Hopp til innhold

Svensk stjerne slo tilbake etter krass norsk beskjed: – God jul til deg også

FALUN (NRK): Svenske Linn Svahn var involvert i flere tvilsomme situasjoner i Falun, men det fikk ingen konsekvenser for sprintdronninga som til slutt vant. Nå er Lotta Udnes Weng fly forbanna, og NRK-ekspert er rystet over at Svahn fikk fortsette.

BYTTET SPOR: Linn Svhans manøver opprører NRKs eksperter, men forsvares av juryen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg er forbanna. Jeg skjønner ikke at det går an å oppføre seg sånn, sa en ganske så frustrert Lotta Udnes Weng like etter målgang.

Svensken presset seg foran Lotta Udnes Weng på oppløpet i kvartfinalen, selv om sporet foran henne var fritt og ledig. Det hindret Udnes Weng i å holde farten oppe, og røk dermed ut.

Til tross for den merkelige handlingen, fikk Linn Svahn fortsette og vant til slutt sprinten.

– Hun har all rett i verden til å være rasende, men det er sånn som skjer i sprint. Det er tett og det var ingen intensjon fra meg å stenge for henne. Det eneste jeg visste var at jeg ville ha innersporet. Jeg fikk en hilsning fra henne i målområdet, så jeg får bare hilse tilbake og si god jul tilbake også, sier Svahn.

BgKmG5OFIK4

JUBEL: Linn Svahn vant foran slovenske Anamarija Lampic og lagvenninne Jonna Sundling.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Står ved sitt

Flere tvilsomme passeringer skjedde både på herrenes og kvinnenes sprint, men det var bare Linn Svahn som var involvert i to av dem, og som ikke fikk noe videre konsekvenser.

Tvillingsøster Tiril Udnes Weng fikk en muntlig advarsel etter hennes passering, og Håvard Solås Taugbøl ble først diskvalifisert etter sin involvering. Den ble i ettertid omgjort av juryen.

– Følte du at du gjorde noen feil?

– Nei, det synes jeg ikke. Men det var ikke sånn jeg ville spurte. Det var dumt av meg å by flere inn til å gå innerspor. Det var unødvendig, men jeg synes ikke det er noe jeg bør bli disket for. Det var bare kjedelig at det ble så tett, sier Svahn.

Hun er ikke enig i at hun kjørte over skia til Lotta Udnes Weng, men bekrefter at skia traff hverandre.

– TV-bildene viser at du ikke har hele skia foran hennes. Hva sier du til det?

– Jeg har ikke sett dem faktisk. Men jeg gjør ingenting som fører til noe disking. Men jeg fikk ikke engang noe muntlig advarsel. Det er kjedelig at det blir så tett. Jeg ville ikke hadde villet kjøre over skiene hennes, jeg ville bare ha innersporet, fortsetter Svahn.

Ekspert Torgeir Bjørn mener at juryen ikke turte å diske Svahn, rett og slett fordi hun er svenskenes store stjerne på hjemmebane i Falun.

– Nei, det håper jeg ikke. For hvis de synes jeg burde bli disket, så burde jeg være det. Men jeg tror ikke den situasjonen var grunnlag nok til å bli disket, sier Svahn.

Ønsket disk

FIS sine regler er tydelige på at obstruksjon ikke er tillatt. Den oppførselen blir definert som hindring, blokkering eller dytting av motstander med en del av kroppen eller utstyret.

Regel 343.10.2 informerer om at:

«I seksjoner hvor det er markerte korridorer, bør konkurrentene velge én korridor. En korrekt passering uten obstruksjon hviler på forbikjørende. Han eller hun må ha skia foran skia til den man kjører forbi, før man går inn i sporet».

Etter å ha studert regelverket, mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen at dette burde fått videre konsekvenser for den svenske sprintdronninga.

Astrid Uhrenholt Jacobsen

NRK-ekspert: Tidligere langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– For det første er det viktig å påpeke at dette er før korridorene starter, så det handler egentlig om reglene for sporskifte. Og slik jeg leser bildene så har Svahn retning mot spor nummer to fra høyre, mens Lotta har retning rett mot det innerste sporet, og så bytter hun (Svahn) retning, og da er hun ikke nok foran til at hun egentlig skal få lov til å gjøre det, sier Uhrenholt Jacobsen og fortsetter:

– Så jeg synes det er rart at det ikke får noen konsekvenser.

Torgeir Bjørn utdyper:

– Hun foretar egentlig en obstruksjon mot Lotta Udnes Weng som får ødelagt løpet sitt. De gir advarsler til alle unntatt hun som skulle vært diskvalifisert, Linn Svahn. Dette er oppsiktsvekkende av juryen, sier Bjørn.

Ingen obstruksjon

Renndirektør Pierre Mignerey understreker at juryen gjør sitt ytterligste for å være så nøytrale som mulig. Etter å ha vurdert TV-bildene konkluderte de med at Svahn kom først til oppløpet.

Pierre Mignerey

HEKTISK: Renndirektør Pierre Mignerey har hatt mye å henge fingra i denne helgen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Hun obstruerte ikke Weng, men fulgte linjen, og da sier reglene at hun kan velge den korridoren som er best for hennes del. Det er kontakt mellom skia, men på samme tid er det hun som er først. Hvis noen passerer, så må den som blir forbikjørt være ansvarlig for at det ikke blir kontakt, utdyper Mignerey til NRK.

– Så det var ikke dømming i favør Svahn på hjemmebane?

– Nei, det er «business», som vanlig. Vi får slike kommentarer hver helg, men vi er profesjonelle og følger reglene. Vi har ikke intensjoner om å forvare noen som helst, bare fordi vi er her i Sverige, sier Mignerey.

– Vært mye rart i år

Norges landslagstrener Ola Vigen Hattestad stusser over nok en spesiell situasjon i langrennssporten.

– Mitt syn er at Linn velger for sent, og juryen har sett på det, og svenskene mener sikkert at hun ikke gjør det, så sånn er det i sprint. Det viktigste er at vi har en konsekvent linje, men det har vært mye rart i år, synes jeg.

– Men hun ødelegger for Lotta?

– Ja, hun ødelegger for Lotta. Jeg synes Lotta skal være fornøyd med det hun gjør. Hun er i rute til det som skjer senere, og jeg tror det er det vi må ta med oss i dag.

Siste nytt

 • Lahm boikottar VM i Qatar

  Tidlegare Bayern München- og Tyskland-stjerne Phillip Lahm seier i eit større intervju med Kicker at han ikkje vil dra til VM i Qatar.

  Han er organisasjonsleiar for EM i Tyskland i 2024.

  – Menneskerettane bør spele ei stor rolle i tildelinga av meisterskap. Når eit land som er blant dei dårlegaste der, tek du til å tenke på kriteria som blei brukt. Det bør ikkje skje igjen i framtida, seier Lahm.

  philip lahm
  Foto: MURAD SEZER / AP
 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane sine godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste