Hopp til innhold

Ble dømt til å spille kamp uten tilskuere – søkte likevel om koronakompensasjon

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener klubbene har tatt seg store friheter når de har søkt om koronakompensasjon for kamper de er dømt til å spille uten tilskuere.

Eliteserien fotball 2020: Aalesund - Odd (0-3)

STOPP RASISMEN: Aalesund viser plakater med antirasistisk budskap før kampen mot Odd i eliteserien i fjor.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Torsdag ble søknadene om koronakompensasjon i idretten offentliggjort. Der kommer det frem at både Aalesund og Sandefjord har søkt om koronakompensasjon for tapte billettinntekter til kamper de ble dømt til å spille uten tilskuere.

Sanksjonene mot de to klubbene kom etter to forskjellige rasismehendelser i eliteserien i høst.

Beslutningen mot Aalesund sier at en normal sanksjon mot klubben ville vært at de måtte spille kamper for delvis lukkede tribuner. Ettersom det allerede var begrensninger på hvor mange som kunne være på kamp, ble de isteden dømt til å spille helt uten tilskuere.

Dette har begge klubbene tolket som at de kan søke om koronakompensasjon fordi dommen hadde vært en annen dersom hendelsen hadde skjedd i et år uten korona.

Kjenner

IDRETTSJURIST: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det reagerer idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner kraftig på. Han mener dommen er klar: Klubbene var dømt til å spille uten publikum.

– Her tar Aalesund seg en stor frihet. Dommer gjøres ikke om av den dømte. Dommer kan gjøres om etter anke eller gjenopptakelse, sier Kjenner.

– Kritikkverdig

Elin Bjerke, økonomisjef i AaFK, opplyser at de har søkt om kompensasjon for normal inntekt på kampdag, men trukket fra inntekt fra 600 tilskuere. Dette var antall tilskuere de kunne hatt på kampen med koronarestriksjonene som gjaldt i november.

– Vi tolket dommen dit hen at i straffen som vi fikk om tomme tribuner, var det hensyntatt i dommen at vi var i en koronasituasjon, sier Bjerke.

Portretter Aalesunds FK 2020.

SØKTE OM KOMPENSASJON: Økonomisjef i AaFK, Elin Bjerke, tolket at dommen var tatt hensyn til da de søkte om kompensasjon.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Aalesund opplyste ikke om dommen fra NFF da de sendte sin søknad til lotteritilsynet.

– Det er kritikkverdig at Aalesund FK ikke har opplyst om sin tolking av dommen i sin søknad om kompensasjon. Jeg vil si at klubben villeder ved å unnlate å opplyse om den sanksjon klubben ble ilagt og at det er klubbens egen tolking av dommen som er lagt til grunn for søknaden, sier Kjenner.

Klubben er enig i at de burde sagt fra.

– Vi ser når vi blir konfrontert med dette, så burde vi i informert med lotteritilsynet om vår tolkning. Det har ikke på noe måte vært vår intensjon å lure til seg noen midler, men vi mener fremdeles at vår tolkning er riktig, sier Bjerke.

Søkt om flere hundre tusen kroner

Aalesund spilte sin kamp uten tilskuere mot Vålerenga den 21. november. For den kampen har de søkt om drøyt 510.000 kroner. Til sammenligning har de søkt om mellom 505.000 og 560 000 kroner for de fem kampene tidligere på høsten – kamper som ble spilt med 600 tilskuere på tribunen.

Sandefjord har søkt om 1.673.553 kroner for sine syv hjemmekamper høsten 2020. En av disse var kampen mot Viking 6. desember hvor de måtte spille helt uten tilskuere.

Tom Color Line

TOM STADION: Aalesund ble dømt til å spille for tomme tribuner etter en rasismeepisode denne sesongen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Spørsmålet er derfor hvordan dommene fra NFF skal tolkes juridisk. Kan de søke om koronakompensasjon eller ikke?

Når lag søker om koronakompensasjon, tar de utgangspunkt i budsjettert inntekt fra kampene.

Det er lotteristiftelsen som deler ut pengene på vegne av Kulturdepartementet.

– Kan skjønne at det stilles spørsmål

Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, mener saken er komplisert, men står inne for at de har søkt om støtte. Han mener de hadde måttet spille med én tribune strengt dersom det hadde vært under normale omstendigheter.

Eliteserien fotball 2018: FK Haugesund - Strømsgodset (1-0)

FORSVARER: Daglig leder i Sandefjord Espen Bugge Pettersen mener de har gjort ting riktig.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Jeg kan skjønne at det stilles spørsmål, samtidig så mener jeg at vi har gjort det riktig her. Både basert på forventningene, inngangen, bakgrunnen for kompensasjonssøknaden, og også sett i lys av den sanksjonen vi fikk som i realiteten da hadde dømt oss til et topp potensial på 4000 tilskuere istedenfor 6000, sier Bugge Pettersen.

Sandefjord har altså tolket sanksjonen som at de i en normalsituasjon måtte stengt den ene langsiden på stadion, men at de kunne fylt opp med publikum på andre deler av stadion. Dermed kunne de også hatt like mange på tribunene som de ville hatt uten noen dom.

NFF vil ikke ta stilling til saken

Det var NFF som dømte klubbene til å spille uten publikum. De ønsker ikke å legge seg bort i søknader om koronakompensasjon.

#Stopprasisime

BANNER: I dommen fra NFF blir Aalesund og Sandefjord pålagt å henge opp et banner på tribunen med #stopprasismen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– I beslutningen fra utvalget legges det til grunn at klubben under normale omstendigheter ville blitt dømt til å spille for delvis tomme tribuner, men at begrensningene mht. antall tilskuere som en følge av covid-19 gjør at utvalget konkluderer med at spill for helt tomme tribuner er en mer passende sanksjon. Hvordan sanksjonen påvirker klubbens søknad om koronakompensasjon har jeg ingen formening om, sier leder av juridisk seksjon i NFF, Espen Auberg.

Saken er nå under behandling hos lotteritilsynet. De har foreløpig ikke konkludert med hva de skal gi og ikke gi av kompensasjon til klubbene i toppfotballen. Svaret kommer muligens mot slutten av uken.

Hverken Kulturdepartementet, som bevilger penger, eller lotteritilsynet ønsker å kommentere en sak som er under behandling.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal