Hopp til innhold

Bjørndalen om dopingetterforskningene: – De må få ut fingeren

Ole Einar Bjørndalen mener idretten lider av at man fortsatt ikke har fått vite noe mer om politietterforskningen som pågår rundt det internasjonale skiskytterforbundet IBU.

Bjørndalen

KRITISK: – Det er ikke mulig at det skal ta så lang tid, sier Ole Einar Bjørndalen om den pågående etterforskningen. Lørdag gjorde han et lite "comeback" da han og kona deltok på et årlig showrenn i Tyskland, hvor de konkurrerte mot deler av verdenseliten.

– Jeg synes det er veldig tragisk at Østerrike bruker så vanvittig lang tid på å komme frem til et svar. At det er mulig, sier Ole Einar Bjørndalen oppgitt til NRK.

Det siste året har på mange måter vært mørkt for skiskyttersporten. Både personer tilknyttet det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og flere russiske utøvere og ledere er under etterforskning.

Det hele startet tilbake i april, da det føderale politiet i Østerrike tok seg inn i det internasjonale skiskytterforbundets lokaler i Salzburg.

Men fortsatt er det ikke tatt ut tiltaler i den pågående etterforskningen, som dreier seg om anklager om både korrupsjon- og dopingbedrag.

– Nå har de holdt på i mange måneder og ennå ikke kommet med klare bevis mot tidligere president, forbund eller IBU, eller fortalt hva som egentlig skjer, sier Bjørndalen.

Beskyldt for å holde dopingsaker skjult

Politiaksjonen kom som følge av en rapport fra det internasjonale antidopingbyåret WADA, hvor det ble hevdet at russere bestakk IBU-ledere for å holde dopingsaker skjult.

Østerrikske påtalemyndigheter mener at det ble betalt millionbeløp i bestikkelser for å skjule russisk doping.

Det ble samtidig innledet etterforskning mot IBUs daværende president, norske Anders Besseberg, samt generalsekretæren Nicole Resch og ti andre, ikke navngitte personer. Besseberg har tidligere stilt seg uforstående til anklagene.

Det ble også gjennomført en politirazzia i Norge, og politiet i Østerrike samarbeidet da med norsk Økokrim.

Det meste av dette ble kjent i vår, og i månedene etter har det ikke blitt gitt ut informasjon om hvordan det går med etterforskningen.

– Den østerrikske rettsstaten må virkelig, og det er synd å si det, få ut fingeren, for dette holder ikke mål, sier «kongen av skiskyting».

I den utløsende WADA-rapporten ble det også hevdet at delegater ble bestukket for å velge Tjumen i Russland til VM-arrangør i 2021.

– Alle lider

Kritikken kommer Bjørndalen med etter lørdagens showrenn i Gelsenkirchen. Han og kona Darja Domratsjeva, som også la opp etter denne sesongen, var invitert for å delta i et siste renn mot verdenseliten. Der mottok de hyllest fra 46.000 tilskuere.

Paret markerte seg også sportslig, med pallplass både på fellesstarten og jaktstarten.

Slik så det ut da Bjørndalen ble hyllet av 46.000 tilskuere i Tyskland lørdag kveld.

Bjørndalen er ikke i tvil om at konsekvensene av at den pågående etterforskningen trekker ut er vidtrekkende.

– Alle lider på grunn av dette. Toppidretten, TV-rettigheter, sponsorer og ikke minst løperne, som forventer å konkurrere mot rene utøvere, sier han, og fortsetter:

– Sånn som de holder på nå er ikke holdbart i det hele tatt. Det er ikke mulig at det skal ta så lang tid. Jeg fatter ikke at det er mulig, sier han.

Også aktive skiskyttere har etterlyst svar om hva som egentlig har skjedd.

Ny politiaksjon før jul

Like før jul kom nyheten om at politi hadde tatt seg inn på hotellrommene til det russiske skiskytterlaget i Hochfilzen i Østerrike.

IBU bekreftet da at fem russiske skiskyttere og fem av lagets ledere var under etterforskning for brudd på dopingreglementet under VM i 2017, som ble arrangert nettopp i Hochfilzen.

Etter det NRK erfarer er de fem utøverne Anton Sjipulin, Aleksandr Loginov, Irina Starykh, Aleksej Volkov og Jevgenij Garanitsjev. Sjipulin avfeide anklagene på sin Instagram-profil.

Bjørndalen håper det blir en skikkelig opprydning.

– Som utøvere tenker vi alltid at vi konkurrerer mot rene utøvere, så jeg håper at vi kan komme oss dit, sier han.

IBU har nylig opprettet en egen granskingskommisjon som også skal etterforske korrupsjonsbeskyldningene knyttet til russisk doping.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste