre norske, slet med forholdene og bommet gang etter gang.

Dale-Skjevdal endte opp med hele fem bom totalt sett, uten at han helt klarte å forstå hvorfor det gikk så dårlig.

– Det er vanskelig når du står i det. Det er vanskelig nok om du skal ta i beregning hvor våte vimplene er også. Det var litt «tricky» i dag, rett og slett, sier han.

Og får støtte av skytetrener Siegfried Mazet, som mener at de vanskelige vindforholdene ikke ordentlig kom til syne gjennom vimplene.

– Tingen er at vinden snur veldig raskt fra høyre til venstre og tilbake. Og når du bestemmer deg for å ta et knepp mot vinden, så har den snudd to sekunder senere. Vi snakket om det på innskyting: «Vær forsiktig med vinden, det blir vanskelig».

Johannes Thingnes Bø bommet tre ganger allerede på første skyting, men nektet å gi regnet skylden for det.

– Slik som jeg bommet, så bommet jeg litt overalt. Det kan hende at det gjaldt for mange, men jeg tror ikke det gjaldt for meg i dag.

mnBTov0G_vw

TIDLIG SPREKK: Johannes Thingnes Bø.

Foto: NTB

Nådeløs dom over seg selv

Det så lenge ut til å bli storebror Tarjei Bøs dag, men så, på siste skyting:

– Uffa meg, han sprekker! Alle de som kommer inn bak her nå har muligheten til seier, utbrøt NRKs kommentator Jann Post da Tarjei Bø røk på tre bom på siste skyting.

– Det var en totalsprekk! konkluderte Ola Lunde.

Naturligvis harde ord etter et løp som så ut til å bli perfekt – helt frem til siste skyting. Men Tarjei Bø var langt mer nådeløs med seg selv.

– Det var dårlig. Jeg skulle tro jeg aldri hadde gjort det før. Det er så ... Hva er det motsatte av barneskirenn? Det var så flaut og helt elendig. Det er bare å være selvkritisk. Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine, innledet Tarjei Bø overfor NRK og fortsatte:

– Nå har jeg litt marginer imot her. Jeg kunne klart meg med to bom, men så blir det tre. Det er nesten parodisk at jeg ikke klarer å minimere tapet bedre enn jeg gjorde, mener han.

– Fortsetter å overraske meg selv

Sturla Holm Lægreid grep muligheten da Bø feilet. Han fylte på siste skyting og med 19 treff totalt sett gikk han først ut i løypa på sisterunden. Svenske Jesper Nelin kom jagende bak, men klarte aldri å hente nordmannen.

Dermed ble det en jubeldag for Lægreid, som kunne ta imot brølet fra publikum inne på stadion.

– Jeg fortsetter å overraske meg selv. Jeg tenkte først og fremst at det var kjedelig for Tarjei da jeg kom inn og så at det var tre bom. Jeg hadde virkelig håpet at han skulle få det til. Jeg tenkte at vi i hvert fall ikke vil ha en svenske på toppen, så da måtte jeg fylle selv. Det fikk jeg til, sier seierherren til NRK.

Se Lægreids oppløp her:

Sportsnyheter

Ole Selnæs

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP
  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga med 2-1-seier sammenlagt.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter. Dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal